Κρεατόπιτα ή κρεασόπιτα Ηπειρώτικη

Κρεατόπιτα ή κρεασόπιτα Ηπειρώτικη

Μια κλασική, χορταστική Ηπειρώτικη πίτα


Υλικά
2 κιλά κρέας, ψαχνό, από ζυγούρι, ή μοσχάρι ή γίδα
3-4 φύλλα πίτας
6 ολόκληρα κρεμμύδια
2 1/2 ποτήρια ρύζι, για πιλάφι
Αλάτι
Πιπέρι
5-6 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

Βάζετε το κρέας σε μια άνετη κατσαρόλα και το βράζετε με τα 5 - 6 ποτήρια νερό. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνετε. Όταν τα κρεμμύδια βράσουν καλά, τα λιώνετε μέσα στο ζωμό τους.
Ανοίγετε τα φύλλα πίτας και τα στρώνετε στο ταψί, ραντίζοντάς τα με λάδι. Το κρέας, το οποίο το έχετε κομματιάσει, το βάζετε γύρω γύρω στο ταψί. Στο ζουμί ρίχνετε το ρύζι και το προσθέτετε στο ταψί.
Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν και κλείνετε τις άκρες καλύπτοντας εν μέρει και το κρέας.
Αν θέλετε μπορείτε να απλώσετε σ' όλη την επιφάνεια της πίτας κρέας δίχως κόκαλο.
Το βάζετε στο φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 180 βαθμούς και μετά από περίπου μισή ώρα ελέγχετε αν έχει ψηθεί.