Μπακαλιάρος πλακί
ΘΥΜΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
Παραδοσιακή και πάντα νόστιμη συνταγή με ψάρι
Υλικά
1 μπακαλιάρος 1 1/2- 2 κιλά ολόκληρο ή σε φέτες
500 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
4-6 (αναλόγως του γούστου σας) σκελίδες σκόρδο σε φέτες
350 γρ. κρεμμύδια σε φέτες
125 γρ. κρασί λευκό
125 γρ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
λίγη ρίγανη
χυμός 2 λεμονιών
4 φέτες λεμονιού χωρίς τη φλούδα
1 φύλλο δάφνης
μερικές φέτες ντομάτας (για συνοδευτικό-ντεκόρ)
αλάτι, πιπέρι μαύρο
λίγο κοκκινο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάτε αλατοπιπερώνοντας τον μπακαλιάρο και πασπαλίζοντάς το με ρίγανη παντού. Στη συνέχεια το "ψεκάζετε" με τον χυμό λεμονιού και το τοποθετείτε σενα ταψί.
Ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις φέτες του λεμονιού. Περιχύνετε τη σάλτσα πάνω από το ψάρι, μέχρι αυτό να καλυφθεί, και τοποθετείτε από πάνω τις 4 φέτες του λεμονιού.
Σκεπάζετε το ψάρι με λαδόκολλα και το ψήνετε για 30' περίπου σε μέτριο προς δυνατό φούρνο. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, το ξεσκεπάζετε και τελειώνετε το ψήσιμο για να ροδίσει έτσι το ψάρι σας.
Tip*
Τρώγεται ακόμα και κρύο.