Μπακαλιαρόπιτα

Μπακαλιαρόπιτα

Μια πρωτότυπη και νόστιμη πίτα με ψάρι

Υλικά

1 κουτί φύλλο ζύμης
1 κιλό μπακαλιάρο (ξαρμυρισμένο, χωρίς κόκαλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια)
½ κιλό ρύζι για πιλάφι
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
500 γρ ντομάτες ψιλοκομμένες
από 1 ματσάκι ψιλοκομμένα: μαϊντανό, λάπατα, αγριοσύναπα, καυκαλίδες
3 αυγά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
125 γρ σπορέλαιο και 125 γρ βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη αναμείξτε τον μπακαλιάρο με το ελαιόλαδο και προσθέστε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το ρύζι, το σκόρδο, τα χορταρικά, τα αυγά και το πιπέρι.
Ανακατέψτε καλά.
Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 36 εκ). Στρώστε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας καλά το καθένα ως εξής: Στρώστε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας περίπου τα 2/3 του πάτου και ένα μέρος από τα πλάγια του ταψιού, ώστε το φύλλο να εξέχει λίγο. Στρώστε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο αλλά καλύπτοντας το μέρος του ταψιού που πριν έμεινε ακάλυπτο. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα σταυρωτά.

Απλώστε ομοιόμορφα την γέμιση. Σκεπάστε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας και πάλι καλά το καθένα και στρώνοντάς τα λίγο σουρωμένα. Κλείστε την πίτα διπλώνοντας στριφτά προς τα μέσα τα κάτω φύλλα που εξέχουν. Χαράξτε την πίτα σε τριγωνικά κομμάτια.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 60 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Μόλις βγάλετε την πίτα από το φούρνο ραντίστε την με λίγο νερό βρύσης και σκεπάστε την με μία πετσέτα κουζίνας. Αφήστε την να κρυώσει λίγο πριν την ξεσκεπάσετε.