Κοτοκεφτέδες με ούζο
Μια απλή σε εκτέλεση, ιδιαίτερα νόστιμη συνταγή, ιδανική και για μεζές με ούζο
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
1 κιλό κιμάς κοτόπουλο
600 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού ούζο
2 κρεμμύδια ξερά, περασμένα από τον τρίφτη
2 αβγά
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
1 μεγάλη ντομάτα, περασμένη από τον τρίφτη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, περασμένο από τον τρίφτη
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
1 πιπεριά κέρατο, σε κυβάκια
1 πιπερίτσα καυτερή
Αλάτι και φροσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
1 κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
Εκτέλεση
Κεφτεδάκια
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά ώσπου να ενωθούν. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια και τα περνάμε από το αλεύρι. Στη συνέχεια, σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι, τόσο όσο να φτάνει στη μέση των κεφτέδων και τους τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά. Μόλις πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα, τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Σάλτσα
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, το ξίδι και σβήνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, ρίχνουμε τους κεφτέδες, τους καλύπτουμε με σάλτσα, τους αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
*Tip
Ταιριάζουν εξαιρετικά τόσο με κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες, όσο και με ρύζι, ειδικά αν το αρωματίσετε με ελάχιστο σαφράν.