Μελιτίνια: Φτιάξτε την απόλυτη πασχαλινή λιχουδιά!

Μελιτίνια: Φτιάξτε την απόλυτη πασχαλινή λιχουδιά!

Με την κλασική και πεντανόστιμη Σαντορινιώτικη συνταγή.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις που έρχονται μαζί με το Πάσχα και έχει τις ρίζες της στις Κυκλάδες. Τα μελιτίνια, ή λυχναράκια, είναι ένα υπέροχο γλύκισμα για όλους, και για αυτούς που νηστεύουν, και σίγουρα δεν θα μπορέσετε να μείνετε σε μόνο ένα!

Υλικά (για 24 με 30 κομμάτια)

για τη ζύμη
2-2μιση κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.σ. baking powder
2κ.σ. ζάχαρη
1/4κ.γ. αλάτι
4κ.σ. βούτυρο
1/4 κούπας φυτική μαργαρίνη
2 αυγά
2κ.γ. χυμός πορτοκαλιού αραιωμένος με νερό
1-2 κ.σ. γάλα ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου

για την γέμιση
2 κούπες ανάλατο τυρί όπως μυζήθρα, ανθότυρο ή ρικότα
1μιση κούπα ζάχαρη
1 αυγό ολόκληρο και 2 ασπράδια αυγών
1/2κ.γ. τριμμένη μαστίχα
1-1μιση κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
τριμμένη κανέλα

Εκτέλεση

Ξεκινάτε να ετοιμάσετε τη ζύμη:
1. Αναμείξτε το αλεύρι, το baking powder, τη ζάχαρη και το αλάτι μαζί σε ένα μπολ ή στο multi.
2. Προσθέστε το βούτυρο και την μαργαρίνη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέστε το πορτοκαλόνερο και το γάλα και χτυπήστε μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη.
3. Πλάστε την σε μπάλα, πατήστε την με την παλάμη σας να γίνει επίπεδη και καλύψτε την με ζελοφάν. Αφήστε την να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.

Φτιάξτε τη γέμιση:
1. Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε την ζάχαρη, το τυρί, το ολόκληρο αυγό, την μαστίχα και 1 κούπα αλεύρι, μέχρι όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά (το μείγμα πρέπει να μην είναι πολύ συμπαγές αλλά ούτε και νερουλό). Αν σας βγει πιο νερουλό από όσο πρέπει, προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε με τη λαβή του μίξερ τα ασπράδια των αυγών και γρήγορα προσθέστε τα στο μείγμα με το τυρί, ανακατεύοντας απαλά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C και βουτυρώστε ελαφρά ένα ταψί.

1. Κόψτε ένα μικρό κομμάτι ζύμης (όσο ένα καρύδι) και πλάστε το σε έναν επίπεδο κύκλο, με πάχος τουλάχιστον 1/2εκ. Βάλτε στο κέντρο 1κ.γ. από το μείγμα του τυριού και «τσιμπήστε» με τα δάχτυλά σας τις άκρες της ζύμης ώστε να δημιουργήσετε τις δίπλες μιας τάρτας. Επαναλάβετε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη και το μείγμα.
2. Απλώστε τα μελιτίνια στο ταψί και βάλτε τα στο φούρνο να ψηθούν για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι το τυρί να έχει γίνει συμπαγές και η ζύμη να είναι χρυσοκαφέ.
3. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Πασπαλίστε τα μελιτίνια με κανέλα και σερβίρετε. Όσα περισσέψουν μπορείτε να τα συντηρήσετε στο ψυγείο.