Το νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα του John Galliano έθεσε το πιο σωστό ερώτημα

Ναταλία Κατσακιώρη
Το νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα του John Galliano έθεσε το πιο σωστό ερώτημα
Photo Credit: AP IMAGES

Τελικά πόση τέχνη μπορεί να «παράξει» ένας άνθρωπος;

H μόδα των 90s έχει πάρει τη μορφή θρύλου στις νεότερες γενιές, ενώ οι παλαιότεροι τη θεωρούν το πιο ευτυχισμένο και σημιουργικό διάστημα του fashion σύμπαντος. Και όχι άδικα. Ήταν η εποχή των τεράστιων ταλέντων και των ακόμη πιο τεράστιων budgets, όταν περσόνες σαν τον John Galliano και τον Lee Alexander McQueen πρωτοεμφανίστηκαν στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Κάπως έτσι ακολούθησαν δύο δεκαετίες που έφεραν το όνομα και την υπογραφή του απόλυτου star των catwalks, του ανθρώπου που έγινε ο λόγος να ασχοληθούν με τη μόδα πολλοί απόφοιτοι του Central Saint Martins, όπως δήλωναν στις βιογραφικές συνεντεύξεις τους. Ο λόγος για τον John Galliano φυσικά, τον μεγαλύτερο μόδιστρο της εποχής του.

6+1 σύνολα που έχουν το «πράσινο φως» για το Πάσχα στο χωριό -Βάλτα στη βαλίτσα σου

France Fashion Galliano 1995John Galliano, 1995, (AP Photo)

To αγόρι που γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ και μεγάλωσε στη Βρετανία κατέπληξε σύντομα το Παρίσι και ολόκληρο τον κόσμο, αφού αποφοίτησε και ο ίδιος από το Central Saint Martins και βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια πίσω από το τιμόνι του οίκου Dior το 1996, αμτικαθιστώντας τον Gianfranco Ferre. Εκεί ήταν η στιγμή της απόλυτη λάμψης του ταλέντου του. Haute Couture και Ready to Wear συλλογές του αποθεώθηκαν από το διεθνή τύπο η μία μετά την άλλη, καταλήγοντας να ζούμε σε μία εποχή κομμένη και ραμμένη από τα χέρια του.

John GallianoCFDA Awards 2008 (Pictured:) Photo By Evan Agostini/Elevation Photos ©2008 Evan Agostini/Elevation Photos

Αλλά αυτή η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Το ίδιο και η πολύκροτη πτώση του το 2010, όταν μεθυσμένος προχώρησε σε υβριστικές αντισημιτικές δηλώσεις σε ένα bar του Παρισιού. Ένα επεισόδιο που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα του στέρησε την αυτοκρατορία του. Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία της ζωής του πραγματεύεται το νέο ντοκιμαντέρ «John Galliano: High & Low», που μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω της πλατφόρμας Mubi και έκανε πρεμιέρα στις 26 Απριλίου.

https://www.instagram.com/p/C6JgH87M39H/

Πώς ο John Galliano είπε όλη την αλήθεια για τη σκληρή βιομηχανία της μόδας.

Όπως ήταν φυσικό στο ντοκιμαντέρ συμμετείχαν και μίλησαν πολλοί από τους διάσημους φίλους του John Galliano, ανάμεσά τους και η Kate Moss, η οποία περιέγραψε και την πρώτη της φορά που βγήκε σε πασαρέλα σε ένα από τα θεατρικά shows του που έχουν αφήσει εποχή. Και κάπου ανάμεσα στις αναμνήσεις και στα retro fashion πλάνα, εμείς αναγνωρίσαμε και μία μεγάλη αλήθεια γύρω από την αθέατη σκληρή πλευρά της βιομηχανίας, που κρύβεται πίσω από το glam.

https://www.instagram.com/reel/C580zauPdqd/

«Δημιουργούσα 32 συλλογές το χρόνο. Μερικές φορές γελούσα και κοιτούσα τον σχεδιασμό, γιατί μου θύμιζε τον χάρτη του Μετρό στο Λονδίνο», είπε ο ίδιος ο Galliano αναφερόμενος στη διάρκεια της θητείας του στον οίκο Dior, ενώ ταυτόχρονα κυκλοφορούσε συλλογές και με το δικό του προσωπικό brand που έφερε το όνομά του.

John Galliano, Marion CotillardΣτο Met Gala το 2009 με την Marion Cottilard. (AP Photo/Peter Kramer)

Ακούγοντάς τον να απαριθμεί τον εντυπωσιακό αυτό αριθμό και τους τύπους των συλλογών που διηύθυνε κάθε χρόνο, δεν μπορεί κανείς παρά να έχει αντικρουόμενα συναισθήματα. Από τη μία πλευρά, νιώθεις τεράστια αμηχανία για το πόσο καταπονημένος ένιωθε μέσα στις τόσο υψηλές προσδοκίες του κοινού. Από την άλλη, δεν μπορείς παρά να αισθανθείς τεράστιο θαυμασμό για αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα που όλοι μας απολαμβάναμε «αχόρταγα». Ίσως υπάρχει κάπου και ένα κομμάτι μας που αισθάνεται βαθιά έμπνευση και θα ήθελε σε κάποια άλλη ζωή να μιμηθεί αυτήν την υπερπαραγωγικότητα.

https://www.instagram.com/reel/C6OOX9mC0mg/

Ωστόσο αυτή η περιγραφή είναι αντιπροσωπευτική της παράλογης εργασιακής κουλτούρας, που βιώνουμε ακόμη και σήμερα στη μόδα. Οι περισσότεροι επιθυμούν μια καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά θέλουν και τη φήμη. Θέλουν να έχουν ελεύθερο χρόνο και να απολαμβάνουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, θέλουν και να είναι οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουν. Θέλουν να θέσουν ξεκάθαρα όρια, ενώ την ίδια στιγμή το δυναμικό της μόδας χαρακτηρίζεται ως το πιο αφοσιωμένο δημιουργικά. Σήμερα, και ενώ έχουμε υιοθετήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας, αγωνιζόμαστε ακόμα να αφήσουμε την ανταγωνιστική νοοτροπία και τους μύθους της δημιουργικής ιδιοφυΐας πίσω μας, κερδίζοντας μια διαφορετική καριέρα στη μόδα, που όπως όμως αποδεικνύεται δεν έχει κατανοηθεί στην ουσία της.

Margiela-PO-HC-S24-044.jpg

Νέοι επιτυχημένοι designers όπως ο Jacquemus έχουν κάνει την αρχή, παρουσιάζοντας τα shows τους με μία δική τους εποχικότητας, εκτός fashion weeks, καταφέρνοντας να δείξουν το δρόμο και για τους επόμενους. Σε κάθε περίπτωση δείτε το ντοκιμαντέρ του John Galliano. Η ζωή και η πτώση του μέχρι την τελευταία του Haute Couture συλλογή για τον οίκο Margiela, που έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα, θα είναι σαν ένα μικρό μάθημα μόδας και τέχνης. Πραγματικής τέχνης από μία ιδιοφυΐα, no matter what.

Οδηγός αγοράς: Τα φορέματα που θα βάλουμε φέτος στην Ανάσταση

Maison Margiela Couture S24: