Kάποιες φορές τα πράγματα ακολουθούν τη νομική οδό και για τους διάσημους σχεδιαστές.
Ενώ η βιομηχανία της μόδας μπορεί να φαίνεται πολύ glamorous, αρκετοί από τους μεγαλύτερους οίκους έχουν αντιμετωπίσει μηνύσεις. Συνήθως, αυτές οι «συγκρούσεις» προκύπτουν όταν τα luxury brands ανακαλύπτουν ότι τα σχέδιά τους αναπαράγονται με πολύ μικρότερο κόστος από economy brands. Πιο πρόσφατα, η Guess απέφυγε αυτό που θα μπορούσε να είχε μετατραπεί σε μια άλλη μήνυση, για τη δημιουργία μιας τσάντας σχεδόν ίδιας με τη δημοφιλή Ιt-bag Telfar, αφού αποφάσισε να αποσύρει εντελώς το κομμάτι από τα καταστήματά της.
Οι μηνύσεις είναι ένας τρόπος να διασφαλιστεί η δεξιοτεχνία που απαιτείται για την παραγωγή ενός μοναδικού ρούχου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο είδος μήνυσης που είναι γνωστό στον κόσμο της μόδας. Σημαντικές δικαστικές διαμάχες έχουν προκύψει λόγω πλειοψηφικής συμμετοχής σε επιχειρήσεις, κακομεταχειρίσεις και ακατάλληλες συνθήκες εργασίας.
O oίκος Gucci με την Forever 21 και ο John Galliano με την Dior είναι μόνο μερικές από τις μηνύσεις που έγιναν γνωστές τα τελευταία χρόνια, αλλά οι νομικές διαφορές είναι πιο συχνές από ό,τι νομίζεις. Η τρέχουσα διαμάχη της Chanel ενάντια στους μεταπωλητές έχει διατηρήσει τη θέση του οίκου μόδας στην κορυφή, αφού με αυτόν τον τρόπο τα κομμάτια της γίνονται αποκλειστικά στα δικά της εργοστάσια. Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικές είναι οι μηνύσεις μέσα σε αυτήν την συνεχώς εξελισσόμενη βιομηχανία. Παρακάτω, ρίξε μια ματιά στις πιο αξέχαστες νομικές συγκρούσεις της μόδας – και εμπιστέψου μας, αυτές μόνο glamorous δεν ήταν.
Hermes – LVMH:
Στα χαρακώματα με γαλλική φινέτσα! Το 2010, η LVMH κατείχε το 14,2% της Hermès. Ωστόσο, μέσα σε λίγα χρόνια το ποσοστό μεριδίου της αυξήθηκε στο 23,2%. Αυτά τα νέα έφτασαν στον τότε Διευθύνων Σύμβουλο της Hermès, Patrick Thomas, λίγες ώρες προτού ανακοινωθούν από τα ειδησεογραφικά μέσα. Αυτή η απρόβλεπτη κίνηση προκάλεσε μια σειρά μηνύσεων, μέχρι η LVMH συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιο της. @zzroug
Hells Angels - Alexander McQueen:
Το 2010, το θρυλικό Hell Angels Moto Сlub, μήνυσε τον πολυτελή οίκο μόδας Alexander McQueen με το επιχείρημα ότι ο βρετανικός οίκος μόδας έκανε παράνομη χρήση του συμβόλου και σήμα κατατεθέν τους. Οι Hells Angels ανέφεραν ότι ένα δαχτυλίδι και μια γυναικεία τσάντα, έφεραν «το φτερωτό μοτίβο του θανάτου». Ο McQueen τελικά αποφάσισε να αποσύρει την συλλογή.
John Galliano – Dior:
Το 2011, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, John Galliano, απολύθηκε από τον γαλλικό οίκο Dior μετά τα αντισημιτικά σχόλια που έκανε. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, μήνυσε τον οίκο για περίπου 18,8 εκατομμύρια δολάρια. Ο Galliano ισχυρίστηκε ότι τερματίστηκε άδικα η συνεργασία τους, αλλά το δικαστήριο απέρριψε τελικά τον ισχυρισμό του.
Yves Saint Laurent - Christian Louboutin:
Το 2012, ο Christian Louboutin μπήκε σε νομική διαμάχη με τον Yves Saint Laurent, αφού ο οίκος κυκλοφόρησε ένα σχέδιο ψηλοτάκουνων παπουτσιών που είχε κόκκινη σόλα. Μετά από μια 18μηνη μάχη στο δικαστήριο, ο Louboutin κέρδισε το δικαίωμα να προστατεύσει με εμπορικό σήμα του, τα παπούτσια, δηλαδή, με τις «κόκκινες σόλες» του, μόνο όταν το υπόλοιπο παπούτσι διαθέτει διαφορετική απόχρωση. @louboutinworld
Gucci – Guess:
Ο οίκος Gucci πήγε για πρώτη φορά την Guess στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης το 2009. Οι δικηγόροι του πολυτελούς οίκου ισχυρίσθηκαν ότι τα προϊόντα της Guess ήταν παρόμοια με προϊόντα Gucci. Το 2012, ο Gucci αποζημιώθηκε με 4,7 εκατομμύρια δολάρια.
Valentino και Amazon -Πωλητής πλαστικών:
Τον Ιούνιο του 2020, ο Maison Valentino συνεργάστηκε με την Amazon για να κάνουν μαζί μήνυση εναντίον ενός πωλητή της Amazon markertplace, ο οποίος παρήγαγε και πωλούσε πλαστές εκδόσεις των διάσημων παπουτσιών Garavani Rockstud του Valentino. Ως αποτέλεσμα, ο πωλητής αφαιρέθηκε εντελώς από την πλατφόρμα της Amazon. @_angelshiny