Haute Couture Fashion Week 2024:Το αθλητικό tribute των Dior & Thom Browne και ο iconic Schiaparelli

Ναταλία Κατσακιώρη
Haute Couture Fashion Week 2024:Το αθλητικό tribute των Dior & Thom Browne και ο iconic Schiaparelli

Η Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής ξεκίνησε με τρία shows που είχαν να πουν πολλά. Daniel Roseberry υποκλινόμαστε!

Η πρεμιέρα κάθε Haute Couture Fashion Week ανήκει πάντα στον οίκο Schiaparelli και τον Daniel Roseberry. Είναι μία από αυτές τις «παραδόσεις» που ιδανικά δεν θα θέλαμε να σπάσει, όσο ο ιδιοφυής Roseberry συνεχίζει να μας θυμίζει το λόγο που λατρεύουμε την υψηλή μόδα. Ακόμα και οι ready to wear συλλογές του για τον κορυφαίο γαλλικό οίκο της Elsa Schiaparelli έχουν το touch της υψηλής ραπτικής και της ονειρικής οπτικής ενός δημιουργού, ο οποίος έχει καταφέρει να ισορροπήσει τέλεια ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του συγκεκριμένου maison.

Tα 7 καλοκαιρινά essentials που αξίζουν μια θέση στη βαλίτσα των διακοπών σου

448967706_1132249251414282_7792425230834952356_n.jpg

Αυτή τη φορά η έμπνευση ήρθε από τον φοίνικα, το περίφημο πουλί που αναγεννιέται από τις στάχτες του, που έχει απασχολήσει πολύ την παγκόσμια τέχνη σε κάθε της μορφή. Αυτό που κατάφερε, όμως, ο Roseberry είναι να παρουσιάσει τα μοντέλα του στο catwalk με τα πιο εντυπωσιακά κοστούμια πουλιών που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Η ίδια η Elsa Schiaparelli είχε δημιουργήσει ένα αντίστοιχο φτερωτό σύνολο που φόρεσε στις αρχές της δεκαετίας του 1940, ως φόρο τιμής στην αείμνηστη μπαλαρίνα Anna Pavlova και την ερμηνεία της στη «Λίμνη των Κύκνων». Τα vintage inspired παπούτσια που είδαμε στο show αλλά και στα κεφάλια των μοντέλων, όπως και στα hemlines των φορεμάτων, ήταν επίσης ένα στοιχείο από το πλούσιο αρχείο του οίκου.

449026382_491306140131391_772324179796153364_n.jpg

Κι όμως, παρόλη την τόσο extravagant και avant garde οπτική του ο Roseberry κατάφερε να δημιουργήσει μια εξαιρετικά σύγχρονη συλλογή με gowns και σύνολα με παντελόνια και 3D tailored σακάκια, που κάθε γυναίκα θα ονειρευόταν να φορέσει. Αυτή είναι εξάλλου και η μαγεία του Schiaparelli σήμερα, ότι μπορεί να μετατρέψει τα όνειρα του σήμερα σε μια νοσταλγική haute couture εμφάνιση, η οποία μας υπενθυμίζει το λόγο που η υψηλή μόδα πρέπει να εκτίθεται στα μουσεία.

https://www.instagram.com/reel/C8nIDy8tx0q/

Catwalk looks:

Ο οίκος Dior παρουσίασε μία συλλογή αφιερωμένη στις γυναίκες αθλήτριες.

Haute Couture και contemporary. Δεν είναι συνήθως δύο έννοιες που πάνε μαζί και μπορούν να συνδυαστούν εύκολα. Κι όμως, η Maria Grazia Chiuri το κατάφερε αυτή τη φορά και μία ανάσα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αφιέρωσε την Fall/Winter 2024/2025 collection του οίκου Dior στις γυναίκες αθλήτριες της αρχαιότητας, βασίζοντας την αρχική ιδέα αυτής της συλλογής στην περιβολή των γυναικών στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη. Η κίνηση του γυναικείου σώματος είναι ο πυλώνας αυτής της collection, που έχει ένα ξεκάθαρο grecian chic style.

Dior-HC-atm-F24-012.jpg

Πτυχώσεις, κρόσσια, διακριτικά πλισέ, δίχτυ και φίνες διαφάνειες έντυσαν μια συλλογή που είχε ξεκάθαρα το στίγμα μιας minimal εποχής, όπου το ίδιο το σώμα πρωταγωνιστούσε και η όλη κίνηση των υφασμάτων πάνω στο κορμί μιας γυναίκας αθλήτριας σε μια πατριαρχική εποχή είχε μεγαλύτερη σημασία από ότι στις μέρες μας. Το μεγαλύτερο μέρος της collection καλύφθηκε από αέρινα gowns που από τα super minimal σχέδια περνούσε με μεγάλη ευκολία στα εντυπωσιακά metallics.

Dior-HC-atm-F24-028.jpg

Catwalk looks:

Από το show δεν έλειψαν και οι glam λεπτομέρειες αλλά και τα ολόσωμα bodies που συνεχίζουν να καθιστούν επίκαιρο το no pants trend. Τα αρχαιοελληνικά σανδάλια σε flat σχέδια ήταν αυτά που συμπλήρωσαν όλα τα looks και μας έδειξαν τον ξεκάθαρο πρωταγωνιστή των shoe trends.

Dior-HC-F24-064.jpg

Το athleisure style του Thom Browne είναι όσο edgy ονειρευτήκαμε.

Φυσικά και ο κάθε σχεδιαστής εμπνέεται κάθε φορά από ένα δικό του προσωπικό όραμα ή κάποιο experience που τον απασχολεί τη δεδομένη στιγμή και γίνεται πηγή έμπνευσης. Το ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έστρεψαν το βλέμμα της Haute Couture Fashion Week στον αθλητισμό πάντως αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη δύναμη του ολυμπιακού ιδεώδους αλλά και του ίδιου του Παρισιού, που έχει την τιμή φέτος να τους φιλοξενεί. Ο Thom Browne φροντίζει πάντα τα shows του να έχουν μία αφηγηματική γραμμή, που κάνει σχεδόν ξεκάθαρο από την αρχή το σημείο αναφοράς του.

Thom-Browne-HC-F24-001.jpg

Αυτή η φορά ήταν κάπως διαφορετική. Η Haute Couture Fall/Winter 2024/2025 collection του βγήκε στο catwalk και μας εξέπληξε με την πολυπλοκότητα της, το ιδιοφυές layering αλλά και την white cream παλέτα της που δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια του line up.

Thom-Browne-HC-atm-F24-005.jpg

Και εδώ το αθλητικό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων συμπλήρωσε τη γνωστή edgy αισθητική του Αμερικανού σχεδιαστή, ο οποίος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κερδίσει μία σημαντική θέση ανάμεσα στους couturiers της εποχής του, και μάλιστα σε έναν οίκο που φέρει το όνομά του και δεν διαθέτει το πλούσιο αρχείο ενός μεγάλου maison.

Thom-Browne-HC-clp-F24-079.jpg

Κοστούμια με oversized σακάκια, φορέματα με turtleneck λαιμούς και bold σμηλεμένους ώμους, κορσέδες και peplum tops αλλά και οι αγαπημένοι του extravagant όγκοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή τη συλλογή και συμπληρώθηκαν με υπέροχα head pieces, τεράστιους λαιούς και κρινολίνα, αλλά και με μπότες με αθλητικούς πάτους και εξαιρετικά κεντήματα που αποτυπώνουν ακόμα και το μυικό σύστημα του σώματος. Κίνηση, αθλητισμός, haute couture και λάμψη. Ο μαέστρος Thom Browne μπορεί να τα κάνει να συμβαδίσουν.

O Alessandro Michele αποκάλυψε την πρώτη συλλογή για τον οίκο Valentino-Η έκπληξη που δεν περιμέναμε

Catwalk looks: