Your Insta–questions: Η μάσκα μου μυρίζει έντονα όσο καλά και αν την πλύνω. Τι μπορώ να κάνω;
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι ως ένα βαθμό
Η μάσκα προστασίας, όπως έχουμε πει πολλές φορές και όπως έχεις αντιληφθεί, ήρθε για να μείνει. Θα τη φοράμε συνεχώς γιατί πρέπει να προστατευθούμε και θα κάνουμε υπομονή. Με την καθημερινή και συνεχόμενη χρήση της ωστόσο, προκύπτουν και κάποια προβλήματα. Για την ακμή της μάσκα ή αλλιώς maskne έχουμε μιλήσει (και θα ξαναμιλήσουμε) πολλές φορές. Αυτό για το οποίο δεν έχουμε μιλήσει αρκετά είναι οι μυρωδιές μέσα στη μάσκα και η ερώτησή σου ήρθε την κατάλληλη στιγμή.
Οι υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων βλέπεις... μυρίζουν. Από κάποια ώρα και μετά, όσο καλά και αν τις έχουμε πλύνει, αποκτούν διάφορες μυρωδιές τις οποίες κάποιοι περιγράφουν σαν “νοτισμένο χαρτόνι”, σαν “βρεγμένες κάλτσες” (ναι, γελάσαμε) και άλλα ακόμη χειρότερα. Τι συμβαίνει λοιπόν και μυρίζουν οι καθαρές, φρεσκοπλυμένες μάσκες; Θα σου εξηγήσουμε...
Καθώς αναπνέουμε μέσα στη μάσκα, σωματίδια από την αναπνοή μας και βακτήρια (ναι, τα έχουμε όλοι) παγιδεύονται στις υφασμάτινες ίνες και προκαλούν μυρωδιές. Ανάλογα με το ύφασμα της μάσκας μάλιστα, οι μυρωδιές μπορούν να εμφανιστούν πιο έντονα ή πιο διακριτικά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, είναι ενοχλητικές και δεν σημαίνουν κακή υγιεινή. Είναι λογικό να δημιουργούνται μυρωδιές όταν φοράμε ένα ύφασμα μπροστά από το στόμα και τη μύτη μας συνέχεια.
Η μία λύση είναι οι πολλαπλές αλλαγές της μέσα στην ημέρα. Μία άλλη λύση είναι η δημιουργία ενός... αποσμητικού σπρέι για τη μάσκα. Περίμενε, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Το αποσμητικό σπρέι που θα φτιάξεις για τη μάσκα σου δεν πρέπει να απομακρύνει μόνο τις μυρωδιές. Πρέπει να είναι και αντισηπτικό γιατί newsflash! Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο η μυρωδιά των βακτηρίων αλλά και οι επιπτώσεις τους στην επιδερμίδα μας.
Ναι μεν θα δημιουργήσεις ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον για εσένα κάτω από τη μάσκα αλλά πρέπει να δημιουργήσεις και ένα αξιοπρεπές περιβάλλον για την επιδερμίδα σου ώστε να αποφύγεις τη maskne. Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν; Αρχικά δεν πρέπει να βάλεις κάποια κολόνια ή άλλο άρωμα στη μάσκα σου... Ξέρουμε ότι είναι λογικό να το σκέφτεσαι αφού τα αρώματα περιέχουν αλκοόλ αλλά δεν είναι καλό ούτε για τη μύτη ούτε για το δέρμα σου.
Αυτό που θα κάνεις είναι -όπως είπαμε- να φτιάξεις ένα πανεύκολο αντισηπτικό και αρωματικό σπρέι. Θα χρειαστείς ένα αιθέριο έλαιο, λίγο νερό και λίγο οινόπνευμα. Σε ένα μικρό μπουκαλάκι με σπρέι θα βάλεις 2 μέρη νερού προς 1 μέρος οινοπνεύματος και 1 σταγόνα από το αιθέριο έλαιο της επιλογής σου. Ναι, μόνο μία σταγόνα...
Τα αιθέρια έλαια έχουν πολύ έντονη μυρωδιά και αν έρθουν σε απευθείας επαφή με το δέρμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Ποιο έλαιο όμως πρέπει να επιλέξεις; Είναι απλό! Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα και σε απασχολεί η ακμή θα βάλεις μία σταγόνα tea tree oil. Αν τον χειμώνα δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις θα βάλεις μία σταγόνα ευκάλυπτο. Αν θέλεις απλά όμορφη μυρωδιά θα βάλεις μία σταγόνα λεβάντα ή μέντα. Όλα τα παραπάνω έλαια έχουν ευχάριστη μυρωδιά και αντιβακτηριδιακές καθώς και αντιμυκητιακές ιδιότητες και σε συνδυασμό με το αλκοόλ θα εξουδετερώσουν τα μικρόβια και μαζί τις μυρωδιές.
Ένα πράγμα θέλω να προσέξεις μόνο! Μην φορέσεις τη μάσκα σου αμέσως μόλις την ψεκάσεις. Πρέπει πρώτα να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δράσει το μείγμα πριν τη φορέσεις. Επίσης ΠΡΟΣΟΧΗ! Το αντισηπτικό σπρέι ΔΕΝ αντικαθιστά το πλύσιμο της μάσκας. Είναι απλά ένας τρόπος για να τη φρεσκάρεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρέπει να πλένεις τη μάσκα σου κάθε φορά με τα τη χρήση της για να παραμένεις ασφαλής. Δοκίμασέ το και πες μας τις εντυπώσεις σου. Εμείς έχουμε ήδη φτιάξει πολλά σπρέι...
Διάβασε ακόμα: Your Insta-questions: Βάζω την κρέμα μου και κάτω από τα μάτια. Χρειάζομαι και κρέμα ματιών;