Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κόστισε μόνο ζωές – Τα κατεστραμμένα δάση και η ενέργεια
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε στους παγκόσμιους ηγέτες, στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27, λέγοντας ότι ο πόλεμος και ο Πούτιν διακόπτουν την παγκόσμια δράση για τον πλανήτη.
Στις αρχές του χρόνου ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία άφησε όλο τον πλανήτη άφωνο. Πώς είναι δυνατόν εν έτει 2022 δυο χώρες να λύνουν τα προβλήματά τους με τέτοιον βίαιο τρόπο; Με πόλεμο, που αφήνει πίσω τους χιλιάδες θύματα, πόλεις κατεστραμμένες από τις βόμβες και ψυχές κατακρεουργημένες από τον πόνο.
Αυτά είναι τα προφανή και τα πολύ δυσάρεστα. Γιατί υπάρχουν κι άλλες επιπτώσεις του πολέμου, εξίσου στενόχωρες, και είναι αυτές που αφορούν το περιβάλλον. Τι εννοώ; Ότι ο πόλεμος άφησε πίσω του 5 εκατομμύρια στρέμματα κατεστραμμένων δασών στην Ουκρανία, μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Volodymyr Zelenskyy.
Αυτό το φθινόπωρο άσε το έδαφος να «αναπνεύσει» και μη μαζέψεις τα πεσμένα φύλλα των δέντρων
Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP27 και οι επιπτώσεις του πολέμου
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP27, που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε σε παγκόσμιους ηγέτες μέσω βίντεο, λέγοντας ότι ο πόλεμος και ο Πούτιν διακόπτουν την παγκόσμια δράση για το κλίμα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, «ο πόλεμος καταστρέφει την ικανότητα του κόσμου να εργάζεται ενωμένος για έναν κοινό στόχο». Και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αποτελεσματική πολιτική για το κλίμα χωρίς ειρήνη στη Γη».
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήγησε, επίσης, στην COP27 ότι ο πόλεμος, που ξεκίνησε η Ρωσία, «ανάγκασε τα έθνη να ξαναρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα για να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας». Διαδικασία, η οποία – όπως καταλαβαίνεις- επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον.
Η Ρωσία, βέβαια, δεν έμεινε άπραγη σε όλη αυτήν την εύλογη «επίθεση» του Ζελένσκι, η οποία αφορούσε το περιβάλλον της Ουκρανίας. Ειδικότερα, η ρωσική αντιπροσωπεία στην COP27 φέρεται να δήλωσε στο Sky News ότι μια ενεργειακή κρίση βρισκόταν προ των πυλών έτσι κι αλλιώς, πριν ακόμα γίνει αυτή η «ειδική επιχείρηση» -εννοούν τον πόλεμο- στην Ουκρανία.
Οι διάφορες ομιλίες στην COP27 για το περιβάλλον
Πολλές ομιλίες στην COP27 αφορούσαν τα ορυκτά καύσιμα, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες τονίζουν τη σημασία της απομάκρυνσης από τη βρώμικη ενέργεια. «Το ρολόι χτυπά», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Antonio Gutteres. «Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται και ο πλανήτης μας πλησιάζει γρήγορα το οριακό σημείο που θα κάνει το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο. Είμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο και κατευθυνόμαστε προς την κόλαση του κλίματος με το πόδι μας ακόμα στο γκάζι», συμπλήρωσε.
Η αλήθεια είναι ότι η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια έχει καθυστερήσει πολύ σε παγκόσμιο επίεπδο και οι φρικαλεότητες που βλέπουμε στην Ουκρανία είναι μόνο ένα ακόμη παράδειγμα αυτού.