Η Catherine Deneuve έγινε 81 και έως σήμερα το καλύτερο για εκείνη το έχει πει ο Yves Saint Laurent

Ανθή Μιμηγιάννη
Η Catherine Deneuve έγινε 81 και έως σήμερα το καλύτερο για εκείνη το έχει πει ο Yves Saint Laurent
Getty Images

Fashion icon που τα ρούχα των ρόλων της αντικατόπτριζαν ανεξαρτησία, αντιφάσεις, καταπίεση, δύναμη. Η ηθοποιός που σήμερα γίνεται 81, δεν είναι όμως απλώς fashion icon, αλλά και μια επιδραστική φιγούρα που έχει επηρεάσει τη γυναικεία ταυτότητα και την απεικόνισή της στον κινηματογράφο. Οι ρόλοι της, από τη femme fatale έως την ευάλωτη ηρωίδα, συνδέθηκαν με τις εξελίξεις στις κοινωνικές και πολιτιστικές αντιλήψεις για τις γυναίκες. «Μια γυναίκα πρέπει να είναι έξυπνη, να έχει γοητεία, αίσθηση του χιούμορ και να είναι καλή. Είναι τα ίδια χαρακτηριστικά που απαιτώ και από έναν άντρα».

«Με την πάροδο των χρόνων έμαθα πως αυτό που έχει σημασία σε ένα φόρεμα είναι η γυναίκα που το φοράει» είπε κάποτε ο Yves Saint Laurent και σίγουρα στο μυαλό του ήταν πρώτα η απόλυτη μούσα του κι έπειτα όλες εμείς οι γυναίκες για τις οποίες δημιουργούσε.

Κορυφαία Γαλλίδα ηθοποιός, μοντέλο και φιλάνθρωπος; γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1943 στο Παρίσι. Με μια καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερες από έξι δεκαετίες, η Catherine Deneuve είναι μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της που έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στον κόσμο του κινηματογράφου αλλά και της μόδας.

https://www.instagram.com/p/CrQTHV6oNqk/

και έως σήμερα το καλύτερο για εκείνη το έχει πει

Προερχόμενη από μια οικογένεια με ισχυρό καλλιτεχνικό υπόβαθρο, η μητέρα της, Renée Deneuve, ήταν ηθοποιός, ενώ ο πατέρας της, Maurice Dorléac, ήταν ηθοποιός θεάτρου και κινηματογράφου. Μεγαλώνοντας σε αυτό το δημιουργικό περιβάλλον, η Deneuve ανέπτυξε από νωρίς μια βαθιά αγάπη για τις παραστατικές τέχνες.

Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία μόλις 13 ετών στην ταινία Les Collégiennes τη δεκαετία του 50. Ωστόσο, ο ρόλος που την καθόρισε ήταν η Geneviève στη μουσική ρομαντική δραμεντί του Jacques Demy, The Umbrellas of Cherbourg (1964), ο οποίος της έδωσε διεθνή αναγνώριση. Η επιτυχία της ταινίας όχι μόνο σήμανε μια καμπή στην καριέρα της, αλλά και καθόρισε την εικόνα της ως μια γοητευτική και πολυδιάστατη ηθοποιό.

https://www.instagram.com/p/Be41q2QAY5z/

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής της καριέρας, που διαρκεί πάνω από έξι δεκαετίες, η Deneuve έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους σκηνοθέτες, όπως ο François Truffaut, ο Roman Polanski και ο Luis Buñuel. Έχει ερμηνεύσει μια ευρεία γκάμα χαρακτήρων, από μυστήριες femme fatale έως ευάλωτες ηρωίδες, επιδεικνύοντας την αξιοσημείωτη ικανότητά της να εξερευνά τις πολυπλοκότητες των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Οι αξιοσημείωτες ερμηνείες της έχουν κερδίσει πολλές διακρίσεις και βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κύρους Γαλλικού Βραβείου César για Καλύτερη Ηθοποιό. Το ταλέντο της υπερβαίνει τα σύνορα και έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για τη συνεισφορά της στον κόσμο του κινηματογράφου.

Fashion icon που καθόρισε τις τάσεις

Η επιρροή της εκτείνεται πέρα από τα κινηματογραφικά πλατό. Με την παρουσία της στη βιομηχανία της μόδας, έφερε την κομψότητα και τη γαλλική φινέτσα στο προσκήνιο και έγινε εμβληματικό σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας.

Από την αρχή της καριέρας της τη δεκαετία του 1960, κέρδισε φήμη ως fashion icon με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις της. Οι επιλογές iconic ρούχων δεν περιορίστηκαν απλώς στην προσωπική της αισθητική αλλά ανέδειξαν και τους χαρακτήρες που υποδύεται.

Η επί σειρά ετών συνεργασία της με τον θρυλικό σχεδιαστή Yves Saint Laurent ήταν καθοριστική, καθώς τα κοστούμια του σχεδιαστή συμπλήρωναν τους ρόλους της σε ταινίες όπως το Belle de Jour και το The Umbrellas of Cherbourg, δημιουργώντας ένα στυλ που είναι εντελώς αναγνωρίσιμο.

IMG_0711.jpg

Το 1992, έγινε μοντέλο για τη σειρά καλλυντικών του Saint Laurent. Το 2001, επιλέχθηκε ως το νέο πρόσωπο της L’Oréal Paris. Το 2006, έγινε η τρίτη μούσα για τη σειρά M•A•C Beauty Icon. Ξεκίνησε να εμφανίζεται στις νέες διαφημίσεις αποσκευών Louis Vuitton το 2007. Ανάμεσα σε πάρα πολλά άλλα ναδείχθηκε ως μία από τις πενήντα καλύτερα ντυμένες γυναίκες άνω των 50 από την εφημερίδα Guardian τον Μάρτιο του 2013. Τον Ιούλιο του 2017, εμφανίστηκε σε μια βίντεο καμπάνια της Louis Vuitton με τίτλο “Connected Journeys”, γιορτάζοντας την κυκλοφορία του smart ρολογιού Tambour Horizon του brand.

Getty Images

Η εφαρμογή της μόδας στους εμβληματικούς της ρόλους

Στο Belle de Jour (1967), η ηρωίδα της Deneuve, Σεβερίν, φοράει το εμβληματικό μαύρο φόρεμα του Saint Laurent, ένα σχέδιο που εκφράζει τη διπλή φύση της -την επιθυμία και την καταπίεση. Η ερμηνεία της συνδυάζει την κομψότητα με την ψυχολογία του χαρακτήρα, και το ρούχο γίνεται σύμβολο της αμφιθυμίας της.

Η Deneuve επιβεβαίωσε τη θέση της ως fashion icon και στο The Last Metro, όπου τα κλασικά κομμάτια που φορούσε συνδύαζαν κομψότητα και πρακτικότητα, αντικατοπτρίζοντας τις αντιφάσεις της εποχής. Αυτές οι fashion επιλογές δεν ήταν απλώς αναγκαίες για την απεικόνιση του χαρακτήρα, αλλά έγιναν και κομμάτι της αφήγησης.

Η ηθοποιός που σήμερα γίνεται 81, δεν είναι όμως απλώς fashion icon αλλά και μια επιδραστική φιγούρα που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη γυναικεία ταυτότητα και την απεικόνισή της στον κινηματογράφο. Οι ρόλοι της, από τη femme fatale έως την ευάλωτη ηρωίδα, συνδέθηκαν με τις εξελίξεις στις κοινωνικές και πολιτιστικές αντιλήψεις για τις γυναίκες.

IMG_0709.jpg

Αλλά ακόμη και σήμερα, παραμένει ένα πρότυπο στην μόδα. Οι συμμετοχές της σε fashion shows και η παρουσία της σε δημοφιλείς εκδηλώσεις δείχνουν ότι η επιρροή της διαρκεί.

AP

5 όχι τόσο γνωστές πληροφορίες για τη Γαλλίδα καλλονή

1.Το πραγματικό όνομα της Catherine Deneuve είναι στην πραγματικότητα Catherine Dorléac. Διάλεξε το καλλιτεχνικό όνομα Deneuve για να αποφύγει τη σύγχυση με τη μεγαλύτερη αδελφή της Françoise Dorléac, η οποία ήταν επίσης ηθοποιός και η οποία δυστυχώς, έχασε τη ζωή της σε ηλικία 25 ετών έπειτα από αυτοκινητιστικό ατύχημα.

2.Η Deneuve έχει κρατήσει εξαιρετικά χαμηλό προφίλ όσον αφορά την προσωπική της ζωή, αν και έχει είχε σχέσεις με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο ηθοποιός Marcello Mastroianni και ο σκηνοθέτης François Truffaut. Έχει δύο παιδιά, τον Christian Vadim και την Chiara Mastroianni, και έχει δηλώσει ότι η μητρότητα είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής της.

3.Παρά την εμβληματική της θέση στον γαλλικό κινηματογράφο, το Hollywood δεν την κέρδισε ποτέ. Είχε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει σε πολλές μεγάλες αμερικανικές ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του Bonnie and Clyde (1967), αλλά απέρριψε τους ρόλους για διάφορους λόγους, όπως η δέσμευσή της στον γαλλικό κινηματογράφο και η προτίμησή της για ευρωπαϊκά έργα τέχνης.

4.Έχει υπάρξει φανατική ακτιβίστρια και έχει συμμετάσχει σε πολλές πολιτικές διαμαρτυρίες καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

5.Εκτός από την καριέρα της στην υποκριτική και τη μόδα, η Deneuve έχει επίσης δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην επιχειρηματικότητα. Το 1986, συνίδρυσε τη γαλλική μάρκα αρωμάτων Catherine Deneuve Parfums.

10 iconic φράσεις που φέρουν την υπογραφή της με αφορμή τα γενέθλιά της

Οι άνθρωποι που με ξέρουν, ξέρουν ότι είμαι δυνατή, αλλά είμαι και ευάλωτη.

Αυτό που μου αρέσει στον κινηματογράφο είναι ότι μπορεί να είναι παράξενος, κλασικός, φυσιολογικός, ρομαντικός. Ο κινηματογράφος είναι για μένα το πιο ευέλικτο πράγμα.

Υπάρχουν σχετικά λίγα πρότυπα για τους νέους. Είμαστε σε μια κοινωνία που κυβερνάται από άνδρες.

Θαυμάζω την Cate Blanchett και την Kate Winslet. Μου αρέσουν πολύ οι κωμικοί. Μου αρέσει η Cameron Diaz -είναι αστεία και έχει ένα πολύ ελαφρύ πνεύμα. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο στις μέρες μας. Υπάρχουν πολλές ηθοποιούς που θαυμάζω.

Μια γυναίκα πρέπει να είναι έξυπνη, να έχει γοητεία, αίσθηση του χιούμορ και να είναι καλή. Είναι τα ίδια χαρακτηριστικά που απαιτώ και από έναν άντρα.

Για να έχεις μια δημόσια ζωή, έχεις ακόμα το δικαίωμα σε μια ιδιωτική ζωή.

Η αγάπη είναι πόνος. Μια πλευρά πάντα αγαπάει περισσότερο.

Οι ευκαιρίες είναι συχνά πράγματα που δεν έχεις παρατηρήσει την πρώτη φορά.

Ξέρω ποια είμαι, πώς ήμουν. Δεν θέλω να ξέρω πώς θα είμαι γιατί κανείς δεν το ξέρει αυτό.

Αν προσπαθήσεις να μετρήσεις το μέλλον, δεν θα ρισκάρεις ποτέ το παρόν. Να παίζεις με ασφάλεια. Ένα φρικτό παιχνίδι.

https://www.instagram.com/p/CUIzyqFhLqX/