So Sad για τη Marianne Faithfull και για όλους εμάς που καταλάβαμε τι έλεγε - «Έφυγε» στα 78 της

Ανθή Μιμηγιάννη
So Sad για τη Marianne Faithfull και για όλους εμάς που καταλάβαμε τι έλεγε - «Έφυγε» στα 78 της
Getty

Η ιστορία της εμβληματικής μορφής της  αντικουλτούρας των ‘60s δεν ήταν ποτέ απλή. Η σχέση της με τον Mick Jagger, η μάχη της με τους εθισμούς, η περιθωριοποίηση και η ίδια μέσα από τα λεγόμενα της. 

Η γυναίκα που τραγούδησε τη μελαγχολία, την αγάπη, την πτώση, την επιβίωση και τα σκοτάδια της με τρόπο που εμείς που την ακούσαμε σε δέυτερα και τρίτα επίπεδα και που «απομαγνητοφωνήσαμε» όλα όσα ήθελε να πει, και όλα όσα δεν είπε, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Sister Morphine; Marianne Faithfull 1969

Ο εκπρόσωπός της Marianne Faithfull ανακοίνωσε τον θάνατό της την Πέμπτη (30/1) με μια λιτή δήλωση στο BBC:

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τη Marianne Faithfull. Έφυγε ειρηνικά σήμερα στο Λονδίνο, έχοντας στο πλευρό της την αγαπημένη της οικογένεια. Θα μας λείψει πολύ».

https://www.instagram.com/p/DFdpbCLskfm/

Μια ζωή μέσα στο ροκ

Γεννημένη στις 26 Δεκεμβρίου του 1946 στο Hampstead του Λονδίνου, η Marianne Faithfull ξεκίνησε την καριέρα της το 1964, αφού παρευρέθηκε σε ένα πάρτι των Rolling Stones, όπου την ανακάλυψε ο Andrew Loog Oldham. Έτσι προέκυψε και το iconic κομμάτι που της έγραψαν, As Tears Go By.

Marianne Faithfull - As Tears Go By (Official Lyric Video)

Το ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ της, Marianne Faithfull (1965, που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με το Come My Way), σημείωσε εμπορική επιτυχία, ακολουθούμενο από μια σειρά άλμπουμ με τη Decca Records.

Όμορφη, αινιγματική, απόλυτα συνδεδεμένη με τη σκηνή της Swinging London εποχής, έμοιαζε να έχει τα πάντα για εκείνους που κρίνουν από μια εικόνα. Όμως, η ιστορία της δεν ήταν ποτέ τόσο απλή. Η σχέση της με τον Mick Jagger από το 1966 έως το 1970, η μάχη της με τους εθισμούς, η περιθωριοποίηση –όλα αυτά θα συνέθεσαν το πάντα στη ζωή της ίσως και το τίποτα.

IMG_2717.jpg

Ως πρώην σύντροφος του Mick Jagger, βρισκόταν στην άνθηση της νιότης της κατά την εποχή του Flower Power, της ελεύθερης αγάπης και της νέας, απελευθερωμένης μόδας. «Για τον κόσμο γενικά», έγραψε ένας Βρετανός δημοσιογράφος το 1967, «είναι η μακρυμάλλα, μίνι φορεματού, ανατρεπτική προσωποποίηση της γενιάς των ναρκωτικών, που η κοινωνία αδυνατεί να κατανοήσει».

Καθόλου συμβατική, με τον αλήτικο τρόπο ζωής της, ενσάρκωσε ένα νεανικό, μποέμ στυλ, που ρίζωσε βαθιά και επηρέασε διαχρονικά ως προς το dress code.

Δεν ήταν «ακόμα» μία μούσα

Κατά τη δεκαετία του 1970, η φήμη της επισκιάστηκε από σοβαρά προσωπικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπέφερε από νευρική ανορεξία, ήταν άστεγη και εθισμένη στην ηρωίνη.

Στη δεκαετία του 1960, η φωνή της ήταν μελωδική και σε υψηλή τονικότητα, όμως τη δεκαετία του 1970 υπέστη σοβαρή λαρυγγίτιδα, επιδεινωμένη από τη μακροχρόνια χρήση ναρκωτικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η φωνή της να αλλάξει οριστικά, αποκτώντας μια πιο βραχνή, ραγισμένη και βαθύτερη χροιά με τους κριτικούς να αποκαλούν τον νέο της ήχο «μουσκεμένο στο ουίσκι».

Είναι σαφές πως αυτή η υπέροχη φωνή που ξέρουμε ποια είναι όταν την ακούμε, υπήρξε μια καλλιτέχνιδα που πάλεψε πρώτα με τον ίδιο της τον εαυτό και υπήρχε και χάνονταν μέσα από τη μουσική της. Και μέσα από αυτά τα σκοτάδια και τις καταχρήσεις, βρήκε τη δύναμη να επιβληθεί ως μια επιτυχημένη τραγουδίστρια, αλλά και ως μια πραγματική καλλιτέχνης με βάθος και ειλικρίνεια.

https://www.instagram.com/p/DFdqZKExNG_/

Το 1979, με την κυκλοφορία του Broken English, έκανε την απόλυτη επιστροφή της καθώς δεν επρόκειτο για ένα απλό άλμπουμ αλλά για δήλωση.

Marianne Faithfull - Broken English

5 αλήθειες για τη Marianne Faithfull

1. Η Marianne Faithfull έγινε αρχικά γνωστή ως δημοφιλής Βρετανίδα τραγουδίστρια τη δεκαετία του 1960, με επιτυχίες όπως As Tears Go By και This Little Bird. Ωστόσο, είχε επίσης μια επιτυχημένη καριέρα στην υποκριτική, συμμετέχοντας σε ταινίες όπως Girl on a Motorcycle και Hamlet.

https://www.instagram.com/p/DFdsDcRybg2/

2. Ήταν μια εμβληματική μορφή της αντικουλτούρας των ‘60s και διατηρούσε σχέσεις με σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Mick Jagger των Rolling Stones και ο καλλιτέχνης Jean-Michel Basquiat. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πάλεψε με τον εθισμό στα ναρκωτικά.

3. Τη δεκαετία του 1970, ήρθε αντιμέτωπη με σοβαρές προσωπικές και επαγγελματικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας αυτοκτονίας. Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και τη δεκαετία του ‘80, κατάφερε να επιστρέψει δυναμικά στη μουσική σκηνή, κυκλοφορώντας πολυσυζητημένα άλμπουμ όπως το Broken English και το Strange Weather. Αυτά τα άλμπουμ παρουσίασαν έναν πιο ώριμο και ωμό ήχο, αντανακλώντας τις προσωπικές της εμπειρίες και την εξέλιξή της ως καλλιτέχνιδα.

https://www.instagram.com/reel/DEKetctMTcT/

4. Το μουσικό της ύφος εξελίχθηκε με τα χρόνια, από την ποπ στη ροκ, στη φολκ και ακόμα και στον πειραματικό ήχο. Τη δεκαετία του 1990, συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως η PJ Harvey και ο Nick Cave, εξερευνώντας νέα μουσικά είδη και ανανεώνοντας τον ήχο της.

5. Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε στη ζωή της, συμπεριλαμβανομένης της μάχης με τον καρκίνο του μαστού, η Faithfull συνέχισε να δημιουργεί μουσική και να εμφανίζεται ζωντανά. Παραμένει μια επιδραστική και σεβαστή προσωπικότητα στη μουσική βιομηχανία, αναγνωρισμένη για τη μοναδική φωνή και τη βαθιά ποιητική της στιχουργία.

https://www.instagram.com/p/DCEUBDrMOZi/

Η ίδια μέσα από τα λόγια της

1. «Η εξέγερση είναι το μόνο πράγμα που σε κρατάει ζωντανό»

2. «Κάνω γιόγκα. Κάνω τάι τσι. Κάνω πολλά για να διατηρώ το σώμα και το πνεύμα μου ενωμένα, ώστε να μπορώ να δουλεύω»

3. «Ξέρω με βεβαιότητα ότι ο Παράδεισος και η Κόλαση είναι εδώ, στη Γη»

4. «Η φωνή του Θεού, αν θέλεις να ξέρεις, είναι της Aretha Franklin»

5. «Είμαι Αιγόκερως, και αυτοί ανθίζουν αργά»

6. «Έχω φτάσει εκεί που πάντα ήθελα να είμαι. Απλώς νιώθω περισσότερο ο εαυτός μου και έχω μάθει να μην με νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι. Αυτό έγινε αργά, πολύ αργά, αλλά το κατάφερα»

It's All over Now Baby Blue - Marianne Faithfull | The Girl on a Motorcycle (1968)

7. «Η κακή συμπεριφορά κάνει τους άντρες πιο γοητευτικούς. Οι γυναίκες καταστρέφονται, αποβάλλονται από την κοινωνία και κλείνονται σε ιδρύματα»

8. «Μερικές φορές πρέπει απλώς να υποστείς ένα σοκ για να μεγαλώσεις και να ξυπνήσεις. Έχω υποστεί πολλά σοκ γιατί είναι σαν να μην μαθαίνω τα μαθήματα, οπότε κάτι νέο έρχεται και με χτυπά»

9. «Προέρχομαι από μια πολύ αριστερή σοσιαλιστική οικογένεια, αντιπολεμική και αντι-αυτοκρατορική»

10. «Οι σχέσεις έχουν την κακή συνήθεια να αντιστρέφονται: ό,τι σου έχει συμβεί σε μια προηγούμενη σχέση, θα το κάνεις στο επόμενο άτομο με το οποίο θα εμπλακείς, αν σου δοθεί η ευκαιρία»

https://www.instagram.com/p/C_xnJXRsmMZ/