Jane Birkin: Το απόλυτο style icon των 60s που ήταν η έμπνευση πίσω από την iconic Hermès Birkin bag
Έφυγε από τη ζωή η απόλυτη θεά των 60s που έγινε μούσα του Hermès και βάφτισε την it bag του οίκου.
«Είναι αδύνατο να έχεις στυλ χωρίς αυτοπεποίθηση,» έλεγε η Jane Birkin και η ίδια τα διέθετε και τα δύο, ίσως στον υπερθετικό βαθμό. Όμορφη, sexy και ταλαντούχα, ένα τρίπτυχο που δύσκολα βρίσκει κανείς στο ίδιο πρόσωπο. Και όμως εκείνη δεν πνίγηκε ποτέ μέσα στα τόσα της χαρίσματα, παίρνοντας το ρόλο της bohemian cool τύπισσας της γαλλικής, καλλιτεχνικής σκηνής. Η Jane Birkin έφυγε σήμερα από τη ζωή αιφνιδίως στα 76 της χρόνια, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει σαφή τα αίτια του θανάτου της. Και κάπως έτσι θα ξεκινήσουμε τις αναδρομές στη ζωή και το έργο του απόλυτου French girl.
H ηθοποιός Jane Birkin έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών
Jane Birkin: Η γυναίκα που έκανε το french chic παγκόσμια τάση.
Και όμως, η Jane Birkin δεν ήταν Γαλλίδα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν και μετακόμισε μόνιμα στη Γαλλία. Φαίνεται, όμως, πως μερικές φορές δεν διαλέγουμε το ποιοι είμαστε και η Jane Birkin είχε πάντοτε την αυθεντική ψυχή του French girl, καθώς με τα χρόνια έγινε η απόλυτη ενσάρκωση του γαλλικού στυλ αλλά και life style, με τον κόσμο της μόδας να προσκυνά τα πανύψηλα πόδια της και το hippy style, που υπηρετούσε με την ίδια ευκολία στους δρόμους του Παρισιού, αλλά και στα πιο επίσημα red carpets της εποχής.
Ηθοποιός και τραγουδίστρια, αγαπήθηκε όσο λίγες γυναίκες του ευρωπαϊκού σινεμά, ενώ σταθμός στη ζωή της -προσωπικής και καλλιτεχνικής- υπήρξε η σχέση της με τον Serge Gainsbourg. Ήταν η μούσα του και εκείνος ο μέντοράς της. Κοντά του έζησε έναν ταραχώδη και δυνατό έρωτα, που ακροβατούσε με τα όρια της αυτοκαταστροφής και της εμμονής. «Αυτός ήταν ένας σπουδαίος άνδρας. Εγώ ήμουν απλώς όμορφη,» θα πει μετά από χρόνια, μιλώντας για τον δικό της Serge που έμεινε για πάντα στη ζωή της σαν στενός φίλος και συνοδοιπόρος. Οι δυο τους ήταν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα ζευγάρια της Γαλλίας, που ταυτίστηκαν με το στυλ των 60s και 70s. Ποια είναι όμως η πραγματική διαφορά μιας εξαιρετικά στυλάτης γυναίκας και της Jane Birkin; Ότι εκείνη δημιουργούσε μόδα, δεν τη φόραγε απλώς.
Από εκείνη μάθαμε την αξία των λευκών t-shirts και των boyfriend jeans, το sexiness της διάφανων φορεμάτων που επέμενε να φορά χωρίς εσώρουχα, τις μπότες πάνω από το γόνατο, τα cropped tops και τις χαμηλοκάβαλες καμπάνες, αλλά και το συνδυασμό μιας mini φούστας με κάλτσες μέχρι το γόνατο και Mary Janes. Το να κυκλοφορεί χωρίς σουτιέν ήταν η αδιαπραγμάτευτη πολυτέλεια που παρείχε στον εαυτό της, αλλά και η φαντασίωση κάθε άνδρα. Γιατί το παιχνίδι της πρόκλησης και της ψευδαίσθησης ήταν ένα από τα βασικά σημεία στο στυλ της Jane Birkin.
Όπως κάθε Γαλλίδα ήταν υπέρμαχος του ανεπιτήδευτου, raw style, με τα μαλλιά της να είναι επί δεκαετίες κουρεμένα με τις χαρακτηριστικές της αφέλειες, ενώ το κενό που σχηματιζόταν ανάμεσα στα δόντια της και οι μεγάλες της βλεφαρίδες, που τόνιζε με μαύρη μάσκαρα, ήταν γεμάτα υποσχέσεις και πηγαία θηλυκότητα. Το rock bohemian style της την κατέστησε το απόλυτο και αξεπέραστο είδωλο των new bohemians. Τα 60s ήταν εξάλλου η εποχή της μεγάλης επανάστασης, που έφερε την μέχρι τότε άπιαστη haute couture των κλασικών οίκων δίπλα στο ready to wear και τη χαλαρή, ανεπιτήδευτη κομψότητα που είχε μια γυναίκα, καθώς περπατούσε καθημερινά στο δρόμο. Γιατί ποια άλλη θα μπορούσε να κρατήσει ένα τεράστιο καλάθι αντί για τσάντα, ακόμη και στο κόκκινο χαλί των Καννών; Η Jane Birkin.
Σε όλες σχεδόν τις φωτογραφίες της εποχής τη βλέπουμε να κρατά ένα μεγάλο ή ένα μικρότερο, κανονικό, ψάθινο καλάθι, το οποίο θεωρούσε την καλύτερη λύση για να έχει μαζί της όλα τα απαραίτητα. Να, λοιπόν, πώς μία γυναίκα ορίζεται ως trend setter και style icon. Όταν βάζει την ιδιοφυία της να δουλέψει μαζί με τη φαντασία της, εκφράζοντας το ποια είναι μέσω του πιο ταπεινού ίσως τρόπου, που μπορεί να το κάνει στην καθημερινότητά της: τον τρόπο που ντύνεται.
The Birkin bag: Η τσάντα μια «χίπισσας», που έγινε σύμβολο εξουσίας.
Το 1984 σε μία πτήση της Air France από το Παρίσι στο Λονδίνο, η Jane Birkin μπήκε μέσα στο αεροπλάνο με την χαρακτηριστική της τσάντα-καλάθι να βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση. Το καλάθι της τελικά ανοίγει και τα προσωπικά της αντικείμενα -ανάμεσά τους και μια ατζέντα του οίκου Hermès- πέφτουν στο πάτωμα. «Χρειάζεστε μια τσάντα με τσέπες,» της λέει ο κύριος που καθόταν δίπλα της στην εν λόγω πτήση. «Πείτε τα στην Hermès,» του απαντά εκείνη με το χαρακτηριστικό της θράσος. Αυτό που δεν ήξερε ήταν ότι δίπλα της είχε τον Γενικό Διευθυντή του κορυφαίου γαλλικού οίκου, τον Jean Louis Dumas, που της είπε αμέσως, «Εγώ είμαι η Hermès». Κάπως έτσι ξεκίνησαν τη συζήτηση για τη δημιουργία μιας νέας τσάντας, η οποία έμελλε να γίνει και παγκόσμιο σύμβολο status. Η Birkin bag.
Tα πρώτα σχέδια έγιναν επί τόπου, πάνω σε ένα σακουλάκι για τη ναυτία και χαρτοπετσέτες της πρώτης θέσης. Μέσα σε ένα μήνα η Jane έλαβε τα πρώτα σχέδια για τη νέα τσάντα, που θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη από την all time classic Kelly bag του οίκου, αλλά μικρότερη από την Haut à Courroies, αγαπημένη αποσκευή του πρώην συζύγου της Serge Gainsbourg. Η ίδια της έδωσε το όνομά της και κάπως έτσι γεννήθηκε μία από τις πιο iconic τσάντες στην ιστορία της μόδας, με το πρώτο της λανσάρισμα να γίνεται το 1984.
Ήταν η δεκαετία του 1990, όμως, που ανέδειξε την μέχρι τότε αθόρυβη Birkin bag, αφού ο όρος It bag και η παρουσία της στη θρυλική σειρά «Sex And The City» της έδωσαν το status που έχει σήμερα. Δεν μιλάμε απλώς για μια τσάντα, αλλά για μια Birkin, ένα υπερπολυτελές αξεσουάρ τεράστιας αξίας, που κατασκευάζεται στο χέρι από τεχνίτες, οι οποίοι περνούν 2 έως 6 χρόνια εκπαίδευσης για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην τελειότητα της κατασκευής. Η αξία της αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 14.2%, ξεπερνώντας τη μεγάλη κρίση που πέρασε ο οίκος το 2015 με την ίδια την Jane Birkin, όταν η Birkin ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά της από το εμβληματικό σχέδιο, μετά από καταγγελίες για μη βιώσιμες πρακτικές και προμήθεια δέρματος κροκόδειλου του Οίκου από φάρμα στο Τέξας, υπεύθυνη για βασανισμό ζώων. Η Hermès συμμορφώθηκε σε πολλές από τις απαιτήσεις της star με την Birkin bag να συνεχίζει να είναι το σύμβολο της απενοχοποιημένης πολυτέλειας.
Η ίδια έλεγε συχνά αστειευόμενη πως μετά το θάνατό της θα μείνει γνωστή ως η γυναίκα, που έδωσε το όνομά της σε μία τσάντα! Αλλά σήμερα ερχόμαστε να πούμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον αδύνατο. Γιατί η Jane Birkin ήταν πολλά περισσότερα από μια γυναίκα που κράταγε μια τσάντα καλάθι. Ήταν η αιώνια ingénue της μόδας, ένα μποέμ κορίτσι που παρέμεινε έτσι μέχρι την τελευταία στιγμή, χτυπώντας την πανάκριβη Birkin bag της στο πάτωμα για να μαλακώσει το δέρμα. Για να την φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που ήταν η ίδια: ελεύθερη.