Μήπως έχεις γίνει μάστερ στο Caspering ή αλλιώς Friendly Ghosting, χωρίς να το ξέρεις;

Γεωργία Βλαχοπούλου
Μήπως έχεις γίνει μάστερ στο Caspering ή αλλιώς Friendly Ghosting, χωρίς να το ξέρεις;

Aν νομίζεις πως φαίνεται πιο γλυκιά η απόρριψή σου με το να απομακρύνεσαι σαν τον Casper το φαντασματάκι από μια σχέση, μάλλον κάνεις λάθος.

Κι εκεί που νομίζαμε ότι το Ghosting είναι το πλέον σύνηθες που μπορεί να μας συμβεί στη σχέση μας με κάποιον, ήρθε το «ξαδερφάκι» του, το Caspering για να μάς δείξει πως όλα είναι πιθανά. Κι αν νομίζεις πως επειδη ακούγεται ή φαίνεται πιο γλυκός αυτός ο νέος viral τρόπος για να δείξεις την απόρριψή σου σε κάποιον, εμείς είμαστε εδώ για σένα για να σου πούμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μάλλον κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Τελικά πότε το «situationship» μετατρέπεται σε «relationship»;

Ας δούμε όμως τι είναι το Caspering.

«Σαν το μικρό φαντασματάκι τριγυρνάς, μέσα από τοίχους και παράθυρα περνάς και με κατασκοπεύεις» έλεγε στο τραγούδι της με τίτλο Φαντασματάκι η Καίτη Γαρμπή και λίγο πολύ το Caspering αυτό είναι. Προσπαθείς για να φανείς πιο «καλή» σε κάποιον να κρατάς επαφή μαζί του αλλά, όπως ένα «φάντασμα». Μειώνοντας δηλαδή, σιγά σιγά την απόκριση σου στα μηνύματα που ανταλλάσσετε ή στις αντιδράσεις που κάνει ο ένας στον άλλο στα social media προσπαθείς να του δώσεις να καταλάβει πιο βελούδινα πως η σχέση σας θα παραμείνει - το περισσότερο - φιλική.

Μη μου πεις πως δεν σου έχει τύχει επειδή συμπάθησες κάποιον που βγήκες ραντεβού ή επειδή σου φέρθηκε όμορφα, να επιλέγεις να μην του κάνεις ghosting (να διακόψεις δηλαδή κάθε επικοινωνία μαζί του χωρίς λόγο και αιτία) αλλά να του δείχνεις πως δεν ενδιαφέρεσαι για κάτι περισσότερο με έναν πιο ευγενικό, για τα δεδομένα σου, τρόπο.

Από εκεί που δηλαδή απαντούσες κατευθείαν στα μηνύματά του, ξαφνικά κάνεις 8 ώρες να δώσεις σημείο ζωής. Οι 8 ώρες γίνονται μέρα, η μέρα εβδομάδα και πάει λέγοντας, μέχρι εκείνος να λάβει το μήνυμα. Κι όταν τελικά, σαματήσει πια κι αυτός την επικοινωνία, εσύ αραιά και πού πατάς like στα stories του, υπενθυμίζοντάς του πως μπορεί να μην τα βρήκατε στο ερωτικό κομμάτι, ωστόσο δεν έχετε να χωρίσετε τιποτα και κατα τ' άλλα σου είναι συμπαθής.

Ναι, όλα αυτά δεν έχουν μεγάλη διαφορά από το ghosting. Kατά κάποιον τρόπο είναι μια άλλη του μορφή που έχει όμως την ίδια κατάληξη. Το να μη λες δηλαδή, ξεκάθαρα στον άλλο πως δεν ενδιαφέρεσαι ερωτικά για εκείνον αλλά να προσπαθείς να τον κάνεις να το καταλάβει μόνος του δια της απουσίας του. Δεν είναι έτσι;

pexels-ivan-samkov-4240542.jpg

Είναι καλύτερο το Caspering από το Ghosting;

Παρότι, λοιπόν, σαν «τεχνική απόρριψης» κάποιου το caspering δείχνει πιο ευγενικό, πιο εύκολο, πιο φιλικό για τον αποδέκτη της απόρριψης συγκριτικά με το ghosting που ακούγεται ακραίο, τελικά δεν κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Κι αυτό γιατί χωρίς να το θες και πάλι δίνεις ελπίδες στον άλλο.

Άσχετα από το αν κάποιος πιστέψει ή όχι ότι είχες τόση πολύ δουλειά που «ξεχάστηκες» να απαντήσεις στο χ,ψ μήνυμά του, το να συνεχίζεις να κρατάς έστω αυτή τη μικρή επαφή, απαντώντας έστω και αργά στα μηνύματά του ή κάνοντάς του likes από το πουθενά, τον βάζει στη διαδικασία να θεωρεί πως τελικά ενδιαφέρεσαι για εκείνον, απλά είσαι πιο ντροπαλή ενδεχομένως. Ή πιο δύσκολη να σε κατακτήσει κάποιος. Ή ότι κάποιος σε είχε πληγώσει και δεν θες να ανοιχτείς εύκολα σε μια νέα σχέση. Ή ότι και «θέλεις και δεν θέλεις, και χλωρό και ξερό και τα διλήμματα σωρό» που έλεγε κι η Πέγκυ στο Κωνσταντίνου κι Ελένης.

Το σίγουρο είναι πως δεν καταλαβαίνει απευθείας ότι εσύ δεν ενδιαφέρεσαι κι έτσι δεν μπορεί και ο ίδιος να προχωρήσει παρακάτω.

Επομένως, η πρόταση που έχω να σου κάνω είναι πως τελικά είναι καλύτερα να είσαι ειλικρινής με τον άλλο λέγοντάς του με ένα ευγενικό μήνυμα ποια είναι η κατάσταση παρά να χάνεσαι ξαφνικά ή σταδιακά.

Ο πόνος από το τσιρότο δεν μειώνεται αν το τραβάς σιγά σιγα.