We are family! 5 αλήθειες για τη σημασία που έχει η οικογένειά σου στη ζωή σου

Πατούλια Κατερίνα
We are family! 5 αλήθειες για τη σημασία που έχει η οικογένειά σου στη ζωή σου

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Σε μια εποχή που η τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα αποξενώνουν τους ανθρώπους γύρω μας, η οικογένειά σου μπορεί να γίνει το δίχτυ προστασίας για σένα που θες να διατηρείς την σωματική και πνευματική υγεία σου. 

Κλείσε τα μάτια σου και θυμήσου τις πιο μεγάλες σου νίκες και τις πιο επώδυνες ήττες στη ζωή σου, τις στιγμές εκείνες που τα μάτια σου γέμισαν από δάκρυα χαράς ή μεγάλης λύπης. Με ποιον ήθελες να μοιραστείς τις στιγμές αυτές;

Η οικογένειά σου

Η οικογένεια εκείνη που σε μεγάλωσε κι αργότερα εκείνη την οποία έχτισες εσύ με τα εφόδια που πήρες μεγαλώνοντας. Κι οι δύο οικογένειες, είναι και πρέπει να μείνουν εξίσου σημαντικές στη ζωή σου και υπάρχει λόγος γι' αυτό ή μάλλον λόγοι, που θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο συνολικά.

Σε μια εποχή όπως η σημερινή, έντονης κοινωνικής αποξένωσης (έρευνα της cigna στο American Journal of Health Promotion επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές), με τη χρήση των social media να είναι η βασική αιτία μοναξιάς για τους ανθώπους, η οικογένεια, αποτελεί την ασπίδα προστασίας από τη μοναξιά και όλες εκείνες τις παγίδες που αυτή δημιουργεί σε κάθε άτομο.

Η οικογένειά σου είναι η παρηγοριά σου:

Τις ημέρες εκείνες που όλα μοιάζουν δύσκολα, το χαμόγελο από τα παιδιά σου, μπορεί να σβήσει με μιας τη δύσκολη ημέρα στο γραφείο, την κίνηση στον δρόμο, το άγχος για όσα πήγαν στραβά.

«Μαμά σε αγαπώ πολύ και μου έλειψες», λέει η μικρή μου κόρη κάθε φορά που σμίγουμε μετά το σχολείο και με παίρνει την πιο σφιχτή αγκαλιά του κόσμου όλου. Δεν ξέρω αν υπάρχει μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη στην καθημερινότητα από τη σφιχτή αυτή αγκαλιά, δύναμη να ξεχάσω ό,τι πήγε στραβά σήμερα και να χαμογελάσω πιο πλατιά από ποτέ.

Η οικογένειά σου είναι εκεί στις «ανηφόρες»:

Οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν περάσει ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας, έμαθαν με τον πιο δύσκολο τρόπο πως η οικογένειά σου είναι εκεί να σε στηρίξει, όταν οι υπόλοιποι ξεβολεύονται και εξαφανίζονται.

Το πιο σόβαρό πρόβημα υγείας της ζωής μου, ήμουν μόνο 18. Η διάγνωση έδειχνε ανηφόρα, οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας και το εξάμηνο που θα ερχόταν δεν θα με έβρισκε χαρωπή φοιτήτρια αλλά θαμώνα του νοσοκομείου. Δεν ξέρω αν την ημέρα της διάγνωσης τα δάκρυά μου κύλησαν πιο δυνατά μπροστά στο συννεφιασμένο πρόσωπο των γονιών μου, δεν κρύβεται η αγωνία της οικογένειας να μην σπάσει σε τέτοιες στιγμές.

Ξέρω όμως, πως το να γίνω καλά, έγινε στοίχημα οικογενειακό.

Η μητέρα μου που τα δάκρυά της τα έδειχνε μόνο εκτός σπιτιού, ο πατέρας μου που με έπαιρνε αγκαλιά ενήλικο κορίτσι πια για να ανεβούμε τα σκαλιά και να φτάσουμε στη θεραπεία μου, η μικρή μου αδερφή που έκανε πως όλα είναι καλά και επέμενε πως τα κοντά μαλλιά μου πάνε πολύ. Όταν αρρωσταίνει ένα μέλος της, η οικογένεια γίνεται γροθιά και την περιπέτεια την περνάνε όλοι μαζί.

Οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοιον γολογοθά θα στο πουν με σιγουριά αλλά η νίκη σε μια τέτοια μάχη, κάνει τις οικογένειες αυτές πιο δυνατές και δεμένες από ποτέ.

H οικογένειά σου σε κάνει καλά

Ο αντίκτυπος που έχει η οικογένεια ακόμα και στην υγεία σου δεν είναι κάτι φανταστικό. Ακόμα και το πανεπιστήμιο του Harvard πιστοποιεί με έρευνά του, πως οι άνθρωποι εκείνοι που εκτιμούν την οικογένειά τους και διατηρούν στενούς δεσμούς με εκείνη σε όλη τους τη ζωή, ανέπτυξαν και διατήρησαν την υγεία τους- πνευματική και σωματική- σε καλύτερο επίπεδο.

Δεν είναι περίεργο κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για να είσαι καλά, να προσέχεις την υγεία σου, το σώμα και το πνεύμα σου από τηην οικογένειά σου. Δεν υπάρχει ημέρα που ένας γονιός, εγώ ή εσύ, δεν προσπαθούμε ακόμα πιο πολύ να γίνουμε το πρότυπο που θέλουμε να βλέπει το παιδί μας στην καθημερινότητά του, από τις τροφές που καταναλώνουμε, τη γυμναστική που κάνουμε, τα νεύρα μας που θέλουμε να ελέξγουμε ειδικά μπροστά στα παιδιά μας.

H οικογένεια που σε μεγάλωσε είναι στη σκέψη σου κάθε μέρα

Υπάρχει ένα τηλεφώνημα που κάνω καθημερινά, εκείνο στους γονείς μου και στην αδερφή μου που δεν ζουν κοντά μου. Είναι η οικογένεια που με μεγάλωσε κι όσο μεγαλώνω εγώ και μεγαλωνουν και οι γονείς μου, η ευχή και η αγωνία μου είναι να είναι ο μπαμπάς και η μαμά καλά. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό τηλεφώνημα μέσα στη μέρα από αυτό και δεν υπάρχει μήνυμα που να φτάνει πιο γρήγορα στο κινητό από εκείνο της μαμάς που γράφει:

«Είσαι καλά, άργησες να πάρεις σήμερα», κι ας είσαι 20, 40 ή 60 εσύ.

Η οικογένεια που δημιούργησες είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά σου

Τα παιδιά σου που σκεπάζεις και φιλάς κάθε βράδυ για καληνύχτα, η τύχη του να έχεις έναν σύντροφο να μοιράζεσαι την καθημερινότητα, μια μεγάλη αγάπη, τις ίδιες αρχές και αξίες. Όλα εκείνα που μπαίνουν πάνω από προσωπικές νίκες ή καλύτερα γίνονται η δύναμη εκείνη που σε οδηγεί σε προσωπικές νίκες και σε κάνουν πιο ευτυχισμένο, γεμάτο και έτοιμο να αντιμετωπίσεις τα πάντα.

We are family!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2024