Πότε πρέπει να καθαρίζεις το σπίτι μετά από ένα κρύωμα ή μια ίωση

Πότε πρέπει να καθαρίζεις το σπίτι μετά από ένα κρύωμα ή μια ίωση

4 απλά βήματα που δεν πρέπει να παραλείπεις -κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ίωση- για να αποτρέψεις την επανεξάπλωση των ιών του κρυολογήματος ή της γρίπης μέσα στο σπίτι.

Όταν περνάμε μια ίωση ή ένα κρυολόγημα, τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ειδικά όλο αυτό το διάστημα που ο covid έχει δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο πρέπει να ακολουθούμε όταν νοσούμε, είναι υποχρεωτικό να καθαρίζουμε το σπίτι μας πολύ συχνά για να αποφεύγεται η μετάδοση των μικροβίων και των ιών.

Και ερχόμαστε στη στιγμή που ο βήχας, το συνάχι και η γενικότερη αδιαθεσία έχουν τελικά υποχωρήσει. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Παρόλο που το δύσκολο μέρος έχει τελειώσει, έχουμε ακόμα λίγη δουλειά να κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι τα μικρόβια θα εξαφανιστούν εντελώς από το σπίτι μας.

5 έξυπνα tips για να καθαρίσεις εξονυχιστικά το σπίτι σου, εύκολα και γρήγορα

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ζούμε με άλλα άτομα, τα οποία σίγουρα επιθυμούν να μείνουν υγιή. Εάν είσαι άρρωστη είναι λογικό να απομακρυνθείς από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου όσο μπορείς. Μπορείς επίσης να σταματήσεις την εξάπλωση των μικροβίων, εφαρμόζοντας εξαιρετική υγιεινή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ασθένειά σου.

Τέσσερα απλά βήματα που δεν πρέπει να παραλείπεις -κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ίωση- για να αποτρέψεις την επανεξάπλωση των ιών του κρυολογήματος ή της γρίπης μέσα στο σπίτι.

1. Εξασκήσου στο καλό πλύσιμο των χεριών

Το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο σημαντικό μέτρο για την πρόληψη της εξάπλωσης των λοιμώξεων, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Δεν πρέπει να το αμελείς σε διαδικασίες όπως η προετοιμασία του φαγητού, κατά τη φροντίδα ενός άρρωστου ατόμου, μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά το φύσημα της μύτης/βήχα/φτάρνισμα κλπ. Πώς θα το κάνεις σωστά: Βρέξε τα χέρια με καθαρό, τρεχούμενο νερό. Η θερμοκρασία δεν έχει σημασία. Βάλε σαπούνι και δημιούργησε αφρό, φροντίζοντας να σαπουνίσεις τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλά σου, κάτω από τα νύχια και στο πίσω μέρος των χεριών. Τρίψε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και ξέπλυνε καλά.

2. Καθάρισε σκληρές επιφάνειες

Μόλις περάσει το κύμα της αδιαθεσίας σου θα πρέπει να προστατέψεις τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου που μένουν μαζί σου στο σπίτι. Ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει σε ορισμένες σκληρές επιφάνειες, όπως διακόπτες φωτός και ανοξείδωτα για έως και 48 ώρες. Άλλοι τύποι ιών, όπως ο Νοροϊός που κατακλύζει το στομάχι, είναι πολύ πιο ανθεκτικοί, περιμένοντας να προκαλέσουν προβλήματα για έως και μερικές εβδομάδες! Για τον καθαρισμό σκληρών επιφανειών, όπως πάγκοι, χερούλια πόρτας και τραπέζι κουζίνας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις απολυμαντικό. Πώς θα το κάνεις σωστά: Ψέκασε την επιφάνεια και άσε το υγρό να καθίσει για τρία λεπτά. Στη συνέχεια, σκούπισε το διάλυμα με ένα καθαρό, υγρό πανί. Πλύνε όλα τα κουζινικά σκεύη που χρησιμοποιεί εκείνος που νοσεί με ζεστό νερό και σαπούνι.

3. Μην ξεχνάς το μπάνιο

Το μπάνιο είναι ένας άλλος ιδιαίτερα κρίσιμος χώρος για απολύμανση. Κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας, να ζητάς από το άρρωστο άτομο να χρησιμοποιεί χαρτοπετσέτες ή τουλάχιστον να αλλάζει τις πετσέτες χεριών κάθε μέρα. Κατά τη διάρκεια και μετά την ασθένεια ενός ατόμου μέσα στο σπίτι θα πρέπει να καθαρίζεις ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους του μπάνιου, όπως το καπάκι της τουαλέτας, το κάθισμα και τη λαβή, το δάπεδο γύρω από την τουαλέτα, τις λαβές του ντους και του νεροχύτη, τα πόμολα της πόρτας και τους διακόπτες. Ένας κοινός ένοχος για την επαναμόλυνση είναι η οδοντόβουρτσα. Φρόντισε λοιπόν να την πετάξεις όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να απολυμάνεις καλά και τη θήκη.

4. Η κρεβατοκάμαρα

Το συντομότερο δυνατό μετά την ασθένεια, πρέπει να πλένεις τα κλινοσκεπάσματα, καθώς και τις πιτζάμες ή τα λούτρινα ζωάκια (που κυρίως χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά) που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το άρρωστο άτομο. Και καθάριζε όλα τα άλλα χρησιμοποιούμενα αντικείμενα, όπως το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, τα βιβλία και τα αντικείμενα κομοδίνου, πάρα πολύ συχνά γιατί εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη εστία μικροβίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το εύκολο τρικ για να απομακρύνεις τους λεκέδες νερού από το τζάμι της ντουζιέρας

Ξέχνα ό,τι ήξερες! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να καθαρίζεις με χλωρίνη το σπίτι

Το δωμάτιό σου είναι συνεχώς ακατάστατο; 9 μυστικά για να το έχεις στην εντέλεια