Πασχαλινά κουλουράκια: Το λάθος με τα αυγά και η συνταγή της Βανδή
Είναι η άβολη εκείνη στιγμή που θέλεις να φτιάξεις τα πασχαλινά κουλουράκια και έχεις ξεχάσει να βγάλεις τα αυγά από το ψυγείο.
Είναι η εποχή αυτή που τα αυγά έχουν την τιμητική τους. Είτε αυγά για βάψιμο, είτε αυγά για τα γλυκά του Πάσχα, ο πρωταγωνιστής στην κουζίνα σου θα είναι το αυγό.
Τι γίνεται λοιπόν όταν τα πασχαλινά κουλουράκια είναι έτοιμα για να τα φτιάξεις και εσύ έχεις ξεχάσει τη βασική συμβουλή: Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
Ειδικά το να είναι τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, είναι σπουδαίος παράγοντας για την επιτυχία του γλυκού, στην προκειμένη τα πασχαλινά κουλουράκια.
Γιατί πρέπει να είναι τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου;
Η θερμοκρασία δωματίου στα αυγά, βοηθά στο καλύτερο ανακάτεμά τους και στο να αποκτήσουν οι ζύμες και τα υπόλοιπα γλυκά μια ξεχωριστή υφή, αυτή που θυμίζει τα γλυκά της γιαγιάς σου.
Το πρόβλημα είναι πως τη στιγμή που θέλεις να φτιάξεις το γλυκό, τα αυγά δεν μπορούν να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν είσαι αρκετά προνοητική, θα θυμηθείς να βγάλεις τα αυγά από το ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ ή έστω μια ώρα νωρίτερα.
Αν πάλι βιάζεσαι υπάρχουν δύο τρόποι για να ζεσταθούν τα αυγά χωρίς να ψηθούν.
Βάλε τα αυγά στο σουρωτήρι και άφησέ τα να βραχούν κάτω από τρεχούμενο χλιαρό- όχι καυτό- νερό για 2 ως 5 λεπτά.
Αν έχεις δέκα λεπτά, βύθισε τα αυγά σε ένα μπολ με χλιαρό νερό κι άφησέ το να κάνει το θαύμα του.
Όσο για τη βασική συνταγή, έχουμε για σένα, δύο celebrity συνταγές.
Τα πασχαλινά κουλούρια του Λευτέρη Σουλτάτου
3 βανίλιες
4 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
2 ποτήρια βούτυρο λιωμένο
1 κουταλάκι αμμωνία
1 κουταλάκι σόδα
αλεύρι όσο πάρει
Τα πασχαλινά κουλούρια της Δέσποινας Βανδή
2 γιαούρτια στραγγιστά 2%
1 1/2 φλ ελαιολαδο
1 1/2 φλ ζαχαρη
4 βανίλιες
4 αυγά
2 φακελάκια μπέικιν
Ξύσμα από 1 πορτοκαλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
5 φλ αλευρι για όλες τις χρήσεις! Μπορεί και λίγο περισσότερο! Τόσο για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια!