Το διπλό κόλπο με το βούτυρο στο ρύζι για να γίνουν τα γιορτινά πιάτα απλά τοπ
Ένα απλό ορεκτικό για τα γιορτινά τραπέζια είναι φυσικά το ρύζι. Αυτό το ρύζι όμως που έφτιαχνε η μαμά σου στα τραπέζια και δεν περίσσευε ούτε κουταλιά.
Θυμάσαι εκείνα τα μεγάλα γιορτινά τραπέζια με τα δέκα διαφορετικά πιάτα που ετοίμαζε ένας λόχος γυναικών της οικογένειάς σου; Θυμάσαι εκείνο το ταπεινό πιάτο με το ρύζι που δεν περίσσευε ούτε κουταλιά στο τέλος; Αυτό το ρύζι που ήταν βρασμένο τόσο όσο έπρεπε, δεν λάσπωνε και η γεύση του ήταν βουτυρένια και ονειρεμένη; Πάμε να φτιάξουμε το μαμαδίστικο ρύζι όπως παλιά.
Ρύζι βουτυρένιο
Γεμάτο βιταμίνη Β αλλά και άλλα θρεπτικά στοιχεία, το ρύζι καταφέρνει να απορροφά τα μπαχαρικά σαν σφουγγάρι και με τον σωστό τρόπο μαγειρεμένο, μπορεί να γίνει από μόνο του ένα κυρίως γεύμα. Τι χρειάζεται το ρύζι για να γίνει έξτρα γευστικό; Κάποιες παλιές νοικοκυρές ορκίζονται στο ρύζι μαγειρεμένο με ζωμό κότας αντί για νερό.
Αν πάλι εσύ θες ένα ρύζι vegan ή vegetarian η λύση είναι μία: Βούτυρο στο ρύζι!
Η μέθοδος μαγειρικής του ρυζιού με βούτυρο είναι διπλή και εξίσου εύκολη. Εσύ πρέπει να επιλέξεις απλά τον τύπο βουτύρου που επιθυμείς. Στην πρώτη μέθοδο, λιώνεις το βούτυρο στην κατσαρόλα (1 κουταλιά της σούπας για κάθε δύο φλιτζάνια ρυζιού) και ρίχνεις το ρύζι σε χαμηλή φωτιά μαζί με μπαχαρικά. Έπειτα προσθέτεις το νερό σε αναλογία 3 προς δύο (3 φλιτζάνια νερό για 2 φλιτζάνια ρυζιού).
Στη δεύτερη μέθοδο, βράζεις το ρύζι με το νερό και το βούτυρο από πάνω. Κατεβάζεις τη φωτιά στην πιο χαμηλή ένταση και αφήσεις το ρύζι να απορροφήσει το βούτυρο ενώ ανακατεύεις μόνο με πιρούνι και ποτέ με κουτάλι.
Τι ρύζι θα διαλέξω;
Προσοχή, προσοχή, αν είσαι σαν εμάς που οι λέξεις πιλάφι και τέλειο πιλάφι είναι άγνωστες, ξεκίνα με τη σωστή επιλογή ρυζιού. Η μαμά για το πιλάφι προτείνει ρύζι καρολίνα ή νυχάκι αλλά πριν το βράσιμο θα πρέπει να μουλιάσεις το ρύζι σε κρύο νερό για μισή ώρα, να ξεπλύνεις το ρύζι καλά για να φύγει το άμυλο και αν επιθυμείς να στύψεις στο άψητο ρύζι λίγο λεμόνι για να το κάνει πιο σπυρωτό.