Το έξυπνο φοιτητικό σπίτι
Όταν είσαι φοιτητής σε αναζήτηση σπιτιού, η ανάγκη για οικονομία είναι ακόμα πιο επιτακτική. Ακολουθώντας 10 απλές συμβουλές, μπορεί να γίνει εύκολα και πράξη.
Ο Σεπτέμβριος πλησιάζει προς το τέλος του και οι μελλοντικοί φοιτητές έχουν σκορπιστεί στους δρόμους για να βρουν το σπίτι που θα τους φιλοξενήσει τα χρόνια που θα σπουδάζουν στην εκάστοτε πόλη που έχουν διαλέξει. Όσοι από εσάς βρίσκεστε σε αυτή τη θέση, όσοι έχετε παιδιά που στείλατε μακριά για να σπουδάσουν, ακόμα και όσοι έχετε περάσει αυτή τη φάση στη ζωή σας στο παρελθόν, ξέρετε πόσο σημαντική είναι η οικονομία στη ζωή ενός φοιτητή, ειδικά όταν το budget που έρχεται από τους γονείς του είναι περιορισμένο.
Οι παρακάτω λίστα με συμβουλές θα βοηθήσει τους νέους φοιτητές στο να διαλέξουν έξυπνα το φοιτητικό τους σπίτι, γλιτώνοντας χρήματα και «παγίδες» που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο.
1.Δεν υπάρχει λόγος να σπεύσετε προς αναζήτηση διαμερίσματος αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Μόνο έπειτα από προσεκτικό ψάξιμο θα βρείτε το ιδανικό για εσάς σπίτι. Μπορεί οι βάσεις να καθυστερούν, όμως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
2.Η σύνταξη μίας λίστας με τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το νέο σας σπίτι κρίνεται απαραίτητη.
3.Υψηλότερη τιμή ενοικίασης παρουσιάζουν τα διαμερίσματα που είναι πιο κοντά στις σχολές και στις στάσεις του Μετρό σε σύγκριση με εκείνα που απέχουν περισσότερο, τα ενοίκια των οποίων μπορεί να πέφτουν ακόμα και κατά 50%. Τελικά είναι ωραίο το περπάτημα!
4.Δείτε περισσότερα από ένα διαμερίσματα πριν καταλήξετε.
5.Δεν χρειάζεται να νοικιάζετε ένα διαμέρισμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας. Μεγάλο μπαλκόνι έχετε και στο πατρικό σας σπίτι.
6.Συζητήστε το ενδεχόμενο να συγκατοικήσετε και να μοιραστείτε τα αυξημένα έξοδα. Εκτός από το ενοίκιο, άλλωστε, θα πρέπει να πληρώνετε κάθε μήνα τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.
7.Τα θέματα που μπορεί να σας προβληματίζουν όπως οι ώρες κοινής ησυχίας και ο τρόπος πληρωμής των κοινόχρηστων του ιδιοκτήτη πρέπει να αποσαφηνιστούν πριν την υπογραφή του συμβολαίου.
8.Εάν προτιμήσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον μεσίτη, επιλέξτε κάποιον που εξασκεί νόμιμα το συγκεκριμένο επάγγελμα. Τα μεσιτικά γραφεία διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και δουλειά τους είναι να σας βρουν σπίτι, πριν σας χρεώσουν για τις υπηρεσίες τους.
9.Ζητήστε να συνταχθεί συμβόλαιο και διαβάστε προσεκτικά τους όρους του.
10.Διατηρήστε το διαμέρισμα σε άριστη κατάσταση. Και ο ιδιοκτήτης θα είναι ευχαριστημένος και εσείς δεν θα έχετε περιττά έξοδα κατά την αποχώρησή σας.