Ποια τροφή πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά για να μειώσεις το λίπος στην κοιλιά

Άρτεμις Σκούφου
Ποια τροφή πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά για να μειώσεις το λίπος στην κοιλιά
Pexels

Οι ειδικοί δηλώνουν βέβαιοι ότι μια συγκεκριμένη τροφή μπορεί να βοηθήσει με το λίπος στην κοιλιά και την απώλεια βάρους. Μήπως να αρχίσεις να την καταναλώνεις;

Η παχυσαρκία δεν είναι μια δυσκολία με τα κιλά που λίγοι σήμερα αντιμετωπίζουν, αλλά μια κατάσταση που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο κόσμο, με την καθιστική ζωή να είναι μια βασική αιτία αυτού του φαινομένου. Η διατροφή, όμως, μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιεινής ζωής και υπάρχει μια τροφή που συμβάλλει στο να μειωθεί το λίπος στην κοιλιά και να χαθούν κιλά.

Βάλε τέλος στο λίπος της κοιλιάς - 4 απλά βήματα & 20 λεπτά με μια προπόνηση που θα κάνει τη διαφορά

1 στους 4 θα είναι παχύσαρκος μέχρι το 2035

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους τέσσερις του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι παχύσαρκος μέχρι το 2035. Ωστόσο, «πρόκειται για ένα πρόβλημα που η επιστήμη ζητά να αναγνωρίσει ως χρόνια ασθένεια, αλλά για το οποίο εξακολουθεί να κατηγορείται ο ασθενής», τονίζει ο Albert Lecube, αντιπρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας (Seedo).

Ο ειδικός υπογραμμίζει ότι «είναι η πιο στιγματισμένη ασθένεια, μαζί με την ψυχική ασθένεια, από την κοινωνία και ακόμη και από τους επαγγελματίες. Πρέπει να αλλάξουμε την άποψη ότι είναι ένα ελάττωμα: είναι μια ασθένεια από μόνη της, σύνθετη, χρόνια και πολυπαραγοντική».

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η πρόσληψη τροφής είναι μόνο μία από τις αιτίες, αλλά «μεταβολικές, ενδοκρινικές, επιγενετικές ή περιβαλλοντικές διεργασίες, όπως το στρες και η έλλειψη ύπνου, μπορούν να δημιουργήσουν αυτή την ανώμαλη ή υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα».

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η τακτική άσκηση είναι ο συνδυασμός που θα ωφελούσε πραγματικά στην απώλεια βάρους, αλλά τι είναι αυτό που αξίζει να εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή;

Η τροφή που βοηθά με το λίπος στην κοιλιά και την απώλεια βάρους

Στην Ισπανία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Παχυσαρκίας, «το 37,8% των ενηλίκων ζυγίζουν περισσότερο από το συνιστώμενο βάρος και το 16% είναι παχύσαρκοι». Ως εκ τούτου, η χώρα «έχει κάνει ένα ακόμη βήμα στην απότομη πλαγιά της παχυσαρκίας και έχει εισέλθει σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου», αναφέρει έκθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Σε αντίθεση με αυτά τα στοιχεία, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ισπανικό περιοδικό δημόσιας υγείας αποκάλυψε ότι το ελαιόλαδο, ένα βασικό λίπος της μεσογειακής διατροφής, είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους.

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από «37% της ενέργειας που αφιερώνεται στο λίπος». Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την τήρησή της με την απώλεια βάρους, καθώς και με τη μείωση άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, ιδίως σε άτομα με διαβήτη.

ladi.jpg

Γιατί να καταναλώνεις ελαιόλαδο;

Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους και αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής. Η διατροφική του συμβολή έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και τη μείωση του βάρους.

Στην προαναφερθείσα κλινική δοκιμή, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο και ξηροί καρποί) μείωσε το βάρος και τη συνολική χοληστερόλη των συμμετεχόντων σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, η ενσωμάτωση ελαιολάδου μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες κατά 29%, 19% από καρδιαγγειακές παθήσεις, 18% από αναπνευστικές ασθένειες και 17% από καρκίνο.

Τέλος, η αντικατάσταση 10 γραμμαρίων λιπαρών, όπως το βούτυρο ή η μαργαρίνη, με ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 8-34%.

Μήπως να αρχίσεις να καταναλώνεις περισσότερο ελαιόλαδο, λοιπόν;

DPG Network