Κεφάλαιο απόρριψη: 7 tips για να τη μετατρέψεις σε ευκαιρία
Η απόρριψη είναι μέρος της ζωής, και όσο επιτυχημένος κι αν είναι κανείς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει σε επαφή μαζί της.
Η απόρριψη είναι γεγονός της ζωής. Ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένος είναι κανείς, όλοι θα αντιμετωπίσουν αυτήν την οδυνηρή πραγματικότητα κάποια στιγμή. Και ενώ τίποτα δεν μπορεί να αφαιρέσει τον πόνο της απόρριψης, ειδικά όταν κάποιος απορρίπτει εσένα και όλα τα προσόντα σου, δεν χρειάζεται να σε καταβάλει.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει μικρή διαφορά, από νευρολογικής άποψης, μεταξύ του σωματικού πόνου από έναν τραυματισμό και του συναισθηματικού πόνου της απόρριψης σε μια μαγνητική τομογραφία.
Το να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις την απόρριψη με έναν υγιή τρόπο είναι μια πολύτιμη δεξιότητα ζωής που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής σου - προσωπική, επαγγελματική και ρομαντική.
Γιατί πονάει να σε απορρίπτουν
Το να σε απορρίψει ένας φίλος, ένας υπεύθυνος προσλήψεων ή ένας πιθανός ρομαντικός σύντροφος είναι οδυνηρό. Ονομάζεται «τραύμα απόρριψης» για κάποιο λόγο -ο πόνος που νιώθεις είναι πραγματικός. Είτε βιώνεις πόνο που προκαλείται από απόρριψη είτε κόβεις το δάχτυλό σου, η ίδια περιοχή του εγκεφάλου σου ενεργοποιείται όταν επεξεργάζεσαι αυτές τις πληροφορίες.
Πέρα από τη σωματική αίσθηση, η απόρριψη πλήττει επίσης την ανάγκη μας για αποδοχή και την αίσθηση του ανήκειν. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και η επιθυμία μας να συνδεθούμε αναπτύχθηκε μέσω της εξέλιξης. Ξεκινώντας από την εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν μαζί ως ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, τα άτομα που ενσωματώνονταν εύκολα στη φυλή ήταν πιο πιθανό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν.
Εκείνοι που δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς με άλλους ήταν πιο πιθανό να εγκαταλειφθούν ή να θεωρηθούν απόκληροι. Με την πάροδο του χρόνου, η ανάγκη για ένταξη έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου εγκεφάλου. Όταν συμβαίνει η απόρριψη, οι συνθήκες δεν ταιριάζουν με την εξελικτική σου ανάγκη, προκαλώντας άγχος και αμφιβολία για τον εαυτό σου.
Δεν είσαι υπερβολικά συναισθηματική ή αδύναμη αν βιώνεις αυτά τα συναισθήματα όταν κάποιος απορρίπτει την παρουσία σου. Είναι βιολογία. Η συναισθηματική σου αντίδραση στην προσωπική απογοήτευση δεν είναι υπό τον έλεγχό σου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιδράς στην κατάσταση που δημιουργεί αυτά τα συναισθήματα είναι.
Τι σημαίνουν πραγματικά τα όνειρα; Πώς σε βοηθούν και για ποιο πράγμα σε προετοιμάζουν;
Ποια είναι τα 5 στάδια της απόρριψης;
Πριν μπορέσεις να αποδεχτείς τα συναισθήματά σου, βοηθάει να κατανοήσεις την απόρριψη. Από συναισθηματικής άποψης, η συμφιλίωση με την απόρριψη είναι μια διαδικασία, όπως ακριβώς το να θρηνήσεις μια απώλεια.
Καθώς επεξεργάζεσαι τα συναισθήματά σου, θα μετακινείσαι από τη μια φάση στην επόμενη μέχρι να ξεπεράσεις τελικά τις σκέψεις και τα συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης και αμφιβολίας για τον εαυτό σου, ώστε να ξεπεράσεις την κατάσταση και να βρεις γαλήνη.
Το χρονικό διάστημα που αφιερώνεις σε κάθε φάση της απόρριψης εξαρτάται από εσένα και την κατάσταση. Μερικές μπορεί να τις περάσεις γρήγορα, άλλες όχι. Είναι σημαντικό να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει βέλτιστος ρυθμός για να ξεπεράσεις την απόρριψη.
Ακολουθούν οι πέντε φάσεις της απόρριψης.
Άρνηση
Η πρώτη σου αντίδραση όταν ανακαλύψεις ότι κάποιος σε απορρίπτει θα είναι η δυσπιστία. Πρέπει να έχει γίνει κάποιο λάθος. Αξίζεις την εκτίμηση και τον σεβασμό αυτού του ατόμου, οπότε μπορεί να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά.
Θυμός
Αυτή είναι η άρνηση, και μόλις συνειδητοποιήσεις ότι η απόρριψή σου δεν είναι μια παρεξήγηση, θα προχωρήσεις στο να νιώθεις θυμό. Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι το άτομο που σε απορρίπτει δεν αναγνωρίζει το λάθος του, μπορεί να θυμώσεις.
Σε αυτό το σημείο, μπορεί να είναι δελεαστικό να επιτεθείς στο άτομο που σε απορρίπτει. Μην το κάνεις. Τελικά, η εκτόνωση των αρνητικών σου συναισθημάτων προς αυτούς θα προκαλέσει μόνο περισσότερο πόνο για τον εαυτό σου. Πάρε μια βαθιά ανάσα και προσπάθησε να ηρεμήσεις. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου πρέπει να αφήσεις τη λογική να επικρατήσει και να προσπαθήσεις να διαχειριστείς τον θυμό σου.
Διαπραγμάτευση
Θα φτάσεις στο σημείο όπου θα αρχίσεις να πιστεύεις ότι το άτομο που σε απογοήτευσε το έκανε αυτό λόγω μιας λανθασμένης υπόθεσης ή έλλειψης πληροφοριών. Θα σκεφτείς ότι αν μπορούσες απλώς να τους μιλήσεις, τότε υπάρχει περίπτωση να τους κερδίσεις.
Αυτή η φάση μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε κάτι τρομακτικό για το άλλο άτομο. Και εδώ θα πρέπει να δώσεις χώρο στο άτομο που σε απέρριψε και να αποδεκτείς αυτή τη συνθήκη.
Κατάθλιψη
Η απόρριψη έρχεται με ένα μπερδεμένο κουβάρι συναισθημάτων. Εκτός από το να νιώθεις θυμωμένη και απογοητευμένη, είσαι λυπημένη, ντροπιασμένη, μπερδεμένη, πληγωμένη ή όλα τα παραπάνω. Η αυτοπεποίθησή σου έχει πληγεί και μπορεί να αμφισβητείς την αξία σου. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι μια έγκυρη απάντηση στην απόρριψη που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης.
Τώρα είναι η ώρα να επιστρατεύσεις όλα τα μέσα στην ρουτίνα αυτοφροντίδας σου. Άναψε κεριά, κάνε ένα αφρόλουτρο ή περιβάλλε τον εαυτό σου με φίλους. Ό,τι σου δίνει μια αίσθηση άνεσης.
Μόλις νιώσεις παρηγοριά, άρχισε να εξετάζεις τα συναισθήματά σου για να εντοπίσεις ποια συναισθήματα οδηγούν την κατάθλιψή σου και κάνε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου γιατί είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος και να σκεφτείς όλους τους ανθρώπους που σε αγαπούν και σε εκτιμούν.
Αποδοχή
Τώρα που τα συναισθήματά σου έχουν ανακάμψει και νιώθεις περισσότερο σαν τον παλιό, γεμάτο αυτοπεποίθηση εαυτό σου, ήρθε η ώρα να ρίξεις μια κριτική ματιά στην κατάσταση. Ίσως η απόρριψη προήλθε από το γεγονός ότι δεν ήσουν κατάλληλη ή από άλλους παράγοντες που ξεφεύγουν από τον έλεγχό σου.
Μπορεί να εντοπίσεις ένα λάθος που έκανες και να ξέρεις ότι είναι μια ευκαιρία μάθησης. Είναι επίσης πιθανό να μην καταλάβεις ποτέ πλήρως το γιατί και το πώς της κατάστασης. Και αυτό είναι εντάξει.
Πέρα από όλο αυτό, έχεις μάθει και έχεις αναπτυχθεί από την εμπειρία. Τώρα κατανοείς τη διαδικασία και την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσεις απόρριψη, θα είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις καλύτερα τι νιώθεις.
Άγχος ή αλλιώς ο «αόρατος εχθρός»: 13 τρόποι να τον μετατρέψεις σε σύμμαχο
Πώς να αντιμετωπίσεις την απόρριψη
Όταν βρίσκεσαι στη δίνη της, μπορεί να είναι εύκολο να δηλώσεις: «Δεν μπορώ να διαχειριστώ την απόρριψη» και να κάνεις ό,τι μπορείς για να την αποφύγεις. Αλλά αν δεν βιώνεις την απόρριψη, παίζεις με ασφάλεια και δεν παίρνεις ρίσκα.
Το να κυνηγάς την καριέρα των ονείρων σου μπορεί να σημαίνει να πηγαίνεις από συνέντευξη σε συνέντευξη και να μην βρίσκεις δουλειά. Το να βρεις τον σύντροφο της ζωής σου μπορεί να σημαίνει μήνες μοναξιάς ή χρόνος που αφιερώνεται στην επούλωση πριν βρεις τον «έναν».
Είναι αποθαρρυντικό, αλλά έχεις μια επιλογή. Μπορείς είτε να επιλέξεις να παραμείνεις εκεί που είσαι, ασφαλής αλλά ανικανοποίητη, είτε να αναγνωρίσεις ότι η απόρριψη είναι μέρος της διαδικασίας δημιουργίας μιας ζωής που θέλεις να ζήσεις.
Το να κάνεις αυτή την επιλογή να ανοίξεις τον εαυτό σου στην απογοήτευση δεν είναι εύκολο, αλλά το να μάθεις τι να κάνεις αφού απορριφθείς θα σε βοηθήσει να χτίσεις μια ανθεκτική νοοτροπία και να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά. Και ποιος ξέρει; Την επόμενη φορά μπορεί να είσαι εσύ που θα απορρίψεις μια πρόταση εργασίας ή θα βγάλει έναν τοξικό άνθρωπο από τη ζωή σου.
Αναγνώρισε ότι η απόρριψη είναι μέρος της ζωής
Κάποια πράγματα δεν είναι γραφτό να γίνουν. Και η απόρριψη μπορεί να οδηγήσει σε θετική αλλαγή. Σημαίνει ότι πιέζεις τα όριά σου, παίρνεις ρίσκα και αφήνεις πίσω σου τη ζώνη άνεσής σου. Αν ζεις μια ζωή απαλλαγμένη από την απόρριψη, κάνεις κάτι λάθος.
Αποδέξου τι συνέβη
Ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την απόρριψη είναι να την αρνηθείς. Όσο περισσότερο παραπλανάς τον εαυτό σου ισχυριζόμενη ότι δεν έχει σημασία, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ξεπεράσεις τον πόνο και την απογοήτευση. Έχεις απογοητευτεί. Αναγνώρισέ το και μαζί όλα τα άλλα συναισθήματα που έρχονται με τον πόνο της απόρριψης.
Επεξεργάσου τα συναισθήματά σου
Δούλεψε προς την κατανόηση και τη θετική διαχείριση των συναισθημάτων σου. Δεν θέλεις να θυμώσεις και να το βγάλεις στο άλλο άτομο. Ναι, η απόρριψη πονάει, αλλά αυτό δεν σου δίνει το δικαίωμα να πληγώνεις τους άλλους.
Συμπεριφέρσου στον εαυτό σου με συμπόνια
Είναι εντάξει να κλειστείς στον εαυτό σου για λίγο όταν αντιμετωπίζεις την απόρριψη. Χρειάζεσαι χρόνο για να φροντίσεις την ευημερία σου και να επιστρέψεις σε μια ομαλή συναισθηματική κατάσταση. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου ή υπεραναλύεις την κατάσταση. Να είσαι συμπονετική και να ξέρεις ότι θα μάθεις κάτι καινούργιο όταν είσαι έτοιμη.
Μείνε υγιής
Πρόσεχε την υγεία σου, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική. Είναι εύκολο να απορροφηθείς τόσο πολύ από την απογοήτευση που να αφήσεις τα πράγματα να ξεφύγουν. Η άσκηση ή η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας σε εμποδίζει να αναμασάς την απόρριψη και εστιάζει στον εγκέφαλό σου. Εστιάζεις στο παρόν, δεν μένεις στο παρελθόν.
Αν η κακή σου διάθεση διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες παρά τις προσπάθειές σου, είναι ώρα να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Μην φοβάσαι να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας σύμβουλος ή ψυχοθεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις δεξιότητες αντιμετώπισης και στρατηγικές για να ξεπεράσεις τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα της απόρριψης χωρίς να κοιτάς πίσω.
Μην επιτρέψεις στην απόρριψη να σε ορίσει
Είναι κατανοητό ότι η πρώτη σου αντίδραση στην απόρριψη μπορεί να είναι να αναρωτηθείς τι δεν πάει καλά με εσένα. Η αντίδραση ενός ντροπαλού ατόμου στην κοινωνική απόρριψη μπορεί να τον κάνει γίνει ακόμα πιο εσωστρεφής.
Θυμήσου: μπορεί να είσαι το πιο γλυκό ροδάκινο στο δέντρο, αλλά θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσουν τα ροδάκινα. Συνέχισε να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου και θα προσελκύσεις εκείνους που εκτιμούν όλα όσα είσαι.
Μάθε από την εμπειρία
Η απόρριψη πονάει, αλλά το να μένεις σε αυτό που έκανες λάθος δεν σου κάνει κανένα καλό. Προσπάθησε να δεις την κατάσταση αντικειμενικά. Υπάρχει κάτι που μπορείς να μάθεις από αυτό; Αν κάποιος σου έκλεισε την πόρτα σε μια επαγγελματική ευκαιρία, επεξεργάσου τα δεδομένα για να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τομείς όπου μπορείς να ενισχύσεις το βιογραφικό σου.
Υπήρχαν κόκκινες σημαίες που έχασες στην πορεία στη σχέση που δεν λειτούργησε; Χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες ως δομικό στοιχείο για να προετοιμαστείς για την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να βγεις εκεί έξω.
Έχεις δουλειά να κάνεις
Ο πόνος της απόρριψης είναι σαν μια πραγματική συναισθηματική μελανιά. Μπορεί να υπονομεύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου. Αν δυσκολεύεσαι να συνέλθεις, ίσως χρειάζεσαι χρόνο για να ανακτήσεις την αγάπη και την εκτίμηση για τον εαυτό σου. Κάποιος που έχει βαθιά επίγνωση της αξίας του μπορεί να ανακάμψει πιο εύκολα από την απόρριψη.
Μπορείς να προχωρήσεις με αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον ένα άτομο εκτιμά τις ιδιότητές σου, και αυτό το άτομο είσαι εσύ. Η αυτοπεποίθηση και η υγιής αυτοεκτίμηση δεν σημαίνουν ότι δεν θα νιώσεις ποτέ ξανά τον πόνο της απόρριψης.
Αυτό είναι αδύνατο. Αλλά όταν το αναπόφευκτο συμβεί, θα είσαι σε θέση να αποδεχτείς και να επεξεργαστείς τα συναισθήματα που δημιουργεί η εμπειρία, να κατανοήσεις από πού προέρχονται και να αναγνωρίσεις ότι ανεξάρτητα από την αρχική δυσφορία, θα είσαι εντάξει.