Πόσο ειλικρινείς είμαστε όταν είμαστε μεθυσμένοι;

Ανθή Μιμηγιάννη
Πόσο ειλικρινείς είμαστε όταν είμαστε μεθυσμένοι;

Όταν το αλκοόλ επηρεάζει τους μετωπιαίους λοβούς, μπορεί να αποκαλυφθούν αλήθειες που διαφορετικά θα παρέμεναν κρυφές. 

Η σχέση του αλκοόλ με την ανθρώπινη συμπεριφορά είναι ένα πολυσύνθετο θέμα που έχει εξεταστεί εκτενώς στη ψυχολογία και την νευροεπιστήμη. Πολλοί πιστεύουν ότι το αλκοόλ μπορεί να απελευθερώσει την αλήθεια που κρύβεται μέσα μας, ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο και ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες αυτής της κατανάλωσης.

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τον εγκέφαλο;

Το αλκοόλ έχει τέσσερις γνωστές δράσεις στον εγκέφαλο. Πρώτον, προκαλεί κενά μνήμης για γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της μέθης. Δεύτερον, προκαλεί την απελευθέρωση ενδογενών οπιούχων (ενδορφινών) και ντοπαμίνης, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή ευφορίας. Τρίτον, και πιο σημαντικό για την παρούσα συζήτηση, το αλκοόλ ενισχύει τις ανασταλτικές δράσεις του νευροδιαβιβαστή GABA, που οδηγεί σε καταστολή, μείωση του άγχους, έλλειψη συντονισμού και μειωμένη κρίση. Δεδομένου ότι οι μετωπιαίοι λοβοί και γενικά ο νεοφλοιός έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υποδοχέων GABA, οι δράσεις του αλκοόλ ουσιαστικά απενεργοποιούν τις ανώτερες λειτουργίες του φλοιού.

Πώς να σταματήσεις να θέλεις να αποδεικνύεις ότι έχεις πάντα δίκιο (ακόμα κι όταν έχεις)

Όταν οι μετωπιαίοι λοβοί αδρανοποιούνται ελαφρώς από το αλκοόλ, οι άνθρωποι γίνονται ομιλητικοί και χωρίς αναστολές, εμφανίζοντας αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «τιμωρημένες συμπεριφορές».

Οι τιμωρημένες συμπεριφορές αναστέλλονται κανονικά από τους μετωπιαίους λοβούς, καθώς αυτές οι συμπεριφορές αποφεύγονται σε κανονικές συνθήκες. Αυτές περιλαμβάνουν λεκτική ή σωματική επιθετικότητα, άσκοπη αγένεια ή θορυβώδη συμπεριφορά, και ομιλία χωρίς φιλτράρισμα περιεχομένου. Όλοι μας παρουσιάζουμε τιμωρημένες συμπεριφορές όταν είμαστε νέοι, αλλά καθώς ο νεοφλοιός ωριμάζει και λόγω των κανόνων μιας πολιτισμένης κοινωνίας μαθαίνουμε να τις αναστέλλουμε.

Όταν, λοιπόν, αναστέλλεται ο μετωπιαίος φλοιός, οι τιμωρημένες συμπεριφορές απελευθερώνονται.

Τα 5 πιο συνηθισμένα πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι άνθρωποι ένα βήμα πριν από τον θάνατο

Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι το αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους πιο ειλικρινείς;

Πράγματι, το αλκοόλ μάς καθιστά πιο ομιλητικούς και οι τυχαίες σκέψεις μας εκφράζονται δυνατά, χωρίς το συνηθισμένο φιλτράρισμα που προσφέρουν οι μετωπιαίοι λοβοί. Αυτές οι εκφράσεις μπορεί να αποκαλύπτουν τι πραγματικά πιστεύει ένα άτομο, αλλά συχνά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτή η «αλήθεια» είναι αυθεντική. Το αλκοόλ ενθαρρύνει συχνά τους ανθρώπους να εκφράσουν μακροχρόνια καταπιεσμένα συναισθήματα ή παράπονα, τα οποία είναι συνήθως ανείπωτα. Υπό την επήρεια του αλκοόλ, είναι συνηθισμένο να λέμε πράγματα που κανονικά δεν θα εκφράζαμε, είτε πρόκειται για βαθιά θαμμένους φόβους, είτε προκαταλήψεις ή συγκεχυμένες ιδέες.

Ωστόσο, πολλές βασικές πτυχές της προσωπικότητάς μας παραμένουν ανέγγιχτες από το αλκοόλ. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, δεν αλλάζουν την πολιτική τους κομματική τοποθέτηση και δεν γίνονται καλύτεροι ψεύτες. Συνεπώς, ένας μεθυσμένος, πιθανότατα θα αποκαλύψει πολλές πτυχές του πραγματικού του εαυτού.

Συμπερασματικά, το αλκοόλ μειώνει τους κοινωνικούς περιορισμούς, επιτρέποντας την έκφραση λέξεων και συμπεριφορών που συνήθως θα αναστέλλονταν όταν είμαστε νηφάλιοι. Ωστόσο, η ειλικρίνεια που διευκολύνει το αλκοόλ συχνά απομακρύνεται από την ουσιαστική επικοινωνία και τη βαθύτερη κατανόηση. Αντίθετα, ενθαρρύνει την έκφραση απερίσκεπτων σκέψεων και συμπεριφορών που συχνά μετανιώνουμε. Για τους περισσότερους από εμάς, η ελπίδα είναι αυτές οι τύψεις να μην οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες.

pexels-rdne-6224632.jpg
DPG Network