Εικονική σχέση, chatbot που ακούγονται ανθρώπινα και πώς θα επηρεάσει τη ζωή μας η τεχνολογία
Το υψηλό κόστος της τεχνολογικής προόδου στην εγγύτητα. Τα σενάρια, που αν και φαντάζουν ακραία, είναι σχεδόν αναπόφευκτα.
Η τεχνολογία διεισδύει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, ακόμα και στις πιο ανθρώπινες στιγμές μας, όπως ο έρωτας, το σεξ και η ανατροφή των παιδιών. Τα όρια ανάμεσα στην τεχνολογία και την ανθρώπινη φύση γίνονται όλο και πιο θολά -τα chatbot μοιάζουν και ακούγονται όλο και πιο ανθρώπινα, ενώ οι ίδιοι οι άνθρωποι επιδιώκουν να φτάσουν ένα ιδανικό «τέλειας» εμφάνισης και συμπεριφοράς. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο εξέλιξης, όπου κάθε γενιά βιώνει την έννοια της εγγύτητας διαφορετικά από την προηγούμενη. Καθώς ο κόσμος μας μετασχηματίζεται, γεννάται το ερώτημα: η ανθρωπιά μας αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, κάτι που εκτιμάμε και καλλιεργούμε σε αντίθεση με την τεχνολογία, ή μήπως γίνεται μειονέκτημα, που υποβαθμίζουμε μπροστά στην τεχνολογική τελειότητα;
Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, και δεν υπάρχει «σωστή» προσέγγιση. Ωστόσο, το ερώτημα αξίζει σοβαρής σκέψης. Ίσως δεν απολαμβάνουμε τις ατέλειές μας -ούτε και αυτές των γύρω μας. Ωστόσο, όταν συγκρίνουμε την ανθρωπιά μας με την τεχνική τελειότητα, η τεχνολογία κερδίζει. Κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι δεν ανταγωνιζόμαστε την τεχνολογία, αλλά υπάρχει διαφωνία. Οι ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη που απειλεί δουλειές ή προσελκύει συντρόφους είναι ενδείξεις πως ο «αγώνας» έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι αλλαγές στις σχέσεις και τη σεξουαλική ζωή που έφερε η τεχνολογία είναι ήδη εντυπωσιακές. Αν και παραμένει ασαφές πώς θα τις αξιολογούμε σε μερικές δεκαετίες, δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτή τη μετάβαση. Ίσως νιώθουμε ανίσχυροι μπροστά σε αυτή την αλλαγή ή θεωρούμε δεδομένο ότι, ως πρόοδος, θα είναι θετική. Ωστόσο, οι νεότερες γενιές εξαρτώνται από εμάς για να εξετάσουμε τα ηθικά και πρακτικά ζητήματα.
Εικονική σχέση, chatbot που ακούγονται ανθρώπινα και πώς θα επηρεάσει τη ζωή μας η τεχνολογία
Σενάρια από το μέλλον που πλησιάζει
Γονιμότητα μέσω τεχνολογίας: Καθυστερείς τη δημιουργία οικογένειας για να επικεντρωθείς στην καριέρα σου. Όταν αποφασίζεις να αποκτήσεις παιδί, καταφεύγεις σε τεχνολογία που δημιουργεί γαμέτες από βλαστοκύτταρα, επιτρέποντάς σου να επιλέξεις τα πιο βιώσιμα ή «ανώτερα» έμβρυα. Ανησυχείς για το αν η επιλογή σου να μην προχωρήσεις σε γενετική τροποποίηση μπορεί να περιορίσει τις προοπτικές του παιδιού σου.
Εικονική συντροφιά: Η σχέση σου δεν σε ικανοποιεί πια σεξουαλικά. Αντί να αναζητήσεις άλλον άνθρωπο, παραγγέλνεις έναν εικονικό σύντροφο που μπορείς να προσαρμόσεις στις ανάγκες σου. Είναι πάντα πρόθυμος και χωρίς συναισθηματικές απαιτήσεις. Όταν βαρεθείς, τον επαναπρογραμματίζεις.
Ρομπότ νταντάδες: Το παιδί σου δυσκολεύεται στην κοινωνικοποίηση και περνάει χρόνο μόνο του. Παρόλο που ξέρεις ότι χρειάζεται την παρουσία σου, του φοράς ένα έξυπνο βραχιόλι και ενεργοποιείς την εικονική νταντά. Τουλάχιστον, δεν θα νιώσει μοναξιά για λίγο...
Αυτά τα σενάρια, αν και φαντάζουν ακραία, είναι σχεδόν αναπόφευκτα. Η τεχνολογία έχει ήδη αλλάξει ριζικά τον τρόπο που συνάπτουμε σχέσεις, εκφράζουμε εγγύτητα και αποκτούμε παιδιά.
Το ερώτημα είναι: προτιμάμε την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας από την αυθεντικότητα της ανθρωπιάς μας;
Η τεχνητή νοημοσύνη λύνει πολλά προβλήματα, αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε τις σκοτεινές της πτυχές. Το μέλλον της εγγύτητας εξαρτάται από το πώς θα αξιολογήσουμε ρεαλιστικά τα οφέλη και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας. Είναι απαραίτητο να θέσουμε σοβαρά τους στόχους μας για τις σχέσεις και την ανθρώπινη επαφή.
Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι παίρνουν κακές αποφάσεις στις σχέσεις;