Οι άνθρωποι που χρειάζονται ώρες για να απαντήσουν σε γραπτά μηνύματα έχουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά

Άρτεμις Σκούφου
Οι άνθρωποι που χρειάζονται ώρες για να απαντήσουν σε γραπτά μηνύματα έχουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά
Freepik

8 χαρακτηριστικά όσων αργούν να απαντήσουν σε γραπτά μηνύματα. Μήπως είσαι κι εσύ ένας από αυτούς; 

Σου έχει τύχει ποτέ να κοιτάς το τηλέφωνό σου και να αναρωτιέσαι γιατί κάποιος δε σου έχει απαντήσει ακόμα - και έχουν περάσει ώρες; Ίσως έχεις βρεθεί κι εσύ στην άλλη πλευρά αυτής της κατάστασης, αφήνοντας τους φίλους σου να ξέρουν ότι θα απαντήσεις... κάποια στιγμή. Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αργούν (πολύ) να απαντήσουν στα γραπτά μηνύματα, σύμφωνα με την ψυχολογία;

Οι άνθρωποι που απαντούν πάντα με φωνητικά μηνύματα έχουν συνήθως τα εξής 8 χαρακτηριστικά

Είναι ιδιαίτερα ανεξάρτητοι

Αυτοί που αφήνουν τα κείμενα αδιάβαστα για ώρες είναι συχνά πολύ ανεξάρτητοι. Εκτιμούν τον προσωπικό τους χρόνο, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι απομακρύνονται από το τηλέφωνό τους για να ακολουθήσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα.

Δεν υπάρχει καθολική συνταγή για το πώς πρέπει να ζούμε και τα ανεξάρτητα πνεύματα προτιμούν να χειρίζονται τη ζωή με το δικό τους πρόγραμμα - συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων κειμένου.

Εκτιμούν τις ουσιαστικές συνδέσεις έναντι της συνεχούς φλυαρίας

Δε χρειάζονται όλοι μια σταθερή ροή μηνυμάτων για να νιώσουν κοντά σε κάποιον. Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, εκείνοι που προτιμούν να έχουν μια ειλικρινή συζήτηση από πολλά γρήγορα μηνύματα, γι' αυτό μην κατηγορείς τους φίλους σου αν το κάνουν - μόνο κακό δεν είναι.

Κάνουν πράξη την ψηφιακή ευεξία

Σε έναν κόσμο συνεχούς σύνδεσης στο διαδίκτυο, κάποιοι από εμάς επιλέγουν συνειδητά να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν στην οθόνη. Αυτό μπορεί να σημαίνει την απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων, τη σίγαση των τηλεφώνων ή ακόμη και το να τα αφήνουν σε άλλο δωμάτιο.

Είναι μέρος της τάσης της ψηφιακής αποτοξίνωσης, την οποία πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

gynaika-gymnastiki.jpg

Απολαμβάνουν τη μοναξιά

Οι άνθρωποι που αργούν να απαντήσουν μπορεί να είναι εκείνοι που πραγματικά απολαμβάνουν τη μοναξιά - χρόνο για να διαβάσουν, να σκεφτούν ή να χαλαρώσουν. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι χρειάζονται ιδιαίτερα χώρο για να επαναφορτιστούν. Η σιωπή είναι χρυσός γι' αυτούς, και αυτό περιλαμβάνει και την ψηφιακή σιωπή.

Μπορεί να έχουν λίγο κοινωνικό άγχος

Είναι ενδιαφέρον ότι ο χρόνος ανταπόκρισης στα μηνύματα μπορεί μερικές φορές να συνδέονται με ήπιο κοινωνικό άγχος. Μπορεί να σκέφτονται υπερβολικά πώς να απαντήσουν, θέλοντας την «τέλεια» απάντηση, ή μπορεί να ανησυχούν για το πώς θα ερμηνευτεί το μήνυμά τους.

Θέτουν όρια (ακόμα και αν το κάνουν χωρίς πρόθεση)

Τα όρια δεν αφορούν πάντα τους τυπικούς κανόνες. Μερικές φορές, είναι απλά ένα συναίσθημα: «Χρειάζομαι ένα διάλειμμα αυτή τη στιγμή». Αυτοί οι άνθρωποι συχνά προστατεύουν τη συναισθηματική τους ενέργεια με το να μη μπαίνουν αμέσως σε κάθε συζήτηση. Για μερικούς δεν είναι εύκολο να βάζουν όρια, αλλά κάποια στιγμή υπάρχει ένα «καμπανάκι» που χτυπάει και χρειάζονται ένα διάλειμμα.

gynaikes-files.jpg

Δίνουν προτεραιότητα στις δραστηριότητες πραγματικού χρόνου έναντι του ψηφιακού κόσμου

Οι ψυχολόγοι σημειώνουν ότι το να ζεις τη στιγμή - γνωστή ως mindfulness - βελτιώνει τη συνολική ευημερία. Ένας άνθρωπος που αργήσει να απαντήσει στα μηνύματα μπορεί να:

  • Πηγαίνει για τρέξιμο ή περίπατο
  • Βυθίζεται σε ένα δημιουργικό έργο
  • Απολαμβάνει έναν καφέ με έναν φίλο

Όταν ασχολείται με αυτές τις πραγματικές εμπειρίες, το τηλέφωνο γίνεται δεύτερη σκέψη.

Δε φοβούνται να χάσουν κάτι

Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν FOMO (φόβος να χάσουν κάτι). Αυτοί εμπιστεύονται ότι η ζωή (και οι φιλίες τους) θα συνεχιστούν μια χαρά αν δεν είναι κολλημένοι στο τηλέφωνό τους.

Επιλέγουν τον δικό τους ρυθμό, αγκαλιάζοντας το παρόν αντί να τρέχουν για να συμβαδίσουν με τον ψηφιακό κόσμο.

Οι άνθρωποι που χρειάζονται ώρες για να απαντήσουν και αργούν να το κάνουν δε σε αγνοούν απαραίτητα. Συχνά, εστιάζουν στον προσωπικό τους χώρο, στις ουσιαστικές συνδέσεις ή απλά στην ψηφιακή ευεξία. Είτε σχετίζεσαι με αυτά τα χαρακτηριστικά είτε απλά προσπαθείς να καταλάβεις εκείνον τον φίλο που δεν απαντάει ποτέ αμέσως με μήνυμα, να θυμάσαι: συνήθως συμβαίνει κάτι παραπάνω από ό,τι σου φαίνεται.