Πώς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου από τη χειραγώγηση: 8 στρατηγικές από μία ψυχολόγο

Άρτεμις Σκούφου
Πώς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου από τη χειραγώγηση: 8 στρατηγικές από μία ψυχολόγο

Μπορεί να μην ακούγεται εύκολα, αλλά γίνεται να έχεις το πάνω χέρι στη χειραγώγηση και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου με αυτούς τους τρόπους. 

Η συναισθηματική χειραγώγηση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και τις προσωπικές σχέσεις. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Rebeca Cáceres, διευθύντρια της Tribeca Psicólogos, η συμπεριφορά αυτή είναι διακριτική, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναγνώρισή της. Σε συνέντευξή της στο ¡HOLA!, η Cáceres εξήγησε πώς μπορεί κανείς να την αναγνωρίσει, τις στρατηγικές για την προστασία του εαυτού του και τις συναισθηματικές επιπτώσεις που προκαλεί.

Η αναγνώριση ενός συναισθηματικού χειραγωγού δεν είναι εύκολη, επειδή συχνά παρουσιάζονται ως γοητευτικοί, συμπαθητικοί ή ακόμη και ως θύματα που ζητούν βοήθεια.

9 έξυπνες φράσεις για να βάλεις μια γυναίκα χειραγωγό στη θέση της, σύμφωνα με την ψυχολογία

Σύμφωνα με τη Rebeca Cáceres, οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να δημιουργούν συναισθηματική εξάρτηση στους άλλους, μιλώντας άσχημα για τους άλλους προκειμένου να δημιουργήσουν δυσπιστία και να τοποθετηθούν ως η μόνη αξιόπιστη πηγή. Επιπλέον, τείνουν να δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους επικαλούμενοι τον οίκτο ή τη συμπόνια, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως οι προθέσεις τους.

Να συγκρουστείς ή να απομακρυνθείς; Πώς να αντιμετωπίσεις έναν χειραγωγό

Η ψυχολόγος εξήγησε ότι συχνά δυσκολευόμαστε να δεχτούμε ότι κάποιος κοντινός μας άνθρωπος μπορεί να μας χειραγωγεί, καθώς τείνουμε να πιστεύουμε στην καλοσύνη των ανθρώπων. Αυτή η συναισθηματική προκατάληψη, σε συνδυασμό με την ικανότητα των χειριστών να κρύβουν τις πραγματικές τους προθέσεις, καθιστά τη χειραγώγηση δύσκολη να εντοπιστεί μέχρι οι συνέπειές της να επηρεάσουν τη συναισθηματική μας ευημερία.

Μόλις εντοπιστεί ένας συναισθηματικός χειραγωγός, τίθεται το ερώτημα πώς να χειριστούμε την κατάσταση. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η καλύτερη επιλογή είναι να απομακρύνεται κανείς όποτε είναι δυνατόν, καθώς η συνεχής χειραγώγηση μπορεί να είναι συναισθηματικά εξαντλητική.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου ο δεσμός δεν μπορεί να κοπεί, όπως στις οικογενειακές ή εργασιακές σχέσεις, είναι σημαντικό να θέτουμε σαφή και σταθερά όρια. Στο εργασιακό περιβάλλον, η χειραγώγηση μπορεί να δημιουργήσει υψηλά επίπεδα άγχους και να επηρεάσει την επαγγελματική απόδοση.

Η Cáceres συνέστησε να αποφεύγεται η κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών, να είμαστε σε εγρήγορση για πιθανές απόπειρες εκβιασμού ή ψέματα και να ενεργούμε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα, ώστε να μην πέφτουμε στο παιχνίδι του χειριστή. Δήλωσε στην ¡HOLA! ότι αυτές οι στρατηγικές είναι απαραίτητες για την προστασία του εαυτού σε περιβάλλοντα όπου η επαφή με τον χειριστή είναι αναπόφευκτη.

zeygari-(2).jpgFreepik

Παράγοντες που αυξάνουν την ευπάθεια στη χειραγώγηση

Σύμφωνα με την ψυχολόγο που μίλησε στο ¡HOLA!, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ευπάθεια ενός ατόμου, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η υπερβολική ανάγκη για εξωτερική έγκριση. Οι χειριστές τείνουν να αναζητούν άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς είναι πιο πιθανό να δεχτούν την τοξική συμπεριφορά χωρίς να την αμφισβητήσουν.

Η ψυχολόγος επεσήμανε επίσης ότι η χειραγώγηση δεν επηρεάζει μόνο τις αποφάσεις ή τις πράξεις ενός ατόμου, αλλά μπορεί να αφήσει βαθύ συναισθηματικό αποτύπωμα. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων επιπτώσεων είναι η απώλεια της αυτοπεποίθησης, οι συνεχείς αμφιβολίες για τις ικανότητές του και η αίσθηση ότι είναι παγιδευμένος σε έναν αόρατο ιστό ελέγχου.

Πώς να προστατεύεις τον εαυτό σου από τη χειραγώγηση;

  • Πάρε αποστάσεις από μη παραγωγικές συζητήσεις: Μείνε μακριά από συζητήσεις χωρίς ξεκάθαρο σκοπό για να αποφύγεις τη συναισθηματική εξάντληση.
  • Αναγνώρισε τα σημάδια χειραγώγησης: Εντόπισε μοτίβα όπως τεχνητή βιασύνη, κατηγορίες ή περιττές εξηγήσεις για να ενεργήσεις προληπτικά.
  • Θέσε αυστηρά όρια: Όρισε τις αποδεκτές συμπεριφορές και κοινοποίησέ τες με σαφήνεια και αμεσότητα.
  • Ανάπτυξε διεκδικητικότητα: Να εκφράζεις τις σκέψεις και τις ανάγκες σου με σεβασμό και αποφασιστικότητα, χωρίς να είσαι επιθετικός ή υποτακτικός.
  • Απόφυγε την επίρριψη ευθυνών και τις υπερβολικές δικαιολογίες: Μην δικαιολογείς υπερβολικά τις αποφάσεις ή τις πράξεις, καθώς η προσωπική επικύρωση είναι επαρκής.
  • Σκέψου πριν αντιδράσεις: Αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς πριν αντιδράσεις σε καταστάσεις που προκαλούν δυσφορία ή πίεση.
  • Να έχεις ένα δίκτυο συναισθηματικής υποστήριξης: Να έχεις φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους στους οποίους μπορείς να βασιστείς για να προσφέρεις εξωτερική οπτική και συναισθηματική υποστήριξη.
  • Ζήτα επαγγελματική βοήθεια σε πολύπλοκες περιπτώσεις: Συμβουλέψου έναν θεραπευτή εάν ο χειρισμός είναι επαναλαμβανόμενος ή επηρεάζει σημαντικά την προσωπική σου ζωή.