Φαγητό τυλιγμένο σε πλαστικό: Η πικρή αλήθεια για τις πλαστικές ωρολογιακές βόμβες για τον οργανισμό
Ένα ψητό φτιαγμένο από συστατικά τυλιγμένα σε πλαστικό περιέχει επτά φορές περισσότερα μικροπλαστικά από ένα μη τυλιγμένο, διαπίστωσε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων, ωθώντας ορισμένους να εγείρουν ερωτήματα και ανησυχία για την υγεία μας.
Η κατανάλωση του παραδοσιακού γεύματος κάθε μέρα -ή με συνέπεια- με προϊόντα που αγοράζονται τυλιγμένα σε πλαστικό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με την κατανάλωση δύο πλαστικών σακουλών κάθε χρόνο. Ναι, αυτή είναι η πικρή αλήθεια -τουλάχιστον σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Τρως πολλές ντομάτες; 6 παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζεις
Το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, σε συνεργασία με το Good Morning Britain του ITV, πραγματοποίησε την έρευνα ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων, καθώς πολλές οικογένειες κάθονται για να απολαύσουν διάφορα φαγητά, μεταξύ των οποίων και πολλά τα οποία είναι τυλιγμένα σε πλαστικό.
Η δημοσιογράφος του GMB, Michelle Morrison, μαζί με την εννιάχρονη κόρη της και τον εξάχρονο γιο της, έφτιαχνε δύο ξεχωριστά ψητά δείπνα στο σπίτι με τα ίδια συστατικά - κοτόπουλο, πατάτες, καρότα, μπρόκολο και πουτίγκα Γιορκσάιρ. Ωστόσο, το ένα γεύμα ήταν φτιαγμένο με υλικά που είχαν αγοραστεί όλα τυλιγμένα σε πλαστικό και το άλλο με χύμα προϊόντα.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το ψητό από συστατικά τυλιγμένα σε πλαστικό περιείχε επτά φορές περισσότερα μικροπλαστικά από το μη τυλιγμένο, δείχνοντας ότι η πλαστική συσκευασία είναι η κύρια οδός για την είσοδο βλαβερών υλικών στο σώμα μας. Επιπλέον, τα μη συσκευασμένα είδη κοστίζουν 37% λιγότερο από αυτά που αγοράστηκαν συσκευασμένα.
Ο Δρ Fay Couceiro, μέλος του Environmental Pollution στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, δοκίμασε και τα δύο ψητά δείπνα, τονίζοντας: «Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι η πλειονότητα των μικροπλαστικών στα τρόφιμά μας προέρχεται από την πλαστική συσκευασία στην οποία είναι τυλιγμένη. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους το πλαστικό μπορεί να εισέλθει στην τροφική αλυσίδα. Θα μπορούσε να είναι η είσοδος στα λαχανικά μέσω του εδάφους ή στο κρέας μας μέσω της βοσκής. Ο αέρας έχει επίσης πολλά μικροπλαστικά μέσα, έτσι μπορεί να πέφτουν πάνω από το φαγητό και, τέλος, μπορεί να είναι από τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία ενός γεύματος».
Πολύποδας μήτρας: Μάθε τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Συνήθως τα δείγματα τροφίμων αναλύονται για μικροπλαστικά σε ακατέργαστη κατάσταση υπό εργαστηριακές συνθήκες. Αυτό επιτρέπει στους ειδικούς να καταλάβουν πόσο πλαστικό υπάρχει μέσα σε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής. Αυτή η μελέτη διαφέρει επειδή επιλέξανε να δούμε τι υπήρχε πραγματικά στο πιάτο μετά το μαγείρεμα του φαγητού.
Αντί για ένα αποστειρωμένο εργαστήριο, το φαγητό μαγειρεύτηκε σε μια κανονική κουζίνα, επομένως είναι πιθανό τα μικροπλαστικά να προέρχονται από έναν συνδυασμό μέσα στο φαγητό, τη συσκευασία, τα μαγειρικά σκεύη και τον αέρα.
Η δημοσιογράφος του GMB Michelle Morrison πρόσθεσε: «Παλαιότερα, είχε γίνει πολύ λίγη έρευνα για την ποσότητα μικροπλαστικών που περιέχονται σε ένα ολόκληρο γεύμα. Το να φάτε μόνο ένα ψητό δείπνο - ή συχνά - με αντικείμενα που αγοράστηκαν τυλιγμένα σε πλαστικό θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο από το να φάτε μη τυλιγμένα προϊόντα. Η νέα μας έρευνα διαπίστωσε ξεκάθαρα ότι τρώμε πολύ λιγότερα μικροπλαστικά όταν μειώνουμε την ποσότητα προϊόντων συσκευασίας που αγοράζουμε. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε τώρα είναι, είναι αυτά τα "αθώα" μικροπλαστικά είναι στην πραγματικότητα μικροσκοπικές πλαστικές ωρολογιακές βόμβες».
Ο καθηγητής Shaji Sebastian, σύμβουλος γαστρεντερολόγος στο Hull University Teaching Hospital, είπε: «Το κλειδί είναι να καταλάβουμε τι κάνουν τα μικροπλαστικά στο σώμα; Πάνε στα όργανα; Διασχίζουν το φράγμα ανάμεσα στο αίμα και τον εγκέφαλο; Αν εκτοξευθεί στο έντερο, που είναι η περιοχή του ενδιαφέροντός μου, θα διεγείρει κάποια προβλήματα ή φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια στη συνέχεια; Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουμε».
Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι σημαντικά και άκρως ανησυχητικά και καθιστούν τις έρευνα για τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στο ανθρώπινο σώμα ακόμη πιο επείγουσες.
Ο βουλευτής Alberto Costa, πρόεδρος της Παν-κομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα Μικροπλαστικά δήλωσε: «Αγκαλιάζω θερμά αυτήν την έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα. Έχει γίνει όλο και πιο εμφανές ότι το πλαστικό υπάρχει στο σώμα μας, αφού πρόσφατα εντοπίστηκε στο αίμα και στους πνεύμονές μας.
Το πλαστικό μπορεί να εισέλθει στο σώμα μας μέσω του αέρα που αναπνέουμε και μέσω της τροφής μας, όπως τονίστηκε (και) σε αυτήν την έρευνα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την επίδραση που έχει όλο αυτό στην υγεία μας, αλλά αναμένουμε με αγωνία περαιτέρω μελέτες. Στο μεταξύ, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί αναφορικά με το τι ταΐζουμε το οργανισμό μας. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.