Αποβολή: Οι αιτίες, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Αποβολή: Οι αιτίες, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση
Pexels

Η αποβολή είναι μία από τις δυσκολότερες καταστάσεις που βιώνει μία γυναίκα: Από την χαρά και την προσμονή, στη λύπη και τη στενοχώρια για το παιδί που δεν θα γνωρίσει ποτέ!

Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, καθώς περίπου 1 στις 4 γυναίκες θα αποβάλει στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της.

Λέγεται ότι είναι η "απάντηση της φύσης" για έμβρυα που είναι αδύνατον να επιβιώσουν, λόγω βασικών ελλείψεων στα χρωμοσώματα, δηλαδή στα βασικά δομικά υλικά του ανθρώπου. Οι έρευνες για τις αιτίες που προκαλούν μία ξαφνική διακοπή εγκυμοσύνης έχουν προχωρήσει πολύ, και είναι πλέον αντιμετωπίσιμες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές εγκυμοσύνες θα εξελιχθούν και θα καταλήξουν στη γέννηση ενός υγιούς μωρού.

"Ως απώλεια εγκυμοσύνης ορίζεται ο τερματισμός μιας εγκυμοσύνης πριν το έμβρυο αποκτήσει βιωσιμότητα. Ο όρος περιλαμβάνει όλες τις απώλειες εγκυμοσύνης από τη στιγμή της σύλληψης έως τις 24 εβδομάδες κύησης. Το 75-80% των αποβολών συμβαίνουν στις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ενώ πολλές αποβολές δεν αναφέρονται ή δεν αναγνωρίζονται επειδή συμβαίνουν πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη", εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Μέλος του Δ.Σ. του Institute of Life στο ΙΑΣΩ.

Με πολύ απλά λόγια, μια αποβολή συνήθως συμβαίνει, επειδή το έμβρυο δεν εξελίσσεται σωστά, ούτε και η εγκυμοσύνη. Η ανάπτυξη ενός εμβρύου από το ωάριο και το σπερματοζωάριο, όσο και αν ξέρουμε ότι είναι ο ορισμός της φύσης, είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Εάν κάτι πάει στραβά ο οργανισμός αναγνωρίζει λάθη και σφάλματα και τότε η εγκυμοσύνη σταματά να αναπτύσσεται. Οι αποβολές είναι πιο συχνές σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από ό,τι σε νεότερες γυναίκες, κυρίως επειδή οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι πιο συχνές με την αύξηση της ηλικίας.

Γιατί συμβαίνει μία αποβολή; Ο κ. Ι. Βασιλόπουλος εξηγεί:

Οι κύριες αιτίες αποβολής πιστεύεται ότι είναι:

Γενετική: Αποβολή συμβαίνει όταν το μωρό δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά από την αρχή και δεν μπορεί να επιβιώσει, επειδή υπάρχουν πάρα πολλά ή πολύ λίγα χρωμοσώματα. Αυτή είναι η αιτία για τις περισσότερες πρώιμες αποβολές.

Ορμονικοί λόγοι: Οι γυναίκες με ακανόνιστους κύκλους περιόδου μπορεί να δυσκολευτούν να μείνουν έγκυες και όταν συλλάβουν, είναι πιο πιθανό να αποβάλουν.

Προβλήματα πήξης του αίματος - Θρομβοφιλία: Προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον πλακούντα μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή, ειδικά εάν το αίμα πήζει περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε.

Λοίμωξη: Ήπιες λοιμώξεις όπως ένα κρυολόγημα δεν είναι επιβλαβείς. Αλλά λοιμώξεις με πολύ υψηλό πυρετό, όπως η ιλαρά ή ο παρβοϊός, μπορεί να προκαλέσουν αποβολή.

Ανατομικές ανωμαλίες: Υπάρχουν τρεις κύριες ανατομικές αιτίες αποβολής:

  • Εάν ο τράχηλος (το κάτω μέρος της μήτρας) είναι αδύναμος, δεν μπορεί να υποστηρίξει τη μήτρα που διογκώνεται και αυτό μπορεί να προκαλέσει αποβολή.
  • Εάν η μήτρα έχει ακανόνιστο σχήμα, μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθεί το μωρό. Ή μπορεί να μην έχει ενσωματωθεί σωστά η εγκυμοσύνη στην επένδυση της μήτρας.
  • Μεγάλα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν αποβολή.

Συμπτώματα αποβολής

Ο πόνος και η αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος αποβολής, αλλά όχι πάντα. Η αιμορραγία είναι πολύ συχνή στην αρχή της εγκυμοσύνης, και εμφανίζεται σε περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες, πολλές από τις οποίες θα συνεχίσουν να έχουν μία υγιή εγκυμοσύνη και θα αποκτήσουν ένα υγιές μωρό.

Εάν η αιμορραγία προκαλείται από αποβολή, δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να σταματήσει την αποβολή. Ωστόσο, αυτό θα το κρίνει ο γιατρός σας, τον οποίο θα πρέπει να ενημερώνετε για κάθε αλλαγή που βλέπετε ή για οποιοδήποτε σύμπτωμα έχετε.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει αποβολή και χωρίς εμφανή σημάδια, όπως αιμορραγία ή πόνος. Υπάρχει υποψία αποβολής, όταν τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης εξαφανίζονται, οι τιμές της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (πιστοποιεί την εγκυμοσύνη) πέφτουν και η μήτρα σταματά να αναπτύσσεται. Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογραφική εξέταση.

Πώς επιδρά μία αποβολή σε μελλοντικές εγκυμοσύνες

Τα περισσότερα από τα προβλήματα που προκαλούν αποβολή, συμβαίνουν τυχαία και δεν είναι πιθανό να επαναληφθούν, εφόσον δεν έχει βρεθεί συγκεκριμένη αιτία.

Καθ' έξιν αποβολές

Ωστόσο, οι γυναίκες που είχαν 2 ή 3 διαδοχικές αποβολές κινδυνεύουν να αποβάλουν ξανά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για τις καθ' έξιν αποβολές, τις επαναλαμβανόμενες αποβολές και το ζευγάρι καλό θα είναι να κάνει έναν πλήρη έλεγχο.

Όταν υπάρχει διαθέσιμος ιστός από την αποβολή, μπορεί να προσδιοριστεί εάν το έμβρυο είχε τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων.

Εάν τα εμβρυϊκά χρωμοσώματα ήταν φυσιολογικά, έλεγχος γίνεται για να εντοπιστούν παράγοντες που σχετίζονται με το ενδομήτριο ή τον πλακούντα ή άλλες διαταραχές όπως του θυρεοειδούς αδένα.

Βλάβη του DNA στο σπέρμα συμβάλλει επίσης στην αποβολή, επομένως γίνεται έλεγχος και στους άνδρες συντρόφους, μαζί με εξετάσεις για ορμονικές, μεταβολικές ή γενετικές διαταραχές.

Αντιμετώπιση

Σχεδόν όλες οι αιτίες πρόκλησης αποβολής, αντιμετωπίζονται με πολύ καλά αποτελέσματα.

Εάν εντοπιστούν διαταραχές στην ανάπτυξη του πλακούντα και στην πήξη του αίματος, υπάρχει η κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, όπως και για τις διαταραχές του θυρεοειδούς. Οι ανωμαλίες της μήτρας διορθώνονται με χειρουργική επέμβαση, προκειμένου η μήτρα να μπορέσει να φιλοξενήσει το έμβρυο και να εξελιχθεί η εγκυμοσύνη.

Εάν ωστόσο, εντοπιστούν γενετικές ανωμαλίες λόγω χρωμοσωμάτων, τα ζευγάρια θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν γενετικά τα έμβρυα για να διαπιστωθεί αν έχουν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων ή άλλες διαταραχές, πριν εισαχθούν στη μήτρα.

Η αποβολή, όσο και αν αποτελεί μία κρυφή πληγή για το ζευγάρι, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κάτι που θα τους στερήσει την χαρά της απόκτησης παιδιού στο μέλλον. Είναι δεδομένο, ότι τα προβλήματα και οι αιτίες που οδηγούν σε μία ξαφνική διακοπή της εγκυμοσύνης, επιλύονται, χωρίς παρενέργειες και χωρίς επιπτώσεις στη γονιμότητα, καταλήγει ο κ. Ι. Βασιλόπουλος.

BASILOPOYLOS.jpgΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη λαπαροενδοσκοπικη χειρουργική του Πανεπιστημίου Rene Descartes στο Παρίσι.(Université Paris V) Από το Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε συνιδρυτής και εξακολουθεί να τελεί ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής INSTITUTE OF LIFE – IASO .Αποφοίτησε από τη Λεόντειο Σχολή και έλαβε ιατρικό πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998.Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Ελληνικό Ναυτικό ως ιατρός, μετέβη στην Ελβετία, όπου και εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας, ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θέσπισε η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Chef de Clinique. Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, ακολούθησε τον διεθνούς φήμη καθηγητή Γενεύης ,Dominique de Ziegler στο Παρίσι , όπου και εξειδικεύτηκε στην Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή μέχρι το τέλος του 2009. Στις αρχές του 2010, έπειτα από μια 10ετια , επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ .Είναι παντρεμένος με την επεμβατική ακτινολόγο και υπεύθυνη του τμήματος Παιδοακτινολογίας του νοσοκομείου Ιασώ Παίδων , Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.