Υπερκόπωση: Τα αίτια και οι τρόποι αντιμετώπισής της
Για να μην αισθάνεστε μονίμως κουρασμένη...
Η υπερκόπωση είναι μία παθολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από την επίμονη εξάντληση, συνήθως από υπερβολική εργασία, υπερβολική άσκηση ή ανεπαρκής κούραση κατά τη διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων.
Υπό συνθήκες αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων, βιολογικά αντανακλαστικά που ρυθμίζουν την λειτουργία των σπλάγχνων οδηγούν σε αυξημένη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, η οποία κινδυνεύει να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και εξάντλησή τους, όταν η ξεκούραση είναι ανεπαρκής. Η καταπόνηση με τη σειρά της προκαλεί αυξημένη έκκριση ορμονών του στρες, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής παροχής και έκλυση ταχυκαρδίας. Ορισμένες μελέτες αναδεικνύουν αυξήσεις στην παραγωγή ελευθέρων ριζών. Οι διαταραχές στη σεροτονίνη και τα μειωμένα επίπεδα ενδορφινών που εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις, προάγουν περαιτέρω βιολογική κόπωση. Προοδευτικά η κόπωση μετατρέπεται σε υπερκόπωση και δεν αποκαθίσταται μετά από συνήθη μέτρα ξεκούρασης.
Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας οι οποίοι καθιστούν το άτομο πιο επιρρεπές στην υπερκόπωση κατά τη διάρκεια περιόδων με υψηλές εργασιακές απαιτήσεις. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
Οι παράγοντες αυτοί και οι καταστάσεις της καθημερινότητας είναι:
● Η κύηση
● Η εμμηνόπαυση
● Η λοχεία
● Η κατάχρηση ουσιών (π.χ. αλκοόλ)
● Η ακατάλληλη δίαιτα
● Το stress
● Η αϋπνία
● Ορισμένα φάρμακα (π.χ. βενζοδιαζεπίνες)
● Οι ιώσεις
Ο κατάλογος των νοσημάτων που καθιστούν το άτομο επιρρεπές στην υπερκόπωση είναι μακρύς. Χαρακτηριστικά, νοσήματα που καθιστούν το άτομο επιρρεπές στην υπερκόπωση είναι:
● Η αναιμία
● Η υπόταση
● Οι ορμονικές διαταραχές
● Οι λοιμώξεις
● Τα καρδιακά νοσήματα
● Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
● Ο καρκίνος
● Η νεφρική ανεπάρκεια
● Τα αυτοάνοσα
● Τα εγκεφαλικά νοσήματα
● Τα μεταβολικά προβλήματα
● Τα ψυχιατρικά νοσήματα
Η θεραπεία της υπερκόπωσης γίνεται με φάρμακα, ειδικά διατροφικά προγράμματα και συμπληρώματα. Η σωστή παθολογική εξέταση κατευθύνει την διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία.