Τερηδόνα: Η πιο διαδεδομένη και ύπουλη ασθένεια στον κόσμο
Από την κακή στοματική υγιεινή ξεκινούν πολλά ακόμη προβλήματα υγείας
Η τερηδόνα είναι η πιο κοινή ασθένεια στον κόσμο, η οποία προκαλείται από την επιβλαβή δράση βακτηριδίων (Streptococcus mutans και Lactobacillus) που υπάρχουν στο στόμα μας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, σε απώλεια δοντιών, και σε λοίμωξη.
Προκαλείται από συγκεκριμένους τύπους οξέων που παράγουν τα παραπάνω βακτήρια σε συνδυασμό με την παρουσία υδατανθράκων, όπως η σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη. Κάθε φορά που καταναλώνουμε τρόφιμα και ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (συνήθως περιέχουν ζάχαρη), τα βακτήρια διαλύουν τους υδατάνθρακες σε οξύ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνακόλουθη φθορά. Η παρουσία της τερηδόνας οφείλεται σε ιδιαίτερα ασταθείς παράγοντες. Ωστόσο, οι παράγοντες αυτοί και τα στάδια της ανάπτυξης είναι παρόμοια σε κάθε περίπτωση. Αρχικά, μπορεί να εμφανιστεί ως μια μικρή αλευρώδης περιοχή που μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο «σπήλαιο». Οδοντιατρικές ακτινογραφίες (ακτίνες Χ) μπορεί να μας αποκαλύψουν την ύπαρξη τερηδόνας πριν καν αυτή να είναι ορατή. Μεγάλα ίχνη τερηδόνας είναι συχνά εμφανή δια γυμνού οφθαλμού, αλλά μικρότερες αλλοιώσεις μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.
Η πλήρης αναδόμηση κατεστραμμένων δοντιών δεν είναι εφικτή. Για τις μικρές βλάβες χρησιμοποιείται η τοπική φθορίωση, ενώ για τις μεγαλύτερες βλάβες, την εξέλιξη της τερηδόνας μπορεί να διακόψει μόνο η θεραπεία. Ο στόχος της θεραπείας είναι η διατήρηση των δοντιών και η πρόληψη της περαιτέρω καταστροφής τους. Τα υλικά αποκατάστασης μπορεί να είναι από αμάλγαμα, σύνθετες ρητίνες ή πορσελάνη, ανάλογα με τη θέση των δοντιών και την προτεραιότητα που δίνουμε σε λειτουργικότητα ή αισθητική. Σε περίπτωση εκτεταμένων βλαβών, μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί ακόμη και θήκη ή να καταφύγουμε σε ενδοδοντική θεραπεία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, και σαν ύστατο μέσο, μπορεί να οδηγηθούμε αναγκαστικά ακόμη και στην εξαγωγή του χαλασμένου δοντιού και την αποκατάστασή του με γέφυρα ή οδοντικό εμφύτευμα.
Καλύτερη αντιμετώπιση είναι σαφώς η πρόληψη, όμως αν εντοπίζουμε χαλασμένα δόντια, οσμή ή πόνο στο στόμα μας πρέπει να απευθυνόμαστε άμεσα στον οδοντίατρο. Αν αφήνουμε την λοίμωξη μπορεί να βλάψει και άλλα όργανα όπως στομάχι, γλώσσα, καρδιά και αν δημιουργηθεί απόστημα κινδυνεύει ακόμη και ο εγκέφαλός μας από διάφορες λοιμώξεις.
Διαβάστε ακόμη:
Η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος
Κρύωσες; Aποτελεσματικά tips για να επανέλθεις γρηγορότερα!
Πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για ενυδάτωση προσώπου;