6 τρόποι με τους οποίους ο ύπνος βελτιώνει την κατάσταση του δέρματός μας
Το μυστικό της τέλειας επιδερμίδας κρύβεται και στις ώρες που κοιμόμαστε
Ο σωστός και αρκετός ύπνος μπορεί να σημαίνει και καλή υγεία της επιδερμίδας μας αφού η έλλειψη του συμβάλλει στην παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης που σχετίζεται με το στρες. Υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη αίσθηση του άγχους αλλά και τις φλεγμονές σε διάφορα όργανα του σώματος, που συμβάλλουν στην κατάσταση του δέρματός μας. Με ποιούς τρόπους το δέρμα μας επηρεάζεται από τις ώρες που θα κοιμηθούμε καθημερινά;
1) Η έλλειψη ύπνου χειροτερεύει την υπάρχουσα κατάσταση του δέρματός μας
Ακμή, έξαρση των ευαίσθητων σημείων και αλλεργικές αντιδράσεις είναι μερικές μόνο από τις καταστάσεις οι οποίες επηρεάζονται από την ποιότητα και τις ώρες ύπνου.
2) Η φυσική ομορφιά της επιδερμίδας μας «χάνεται»
Ο αυξημένος αριθμός φλεγμονοδών κυττάρων έχει σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της κατανομής κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέως- των μορίων, δηλαδή, που δίνουν στο δέρμα την λάμψη και την ελαστικότητα του.
3) Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό
Η αύξηση των φλεγμονών συμβάλλει και στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο, εκτός από το ότι μας προστατεύει από αρρώστιες και κοινούς ιούς, λειτουργεί και σαν ασπίδα ενάντια σε παθήσεις του δέρματος όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.
4) Επιταχύνει την διαδικασια του γήρατος
Η αύξηση των αυξητικών ορμονών, κατά τη διάρκεια του βαθύ ύνου, είναι αυτή που βοηθάει τα κατεστραμμένα κύτταρα να αναδομηθούν. Εάν δεν έχουμε τον χρόνο να κοιμηθούμε όσο βαθιά χρειάζεται, η αναδόμηση αυτή δεν γίνεται, με αποτέλεσμα σημάδια του γήρατος οπως σακούλες κάτω από τα μάτια και ρυτίδες να γίνονται πιο εμφανή.
5) Συμβάλλει στην άυξηση του βάρους
Ο ύπνος βοηθάει και στο να διατηρούμε τον έλεγχο του βάρους μας, γεγονός που επηρεάζει και την κατάσταση του δέρματός μας. Εάν είμαστε ξεκούραστοι νιώθουμε ότι πεινάμε λιγότερο, αφού οι τελευταίες έρευνες συνδέουν την έλλειχη ύπνου με το τσιμπολόγημα και την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων.
Διαβάστε ακόμα:
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε τη μέρα;
5 απορίες για τα αντισυλληπτικά χάπια
Κεφάλαιο εγκυμοσύνη: πώς αντιμετωπίζουμε τυχόν φλεγμονές