4 digital artists μας μιλούν για το νέο trend στα social με εικόνες σε στιλ Studio Ghibli

Άρτεμις Σκούφου
4 digital artists μας μιλούν για το νέο trend στα social με εικόνες σε στιλ Studio Ghibli

Τα social media έχουν γεμίσει με εικόνες τεχνητής νοημοσύνης και 4 digital artists μας μιλούν για το αν η ΑΙ επηρεάζει τη δουλειά τους. 

Λίγες μόλις ημέρες αφότου η OpenAI παρουσίασε την πιο προηγμένη μέχρι σήμερα γεννήτρια εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, μια τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μιμείται το έργο της ιαπωνικής εταιρείας κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli καταδεικνύει τόσο τη δύναμη της τεχνολογίας όσο και τις ανησυχίες για τα πνευματικά δικαιώματα που εγείρει.

Γράφει η τεχνητή νοημοσύνη καλύτερη ποίηση από τους ανθρώπους;

Ο κόσμος των social media έχει εθιστεί στις εικόνες σε στιλ Studio Ghibli

Η τελευταία ενημέρωση του GPT-4o, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, διαθέτει πολλές πρακτικές εξελίξεις, όπως ακριβέστερη απόδοση κειμένου και δυνατότητα να ακολουθεί πιο λεπτομερείς, σύνθετες οδηγίες. Αλλά έχει επίσης εκπαιδευτεί εκτενώς σε μια «τεράστια ποικιλία στιλ εικόνας», σύμφωνα με μια ανάρτηση στον ιστότοπο του OpenAI, εντυπωσιάζοντας τους χρήστες με την ικανότητά του να παράγει ακίνητες εικόνες και βίντεο που θυμίζουν τα αγαπημένα τους κινούμενα σχέδια.

https://www.instagram.com/p/C8pF41OqEJh/

Αλλά ένα στιλ είναι εκείνο που κατέκλυσε γρήγορα το X και το Instagram, καθώς οι χρήστες του ChatGPT (και της υπηρεσίας μετατροπής κειμένου σε βίντεο του OpenAI, Sora) άρχισαν να μιμούνται τη δουλειά του αγαπημένου στούντιο κινουμένων σχεδίων που βρίσκεται πίσω από ταινίες όπως το «Spirited Away» και το «Howl's Moving Castle».

Πώς βλέπουν οι digital artists την αναπτύξη της δημιουργίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης;

Μιλήσαμε με μερικές από τις πιο γνωστές Ελληνίδες digital artists, οι οποίες μας εξέφρασαν την άποψή τους για το πώς βλέπουν τη ραγδαία - τις τελευταίες ημέρες - αύξηση χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εικόνων που φαίνονται διαφορετικές και εμπνευσμένες. Πρόκειται, όμως, στην πραγματικότητα για εικόνες γεμάτες έμπνευση και δημιουργικότητα;

@je_m'en_fous_art

Ο λογαριασμός @je_men_fous_art είναι γνωστός για τις επιτυχημένες αναρτήσεις που συχνά θίγουν θέματα της επικαιρότητας που αφορούν όλη την κοινωνία. Τι συμβαίνει, όμως, όσον αφορά τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης στα social media;

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δουλειά των καλλιτεχνών. Ο λόγος είναι απλός. Χωρίς τους καλλιτέχνες το ΑΙ δεν υπάρχει. Το ΑΙ κλέβει τη δουλειά μας, την κακοποιεί και την εκμεταλλεύεται. Επίσης καμία πρόκληση δεν θα βρει κάποιος δημιουργός ώστε να αναβαθμίσει τη δουλειά του επειδή υπάρχει η τεχνητή νοημοσύνη. Αν επιθυμεί να το κάνει, θα το κάνει για τον ίδιο και όχι για να ανταγωνιστεί κάποιον κλέφτη.

Δεν είναι χαριτωμένο challenge, είναι ξεκάθαρη εκμετάλλευση ωρών δουλειάς, έμπνευσης και ταλέντου των καλλιτεχνών.»

https://www.instagram.com/p/DGpt0T8oiYY/

@derosa88

Η Σοφία Ντέρου μίλησε με τη σειρά της, εκφράζοντας την άποψή της για το πώς αντιμετωπίζει τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης που εμφανίζονται στα social media, σε στιλ Studio Ghibli.

«Είναι αλήθεια πως αυτές τις μέρες φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι έχουν μεταμορφωθεί σε φανταστικούς χαρακτήρες...

Επικρατεί η μαγεία των άνιμε στα σόσιαλ και κάθε ώρα γίνονται όλο και πιο πολλοί. Γνωρίζουμε όλοι ότι το ΑΙ υπάρχει και «ανθίζει» ανάμεσά μας... Εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς και μπορεί π.χ. να μειώσει αισθητά χρόνους και ξενύχτι απο φοιτητές που παραδίδουν μαζεμένες εργασίες, από εργαζόμενους που θέλουν να πουσάρουν τη σκέψη τους και από πολλούς ακόμα που μπορεί να στραφούν για μια έξτρα βοήθεια στη δουλειά όταν δεν τα καταφέρνουν μόνοι τους εκείνη τη στιγμή.

Όταν όμως ο καλλιτεχνικός κόσμος μπαίνει μέσα σε όλο αυτό, και ξεκινάει να μοιράζεται σαν κομμάτια πίτσας, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Ενοχλεί, εκνευρίζει, ευτελίζει, ιντριγκάρει και ίσως και να αγχώνει καλλιτέχνες και δημιουργούς. Κατά την προσωπική μου άποψη, το ΑΙ δεν πιστεύω οτι πρέπει να αγχώσει έναν γραφίστα, έναν εικαστικό ή κάθε σχεδιαστή. Πιστεύω είναι πιο αγχωτικό και ανησυχητικό να έρχεσαι αντιμέτωπος με έναν όμοιό σου (φυσική παρουσία) όπου μπορεί να ξεδιπλώσει περισσότερα skills από εσένα και μεγαλύτερο ταλέντο, παρά να σε τρομάζει μια πλατφόρμα που στην τελική το «Intelligence» που συνοδεύει το «Artificial», έχει βασιστεί σε intelligence πραγματικού ατόμου και ολοκληρωμένης δουλειάς.

Η συνεχής όμως αντιγραφή και αναπαραγωγή «ταυτότητας» ενός σχεδιαστή, όπως για παράδειγμα η μοναδική δουλειά του Studio Ghibli, θα πρέπει να είναι «καθαρή» από πνευματικά δικαιώματα και να έχει δοθεί κάποια άδεια πιστεύω. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι δεν έχουν γνωρίσει τον μαγικό κόσμο του Ghibli, τώρα ίσως τον ανακαλύψουν και πως τα τρεντς έχουν μια ημερομηνία λήξης.»

https://www.instagram.com/p/DF0SewAoy7E/

@littlemiss.grumpy

Η Μαρία Παγκάλου - που είναι πίσω από το Little miss Grumpy - αποσαφήνισε τόσο όσα χρειάζεται να ξέρουμε σχετικά με το στιλ του Studio Ghibli, όσο και τη ματιά που πρέπει να ρίχνουμε σε κάθε δημιούργημα - τεχνητής νοημοσύνης και μη.

«Πολλές από τις εικόνες που έχουν κατακλύσει τα social media τις τελευταίες μέρες φαίνεται να μιμούνται το στιλ του Studio Ghibli και του σπουδαίου Hayao Miyazaki.

Ο Hayao Miyazaki είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς δημιουργούς κινουμένων σχεδίων. Έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο αγαπημένες και καλλιτεχνικά εντυπωσιακές ταινίες anime. Είναι γνωστός για τη μοναδική του αισθητική, τις πλούσιες, φανταστικές του ιστορίες και τους δυνατούς, πολύπλοκους χαρακτήρες. Η δουλειά του έχει επηρεάσει ολόκληρη τη βιομηχανία του animation, και το στιλ του είναι τόσο χαρακτηριστικό που, όπως συζητάμε, ακόμα και οι AI εικόνες σήμερα προσπαθούν να το μιμηθούν.

Έχει δώσει τόση λεπτομέρεια στα σχέδιά του, που ακόμα και μια σαγιονάρα φορεμένη από ένα παιδί έχει μια «αδεξιότητα», ενώ σε έναν ενήλικα δείχνει εντελώς διαφορετική. Αυτή η απόδοση δεν είναι τυχαία - προκύπτει μέσα από σοβαρή έρευνα, ανθρώπινη παρατήρηση και ευαισθησία.

Η τέχνη αργοσβήνει μαζί με κάθε τι ανθρώπινο. Ένα γεγονός τρομακτικό και βαθιά προβληματικό. Χάνονται τα συναισθήματα - και από τα σχέδια, και από εμάς τους ίδιους.

Αυτή η μαζική αναπαραγωγή δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα δείγμα άγνοιας και μιας ανούσιας, επιφανειακής μίμησης που, στο τέλος, μας κουράζει όλους. Δεν ξέρω πώς καταφέρνουμε πάντα να χάνουμε το μέτρο, να βομβαρδίζουμε τα social media με τα ίδια και τα ίδια. Από μια άποψη, όμως, αυτό ίσως είναι καλό. Γιατί ακόμα και ο πιο άσχετος με την τέχνη μπορεί να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά όταν κάτι δημιουργείται με τέτοια ευκολία και σε τόσο μαζικό βαθμό.

Εγώ θα συνεχίσω να κάνω αυτό που έκανα πάντα. Να δημιουργώ εικόνες με τα χέρια μου, βάζοντας μέσα κομμάτια της ζωής μου και της προσωπικότητάς μου. Όσοι το εκτιμούν και το στηρίζουν, είναι μαζί μου. Όσοι αδιαφορούν και προτιμούν το «έτοιμο», είναι εκείνοι που δεν με αφορούν.

Θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που προτιμούν το αληθινό. Κι εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται, θα ήθελα, στα αλήθεια, να παρατηρήσουν τα συναισθήματά τους όταν βλέπουν ένα σχέδιο AI. Τι αισθάνονται; Και πόσο τελικά διαρκεί αυτό το συναίσθημα;

Και εκείνοι που έχουν στον τοίχο τους ένα σχέδιο φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι, πνεύμα και ψυχή, τι νιώθουν κάθε φορά που το κοιτούν;»

littlemiss.grumpy_1743494354_3601014106030649600_6077623436.jpgInstagram/ littlemiss.grumpy

@vast_7

Στον λογαριασμό @vast_7 μπορούμε να βρούμε δημιουργικές εικόνες, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με την τεχνητή νοημοσύνη. Τι δηλώνει η digital artist που βρίσκεται πίσω από αυτόν τον λογαριασμό;

«Σίγουρα μπορώ να κατανοήσω την ανάγκη των ανθρώπων να έχουν μια φωτογραφία τους σε στιλ άνιμε ή cartoon, εύκολα και γρήγορα. Όμως μόνο για προσωπική τους χρήση. Η αλόγιστη χρήση θα καταστρέψει τη δουλειά των δημιουργών, ειδικά αν κάποιος θέλει να βγάλει χρήματα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Ακυρώνουν τη δουλειά του γραφίστα και του ψηφιακού δημιουργού, που έχει σπουδάσει, έχει δουλέψει, έχει παλέψει και προσπαθεί καθημερινά να βιοποριστεί μέσα από την τέχνη του. Είναι πραγματικά να αντικατασταθούν οι καλλιτέχνες από το AI.»

https://www.instagram.com/p/C-aFuQEIty3/