Το καλοκαίρι που η πλαστική πισίνα στο μπαλκόνι «πάλεψε» στα ίσα την κλιματική αλλαγή

Διονυσία Καλαποθαράκου
Το καλοκαίρι που η πλαστική πισίνα στο μπαλκόνι «πάλεψε» στα ίσα την κλιματική αλλαγή

Πλαστική πισίνα

Θυμάσαι τα χρόνια που ήμασταν μικρές και μας έβρεχαν με το λάστιχο τα απογεύματα στο εξοχικό στο Ξυλόκαστρο; Aφαίρεσε την ανεμελιά, πρόσθεσε την υπερθέρμανση του πλανήτη, βάλε στην εξίσωση και λίγη νοσταλγία και έχεις το πιο δυναμικό «comeback» του φετινού καλοκαιριού: την αυτοσχέδια πισίνα-γούρνα των παιδικών μας χρόνων.

Η 22α Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα στον πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υπηρεσία κλιματικής παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus. H μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης ανέβηκε στους 17,15 βαθμούς Κελσίου καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 17,09 βαθμών Κελσίου, που είχε σημειωθεί μόλις της προηγούμενη ημέρα. Απλοϊκό συμπέρασμα; Kάθε μέρα «βράζουμε» και λίγο περισσότερο στο «καζάνι» της κλιματικής αλλαγής και κάθε μέρα νοσταλγούμε λίγο παραπάνω τα καλοκαίρια εκείνα που περνούσαμε στις αυλές και στα μπαλκόνια, παίζοντας με τα νερά, κάνοντας ποδήλατο έξω από το σπίτι, απολαμβάνοντας «τη δροσιά» του καλοκαιρινού απογεύματος στην πόλη και στην εξοχή.

Το Amalficore είναι το viral deco trend που φέρνει vibes Ιταλίας στο σπίτι σου το καλοκαίρι

Το 2024 θα μείνει για πολλούς χαραγμένους στη μνήμη μας ως τη χρονιά με το «καλοκαίρι της μεγάλης ζέστης». Μία εποχή που πλέον φαντάζει ανυπόφορη αν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο, που ο κλιματισμός είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε δραστηριότητά μας και που για τους μικρούς το ανέφελο πλατσούρισμα στην πλαστική πισίνα έχει μετατραπεί σε παιχνίδι στο σαλόνι κάτω από το air condition.

fouskoti-strongyli-pisina-pvc-153x38cm-n57241.jpeg

Δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι τα καλοκαίρια μας. Τα καλοκαίρια ήταν συνυφασμένα με το «έξω». Έξω στην αυλή, έξω στην πλατεία, έξω στον δρόμο. Έξω στην ανεξαρτησία που σου προσέφερε απλόχερα μία εποχή χωρίς έγνοιες -αν ήσουν κάτω από 12- και αυστηρό πρόγραμμα. Τα πάντα ήταν πιο ρευστά και η διέξοδος στη διασκέδαση περνούσε μέσα από μικρές, αλλά πολύ καθημερινές στιγμές χαλάρωσης όπως το «μπάνιο στην πλαστική πισίνα». Αυτές τις φουσκωτές που φυσούσαν «οι μεγάλοι» εναλλάξ μία ώρα με το στόμα και μετά τις γεμίζαμε με νερό από το λάστιχο για να κάτσουμε μέσα. Αυτές που είναι ακόμα «must buy» αν έχεις μικρό παιδί.

https://www.instagram.com/p/C9NOiwQsAb8/

Τα γραφικά σχέδια με τη Minnie Mouse έχουν μετατραπεί σε εκλεπτυσμένα floral prints, τα μεγέθη έχουν τρομερές αυξομειώσεις – από οικογενειακή φουσκωτή με αντλία φίλτρου μέχρι βρεφική με ειδική στήριξη κεφαλιού- και ο τρόπος που τη στήνουμε σίγουρα έχει εξελιχθεί και διευκολυνθεί μέσα από δεκάδες gadgets «φουσκώματος». Η ουσία της πλαστικής πισίνας, όμως, είναι μία και κρύβεται στην νοσταλγία και στον αυθορμητισμό που τη συνοδεύει: μπορεί να βγει ακόμα στο μπαλκόνι μας, μπορεί να μας κάνει για λίγο και πάλι παιδιά, μπορεί να μας ξυπνήσει την παιχνιδιάρικη διάθεσή μας και ίσως μπορεί να κοντράρει και στα ίσα την κλιματική αλλάγη μέσα από την cult φύση της.

Ας βάλουμε, λοιπόν, και φέτος μέσα τα μικρά. Με μουσική υπόκρουση Μαρίνας Σάττι και νέο-φολκλορ εξωπλισμό, aka φορητά ψυγεία και χειροποίητα σνακς, ας ζήσουμε και πάλι το «καλοκαίρι στην αυλή» ακόμα και αν αυτό μπορεί να γίνει πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ, ακόμα και αν η νότα ανεμελιάς που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στα παιδιά μας είναι ποτισμένη με πολλά καντάρια νοσταλγίας, ακόμα και αν είναι λίγο κιτς για την αισθητική τους. Δεν παύει να είναι μία διέξοδος δροσιάς και αυθεντικότητας σε ένα κόσμο που το να ρυθμίζεις το κλιματιστικό και την κάθε σου στιγμή, είναι η κανονικότητά σου. Δόξα και τιμή στις πλαστικές πισίνες και το αιώνιο παιχνίδι με νερά.

Δες όλο το αφιέρωμα εδώ