Θέλεις ενέργεια και έξτρα παραγωγικότητα; Τότε επένδυσε στον ύπνο σου!
Κάθε φορά που νιώθουμε ατονία ή βλέπουμε και αισθανόμαστε τις επιδόσεις και την παραγωγικότητά μας να πέφτουν, οι περισσότεροι από εμάς στρεφόμαστε σε τονωτικά ροφήματα ή συμπληρώματα διατροφής, προκειμένου να προσφέρουμε στον οργανισμό μας την ενέργεια και τις αντοχές που χρειάζεται.
Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως εκτός από τη διατροφή μας, το στοιχείο-«κλειδί» που μπορεί να ενισχύσει τις επιδόσεις μας και να μας τονώσει, είναι ο καλός ύπνος. Ουσιαστικά, αν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά ή αρκετά το προηγούμενο βράδυ, είναι σχεδόν αδύνατο να ξυπνήσουμε την επόμενη μέρα γεμάτοι ενέργεια.
Πώς ο ύπνος επηρεάζει τις εργασιακές μας επιδόσεις και την ενέργειά μας
Τα στοιχεία «μιλούν» από μόνα τους και στην περίπτωση του ύπνου. Να αναφέρουμε απλώς ότι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο παρελθόν στο Journal of Occupational and Environmental Medicine, αναφορικά με τη σύνδεση του κακού ύπνου με τις εργασιακές επιδόσεις, όσοι δεν κοιμούνται καλά και αρκετά κάθε βράδυ, παρατηρούν μία σημαντική πτώση στην παραγωγικότητα και τις επιδόσεις τους, ενώ αισθάνονται ακόμη πιο έντονο άγχος και στρες. Σύμφωνα δε με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Health, ακόμη και η απώλεια 16 λεπτών ύπνου, μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητά μας και δη, τη συγκέντρωση και τον έλεγχο των σκέψεών μας. Ακόμη περισσότερα στοιχεία μελετών όμως, συνδέουν το θέμα της παραγωγικότητας με τον κακό ή ανεπαρκή ύπνο, με εκείνους που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες κάθε νύχτα, να παρατηρούν απώλεια της παραγωγικότητάς τους σε ποσοστό που «αγγίζει» το 29% -σε σχέση με εκείνους που απολαμβάνουν επτά με οκτώ ώρες καλού ύπνου. Το γιατί ο ύπνος ευνοεί την παραγωγικότητά μας, δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό. Ουσιαστικά, ο ύπνος συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας και βοηθά τόσο στην καλύτερη συγκέντρωση, όσο και στη λήψη αποφάσεων και τη δημιουργικότητα.
Εκτός όμως από τις εργασιακές μας επιδόσεις, η έλλειψη καλού ή επαρκούς ύπνου, επηρεάζει και τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό μας. Βλέπεις, η έλλειψη ύπνου σχετίζεται -μεταξύ άλλων- με τα μειωμένα επίπεδα γλυκογόνου στον οργανισμό μας. Το γλυκογόνο, λοιπόν, συμβάλλει στην αποθήκευση ενέργειας και τα επίπεδα του γλυκογόνου, αναπληρώνονται ουσιαστικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Τι μπορείς να κάνεις για να κοιμάσαι στο εξής καλύτερα
Πώς μπορείς, λοιπόν, να αναβαθμίσεις την ποιότητα του ύπνου σου, ώστε να κοιμάσαι στο εξής καλύτερα και να έχεις περισσότερη ενέργεια και αυξημένη παραγωγικότητα κάθε μέρα; Μερικές απλές αλλαγές και προσθήκες στο υπνοδωμάτιό σου, αρκούν για να σε βοηθήσουν να θέσεις τις βάσεις του καλού ύπνου. Δοκίμασε να κάνεις την αρχή αλλάζοντας το στρώμα σου. Αν το στρώμα στο οποίο κοιμάσαι κάθε βράδυ είναι αρκετά παλιό, σίγουρα έχει έρθει η ώρα να το αλλάξεις. Το τι στρώμα θα επιλέξεις, αν θα είναι δηλαδή στρώμα ελατηρίων ή αφρού, εξαρτάται από τις συνήθειες του ύπνου σου και το στοιχείο-«κλειδί» σε κάθε περίπτωση, είναι η άνεση. Για παράδειγμα, τα στρώματα ελατηρίων διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει πίεση σε κανένα σημείο του σώματός σου και σου προσφέρουν έναν ξεκούραστο ύπνο, με σωστή στήριξη. Όσο για τα στρώματα αφρού, προσφέρουν απόλυτα προσαρμοσμένη στήριξη, καθώς προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματός σου και «απορροφούν» τους κραδασμούς των κινήσεων.
Μετά την επιλογή του κατάλληλου στρώματος, είναι σημαντικό να επιλέξεις τα λευκά είδη, το πάπλωμα και τα μαξιλάρια ύπνου που ταιριάζουν στον τρόπο που κοιμάσαι. Αν δεν το γνώριζες, σήμερα μπορείς να βρεις εργονομικά μαξιλάρια για ύπνο ανάσκελα ή στο πλάι και μαξιλάρια για ύπνο μπρούμυτα. Με λίγα λόγια, είναι πολύ εύκολο να βρεις το κατάλληλο μαξιλάρι για εσένα, δηλαδή εκείνο που θα σου προσφέρει καλύτερο ύπνο, με βάση τις ξεχωριστές σου ανάγκες.