Απόπειρα δολοφονίας Donald Trump: Η μακρά ιστορία πυροβολισμών στην προεδρική πολιτική των ΗΠΑ

Απόπειρα δολοφονίας Donald Trump: Η μακρά ιστορία πυροβολισμών στην προεδρική πολιτική των ΗΠΑ

Τα όπλα έχουν επηρεάσει την πολιτική κάθε εποχής -από τον θάνατο του Alexander Hamilton μέχρι τις δολοφονίες του Abraham Lincoln, του John F. Kennedy και του Martin Luther King, Jr. μεταξύ πολλών άλλων προσωπικοτήτων. Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Donald J. Trump στις 13 Ιουλίου ήταν μέρος αυτής της μακράς ιστορίας.

Όταν ο πρόεδρος Ronald Reagan πυροβολήθηκε από έναν περιπλανώμενο που αναζητούσε την προσοχή το 1981, η χώρα συσπειρώθηκε πίσω από τον τραυματισμένο ηγέτη της. Ο δακρυσμένος Δημοκρατικός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Thomas P. O'Neill Jr., πήγε στο δωμάτιο του νοσοκομείου του Ρεπουμπλικανού προέδρου, κράτησε τα χέρια του, φίλησε το κεφάλι του και γονάτισε για να προσευχηθεί γι' αυτόν. Αλλά η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Donald J. Trump μοιάζει πιο πιθανό να διχάσει περισσότερο την Αμερική παρά να την ενώσει.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τον πυροβολισμό, ο αέρας γέμισε με θυμό, πικρία, καχυποψία και αλληλοκατηγορίες. Κατηγορίες έγιναν, θεωρίες συνωμοσίας αναπτύχθηκαν και μια χώρα που ήδη σφύζει από εχθρότητα διασπάστηκε ακόμη περισσότερο.

Election 2024 Trump
AP

Το γεγονός ότι οι πυροβολισμοί στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια την ώρα προεκλογικής ομιλίας του το βράδυ του Σαββάτου συνέβησαν δύο ημέρες πριν οι Ρεπουμπλικανοί συγκεντρωθούν στο Μιλγουόκι για το συνέδριο των υποψηφίων τους, έθεσε το γεγονός αναπόφευκτα σε κομματικό πλαίσιο.

Ενώ οι Δημοκρατικοί θρηνούσαν για την πολιτική βία, την οποία εδώ και καιρό κατηγορούν τον Trump ότι ενθαρρύνει, οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν αμέσως τον πρόεδρο Biden και τους συμμάχους του για την επίθεση, η οποία, όπως υποστήριξαν, προέκυψε από εμπρηστικές εκφράσεις που χαρακτήριζαν τον πρώην πρόεδρο «πρωτοφασίστα που θα κατέστρεφε τη δημοκρατία».

Όπως επιβεβαιώνει η αμερικανική ιστορία, η κοινωνία διαμορφώθηκε μέσα από τη βία και έκτοτε παραμένει βίαιη. Από τον αποικισμό μέχρι την ανεξαρτησία, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάστηκαν βία για να οικοδομήσουν τους θεσμούς τους. Ακόμα και στις ταινίες του Hollywood. Οι Αμερικανοί είχαν πάντα όπλα και τα χρησιμοποιούσαν για να προβάλλουν δύναμη και σθένος.

Και τα όπλα η αλήθεια είναι πως έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πολιτική

Hamilton Washington
The original flintlock pistols made of walnut, brass and gold that were used in the July 11, 1804 duel with then-Vice President Aaron Burr, which resulted in the death of former secretary of treasury and a retired two-star Army General Alexander Hamilton, are displayed at Smithsonian National Postal Museum in Washington, Monday, June 11, 2018. The blockbuster show Hamilton is finally coming to the nation's capital and the city is preparing in ways that only Washington can. According to the Smithsonian Institution this original pistol, was converted sometime during the Civil War era to a cap lock pistol from the original flintlock. (AP Photo/Manuel Balce Cenea)

Τα όπλα έχουν επηρεάσει την πολιτική κάθε εποχής - από τον θάνατο του Alexander Hamilton μέχρι τις δολοφονίες του Abraham Lincoln, του John F. Kennedy και του Martin Luther King, Jr. μεταξύ πολλών άλλων προσωπικοτήτων. Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Donald J. Trump στις 13 Ιουλίου ήταν μέρος αυτής της μακράς ιστορίας.

Ακολουθούν ορισμένα αξιοσημείωτα παραδείγματα πυροβολισμών που αφορούν προέδρους ή υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ:

Ronald Reagan (1981)

Ο πρόεδρος Reagan πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά καθώς αποχωρούσε από μια εκδήλωση στο ξενοδοχείο Hilton στην Ουάσινγκτον. Ο δράστης ήταν ο John Hinckley Jr, ο οποίος αποφυλακίστηκε χωρίς όρους το 2022.

Ο Reagan πέρασε δώδεκα ημέρες στο νοσοκομείο. Το περιστατικό ενίσχυσε τη δημοτικότητά του, καθώς επέδειξε χιούμορ και ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του.

Reagan Assassination Attempt

Gerald Ford (1975)

Ο πρόεδρος Ford έμεινε αλώβητος σε δύο διαφορετικές απόπειρες δολοφονίας από γυναίκες τον Σεπτέμβριο του 1975, και οι δύο στην Καλιφόρνια και μέσα σε διάστημα μόλις 17 ημερών.

Poland Ford

George Wallace (1972)

Ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Wallace δέχθηκε τέσσερις σφαίρες και παρέλυσε για όλη του τη ζωή σε εμπορικό κέντρο στο Λόρελ του Μέριλαντ.

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Wallace, ο οποίος ήταν γνωστός για τις απόψεις του περί φυλετικού διαχωρισμού και τη λαϊκιστική του απήχηση, ανέδειξε τις συνεχιζόμενες πολιτικές εντάσεις στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο ενδοοικογενειακής βίας στην εποχή του πολέμου του Βιετνάμ.

Wallace Shooter Release

Robert F. Kennedy (1968)

Ο αδελφός του προέδρου John F. Kennedy, Robert, ο οποίος διεκδικούσε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο ξενοδοχείο Ambassador στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Η δολοφονία είχε βαθύ αντίκτυπο στην προεδρική κούρσα του 1968 και συνέβη μόλις δύο μήνες μετά τη δολοφονία του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Martin Luther King Jr, επιτείνοντας την πολιτική αναταραχή στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

1968 RFK Campaign

John F. Kennedy (1963)

Καθώς επέβαινε στην αυτοκινητοπομπή του με τη σύζυγό του Jackie, ο πρόεδρος Kennedy δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.

Η Επιτροπή Warren που διερεύνησε τη δολοφονία κατέληξε το 1964 στο συμπέρασμα ότι ο Lee Harvey Oswald, πρώην πεζοναύτης που είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση, είχε δράσει μόνος του.

Πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο θάνατος του JFK ξεκίνησε μια πιο βίαιη περίοδο στην πολιτική και την κοινωνία των ΗΠΑ, με φόντο την ανάπτυξη του πολέμου του Βιετνάμ και τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα.

cbsn-fusion-thousands-of-jfk-assassination-records-released-thumbnail-1550785-640x360.jpg

Franklin D. Roosevelt (1933)

Ως εκλεγμένος πρόεδρος, ο Roosevelt έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Ο ίδιος δεν έπαθε τίποτα, αλλά ο δήμαρχος του Chicago, Anton Cermak, σκοτώθηκε στην επίθεση.

AP330216029.jpg

Theodore Roosevelt (1912)

Όπως και ο Trump, ο Teddy Roosevelt διεκδικούσε τον Λευκό Οίκο ως πρώην πρόεδρος όταν πυροβολήθηκε στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν.

Η σφαίρα, η οποία παρέμεινε σφηνωμένη στο στήθος του για το υπόλοιπο της ζωής του, επιβραδύνθηκε από την διπλωμένη 50σέλιδη ομιλία και την ατσάλινη θήκη γυαλιών στην τσέπη του στήθους του.

Ως γνωστόν, ο Roosevelt αποφάσισε να εκφωνήσει την προγραμματισμένη ομιλία του παρά τον πυροβολισμό του.

AP070320044624.jpg

William McKinley (1901)

Ο πρόεδρος McKinley πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον αναρχικό Leon Czolgosz στο Buffalo της Νέας Υόρκης.

AP01090603467.jpg

Abraham Lincoln (1865)

Ο Lincoln δολοφονήθηκε από τον John Wilkes Booth, ενώ παρακολουθούσε την παράσταση «Ο Αμερικανός μας ξάδελφος» στο θέατρο Ford's στην Ουάσιγκτον.

Ο Booth ήταν υποστηρικτής της Συνομοσπονδίας και σφοδρός πολέμιος του Λίνκολν, ιδιαίτερα δε, διαφωνούσε με τη θέση του Προέδρου για την κατάργηση της δουλείας και την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου σε πρώην δούλους.

Η επίθεση του Booth, λίγες ημέρες μετά την παράδοση της Συνομοσπονδίας στον Εμφύλιο Πόλεμο, ήταν μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας που περιελάμβανε απόπειρες δολοφονίας του αντιπροέδρου Andrew Johnson και του υπουργού Εξωτερικών William Seward.

Election 2024 Trump History