Ενώ όλοι μιλούν για «σκάνδαλο Δώρα Γκουντουρά», η ΕΟΕ μιλά για ήττα στα σημεία: «Ντροπή» λένε στο Χ

Κατερίνα Μπούσιου
Ενώ όλοι μιλούν για «σκάνδαλο Δώρα Γκουντουρά», η ΕΟΕ μιλά για ήττα στα σημεία: «Ντροπή» λένε στο Χ

Η Κατερίνα Στεφανίδη στο πλευρό της αθλήτριας ξιφασκίας Δώρας Γκουντουρά που έχασε ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, από ένα λάθος του Ιταλού διαιτητή Λουίτζι Μαρτιλότι. 

Δε μιλάμε πλέον για μία αμφισβητούμενη φάση ενός αγώνα, αλλά για ένα οφθαλμοφανές μεγάλο λάθος που στέρησε από την Ελληνίδα αθλήτρια ξιφασκίας Δώρα Γκουντουρά ένα μετάλλιο, μετά την πρόκρισή της στους 8 των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχασε από τη Γαλλίδα Μανόν Μπρουνέ με 15-13, αφού πρώτα ο Ιταλός διατητής Λουίτζι Μαρτιλότι δεν «είδε» τον πιο κρίσιμο πόντο της αθλήτριάς μας. Για σκάνδαλο μιλούν όλοι, ενώ η αθλήτριά μας δίδαξε ήθος στις πρώτες δηλώσεις της, κερδίζοντας ένα μετάλλιο στις καρδιές μας.

Η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη τάχθηκε στο πλευρό της, ενώ η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή την «καταδίκασε» με τον τρόπο της, για δεύτερη φορά.

https://www.instagram.com/p/C92gG4GMr1m/

«Κάντε ένσταση, είναι αδικία»

Το Ολυμπιακό Ιδεώδες «τραυματίστηκε» χθες, αλλά ο χθεσινός αγώνας της Δώρας Γκουντουρά, μας «δίδαξε» και κάτι σημαντικό για την ποιότητα και την αξία των αθλητών μας που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρά την πίεση, τις αντιδράσεις των θεατών που ήταν στις κερκίδες και τις δηλώσεις του προπονητή της Θανάσης Δελενίκα, που μίλησε εξαρχής εξοργισμένος για σκάνδαλο για να προκριθεί η Γαλλίδα αθλήτρια, εκείνη στάθηκε αξιοπρεπής.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η 7χρονη κόρη του Djokovic έγινε η πρωταγωνίστρια στον αγώνα με τον Nadal

Η Δώρα μας ζήτησε συγγνώμη για τα δάκρυά της και τη στεναχώρια της και μας έκανε να λυγίσουμε με το ήθος της: «Η συγκεκριμένη αθλήτρια είναι εξαιρετική. Ωστόσο έχω κάποιες ενστάσεις για κάποια χτυπήματα. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη διαιτησία ως δικαιολογία, θεωρώ ότι η διατησία είναι η δικαιολογία των αδύναμων, παρόλα αυτά θέλω να δω κάποια χτυπήματα, όταν ηρεμήσω και τα δω πιο καθαρά. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να πάει στο 14 όλα και να κριθεί στον πόντο, με την κρίση του διατητή», είπε αρχικά, πριν διακόψει το κλάμα της, τις δηλώσεις της.

«Δεν είναι στεναχώρια, είναι συγκίνηση, συγχωρέστε με. Εμένα το μετάλλιό μου δε βρίσκεται σήμερα εδώ, βρίσκεται κάθε μέρα στην προπόνηση. Εκεί που πρέπει να μπαίνεις και να ξαναμπαίνεις και να παλεύεις με Θεούς και δαίμονες. Ευχαριστώ για όλη την αγάπη του κόσμου, για όλα τα μηνύματα που μου έχετε στείλει. Και συνεχίζουμε».

Στον αγώνα με τη χάλκινη Ολυμπιονίκη του Τόκιο και νούμερο 5 της παγκόσμιας κατάταξης, Μανόν Απιτί Μπρουνέ, όλα κρίθηκαν στον 14ο πόντο. Η Δώρα ακούμπησε πρώτη με το ξίφος της, αλλά ο πόντος δόθηκε στη συναθλήτριά της. Η αθλήτριά μας επηρεάστηκε ψυχολογικά και ο επόμενος πόντος (επίσης αμφισβητούμενος) και σημαντικός, χάθηκε. Αν υπήρχε ισοπαλία στο 14-14 όλα θα ήταν διαφορετικά.

Το βίντεο του αγώνα δε χωρά αμφιβολία. Το Χ τάχθηκε από χθες στο πλευρό της αθλήτριάς μας και οι αντιδράσεις ήταν πολλές. «Αδικία, σκάνδαλο» ήταν, οι πιο συνηθισμένες εκφράσεις, ενώ όλοι στάθηκαν στις δηλώσεις της αθλήτριάς μας.

Τυπικά, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, έκανε μία ανάρτηση στο Χ, μετά το τέλος του αγώνα της Γκουντουρά, μιλώντας στεγνά για ήττα στα σημεία.

Αυτό όμως ξεσήκωσε ακόμη περισσότερο τους χρήστες στα social media, που ζητούν από τους επικεφαλής της Ελληνικής Αποστολής, να ανακαλέσουν και αντί να μιλούν για ήττα στα σημεία, να κάνουν ένσταση προς την Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων. Δίκαιη η αντίδρασή της. Ποιος άλλωστε είναι ο σκοπός της ΕΟΕ, αν δεν μπορεί πρακτικά να προστατέψει το κύρος των αγώνων; Δεν μπορούν να ζητήσουν μία επανεξέταση μέσω του βίντεο;

Update: Τελικά η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως έγινε γνωστό αφού είχαμε γράψει το άρθρο μας, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας, αναφέροντας μεροληψία στην κρίση του διαιτητή.

Η Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη με την ευθύτητα που τη διακρίνει, τάχθηκε υπερ της Δώρας Γκουντουρά, με ένα story της στο Instagram: «Δεν νομίζω ότι η Δώρα Γκουντουρά, έχασε. Εκτός αν έχω πρόβλημα στα μάτια».

stefanidigiagoudoura.jpg

Πριν από λίγη ώρα, η Δώρα Γκουντουρά, αποχώρησε από το Ολυμπιακό Χωριό στο Παρίσι για να επιστρέψει στην Ελλάδα και αθλητές της χώρας μας, της επεφύλαξαν με χειροκροτήματα το ωραιότερο «αντίο».

https://www.instagram.com/reel/C-CqMqVMCQC/