Είναι επίσημο! Ο Covid-19 βοήθησε το περιβάλλον να αναπνεύσει (επίσημη έκθεση UN)
Σύμφωνα με επίσημη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τα lockdowns βοήθησαν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Το 2020 και το 2021 ήταν δύσκολες χρονιές για την ανθρωπότητα για έναν και βασικό λόγο: τον Covid-19. Ο κορονοϊός και η ταχύτατη μετάδοσή του ανάγκασε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε περιοριστικά μέτρα με αποτέλεσμα κάθε γωνιά της γης να τεθεί σε lockdown.
Όλοι, λοιπόν, κλειστήκαμε στα σπίτια μας, μπήκαμε σε καθεστώς τηλεργασίας, χρησιμοποιούσαμε ελάχιστα το αυτοκίνητο και κάπως έτσι… δώσαμε τη δυνατότητα στο περιβάλλον να αναπνεύσει.
Όσο δυσάρεστη, λοιπόν, κι αν ήταν για εμάς αυτή η πρωτόγνωρη συνθήκη, άλλο τόσο ζωτικής σημασίας ήταν για τον πλανήτη.
Eco mood! 5 tips για να αποκτήσει το παιδί σου οικολογική συνείδηση
Τα lockdowns έδωσαν «ανάσα» στον πλανήτη
Σύμφωνα με επίσημη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τα lockdowns λόγω πανδημίας και οι περιορισμοί στα ταξίδια ανά τον κόσμο οδήγησαν σε δραματική μεν, σύντομη δε βελτίωση στην ποιότητα του αέρα και στη μείωση της ρύπανσης.
Σε αυτό το link θα βρεις όλη την έκθεση
Έκθεση του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (WMO), λέει, μάλιστα, πως όλο αυτό το καλό στο περιβάλλον συνέβη κατά κύριο λόγο σε αστικές περιοχές.
«Ο Covid-19 αποδείχθηκε ότι ήταν ένα απρογραμμάτιστο πείραμα για την ποιότητα του αέρα», είπε σε δήλωσή του ο προϊστάμενος του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Petteri Taalas.
Και συμπλήρωσε: «Η κατάσταση οδήγησε σε προσωρινές τοπικές βελτιώσεις».
Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως και 40%
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου και συνδέεται, μάλιστα, με εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.
Η έκθεση του WMO βασίστηκε σε έρευνες για το πώς συμπεριφέρθηκαν οι βασικοί ρύποι του αέρα σε και γύρω από δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Η ανάλυση έδειξε μειώσεις ως και 40% στις συγκεντρώσεις μικρών σωματιδίων κατά τη διάρκεια του καθολικού lockdown και συγκριτικά με την περίοδο 2015-2019.
Αυτό αυτόματα σημαίνει βελτιωμένη ποιότητα του αέρα, αν και η ποιότητα επιδεινώθηκε ξανά όταν οι εκπομπές αυξήθηκαν μετά τη λήξη του lockdown και την επαναφορά όλης της ανθρωπότητας στη νέα κανονικότητα.
Photos: AP Images