Divorce Monday: 11 σημάδια που δείχνουν ότι «κινδυνεύεις» και τι να κάνεις για να προλάβεις το τέλος

Η πρώτη Δευτέρα του Ιανουαρίου φαίνεται ότι, διεθνώς, σηματοδοτεί το τέλος για πολλές σχέσεις. Και οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα υπαρκτοί.
Η πρώτη Δευτέρα μετά την Πρωτοχρονιά, λοιπόν, έχει αποκτήσει διεθνώς τον τίτλο Divorce Monday, καθώς παρατηρείται αύξηση στις αιτήσεις διαζυγίου και στις αναζητήσεις για νομικές συμβουλές γύρω από το τέλος ενός γάμου.
Στην Ελλάδα, ο όρος αυτός μπορεί να μη μας είναι τόσο οικείος όμως οι λόγοι πίσω από το φαινόμενο αγγίζουν τις ζωές πολλών ζευγαριών και αυτούς θα δούμε παρακάτω. Έτσι για να έχουμε τον νου μας!
Γιατί τα διαζύγια κορυφώνονται τον Ιανουάριο;
Παρότι στην Ελλάδα δεν έχουμε στατιστικά για το φαινόμενο αυτό, παρατηρείται ότι οι αιτήσεις διαζυγίου συχνά αυξάνονται στις αρχές του χρόνου, καθώς οι άνθρωποι επαναξιολογούν τη ζωή τους. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με τις κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις, πολλά ζευγάρια βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα, όπως τα παρακάτω.
1. Η πίεση των εορτών
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συχνά θεωρούνται περίοδος χαράς, αλλά για πολλά ζευγάρια αποτελούν πηγή έντασης. Οι οικογενειακές υποχρεώσεις, οι αυξημένες δαπάνες και η προσπάθεια να φανούν όλα «τέλεια» μπορεί να εντείνουν προϋπάρχοντα προβλήματα. Εάν η σχέση δεν είναι σταθερή, η εορταστική περίοδος μπορεί να αναδείξει τα ρήγματα και να επιδεινώσει τη συναισθηματική απόσταση.
2. Η ανάγκη για νέα αρχή
Ο Ιανουάριος συνδέεται με την έννοια του νέου ξεκινήματος. Πολλοί κάνουν απολογισμό της ζωής τους και θέτουν στόχους για το μέλλον. Εάν κάποιος νιώθει ότι η σχέση του δεν έχει πλέον νόημα ή δεν του προσφέρει χαρά, η έναρξη του νέου έτους μπορεί να αποτελέσει την ώθηση για να λάβει αποφάσεις που αναβάλλονται εδώ και καιρό.
3. Καταπιεσμένα συναισθήματα που «εκρήγνυνται»
Κατά τη διάρκεια των γιορτών, πολλοί αποφεύγουν να αναδείξουν προβλήματα για να διατηρήσουν την ηρεμία, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά ή οικογενειακές συγκεντρώσεις. Ωστόσο, όταν οι γιορτές τελειώνουν, τα καταπιεσμένα συναισθήματα βγαίνουν στην επιφάνεια.
4. Επαγγελματική και νομική ευκολία
Μετά τις διακοπές, οι επαγγελματίες - από δικηγόρους έως συμβούλους γάμου - επιστρέφουν στους κανονικούς ρυθμούς εργασίας, κάτι που κάνει πιο εύκολη την έναρξη της διαδικασίας διαζυγίου ή τη λήψη νομικών συμβουλών.

Μπορείς να μιλήσεις στον νυν για τον πρώην, αρκεί να μην αναφερθείς σε 5 βασικά πράγματα
Πώς να αναγνωρίσεις αν η σχέση σου είναι σε κρίση
Είναι φυσιολογικό για μια σχέση να περνάει δύσκολες φάσεις, αλλά αν παρατηρείς συστηματικά κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, ίσως αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνεις μια σοβαρή αναθεώρηση:
1. Επίμονη αδυναμία επικοινωνίας
Όταν οι συζητήσεις σας γεμίζουν με παρεξηγήσεις, καβγάδες ή όταν η ουσιαστική επικοινωνία έχει εξαφανιστεί, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
2. Συναισθηματική απόσταση
Νιώθεις περισσότερο συγκάτοικος παρά σύντροφος, με τη συναισθηματική και τη σωματική οικειότητα να έχουν μειωθεί αισθητά.
3. Συνεχής κριτική και περιφρόνηση
Αν επικρίνετε συνεχώς ο ένας τον άλλον ή αν δείχνεις περιφρόνηση με σαρκασμό, ειρωνείες ή ακόμη και με ένα απλό «κύλισμα» των ματιών, η βάση της σχέσης σας κινδυνεύει.
4. Άλυτες διαμάχες
Εάν μαλώνετε συνεχώς για τα ίδια θέματα χωρίς ποτέ να βρίσκετε λύση, ίσως αυτό να υποδηλώνει βαθύτερη ασυμβατότητα.
5. Απώλεια εμπιστοσύνης
Η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδης. Αν έχει χαθεί και δεν μπορεί να ξαναχτιστεί, τότε αυτό αποτελεί σοβαρό σημάδι ότι η σχέση βρίσκεται σε κρίση.

6. Διαφορετικοί στόχοι ζωής
Αν έχετε πολύ διαφορετικές επιδιώξεις για το μέλλον – είτε πρόκειται για την καριέρα, τον τρόπο ζωής ή την οικογένεια – οι διαφορές αυτές μπορεί να δημιουργήσουν αγεφύρωτα χάσματα.
7. Αποφεύγετε ο ένας τον άλλο
Αν προτιμάς να περνάς χρόνο μόνος ή με άλλους αντί για τον σύντροφό σου, είτε μέσα από τη δουλειά, τα χόμπι ή την κοινωνική ζωή, ίσως να προσπαθείς υποσυνείδητα να «ξεφύγεις» από τη σχέση και το ίδιο μπορεί, φυσικά, να κάνει κι εκείνος.
8. Έλλειψη υποστήριξης
Όταν νιώθεις ότι δεν έχεις τη συναισθηματική, οικονομική ή πρακτική υποστήριξη που χρειάζεσαι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς και δυσαρέσκειας.
9. Οικονομικές διαφωνίες
Οι συνεχείς καβγάδες για τα χρήματα, τις δαπάνες ή τις οικονομικές προτεραιότητες ασκούν τεράστια πίεση στη σχέση.
10. Απιστία
Είτε πρόκειται για σωματική είτε για συναισθηματική, η απιστία αποτελεί σοβαρή παραβίαση της εμπιστοσύνης και συνήθως δείχνει βαθύτερα προβλήματα.
11. Αλλαγές στη στοργή
Αν παρατηρείς μείωση στη στοργικότητα, στη σωματική επαφή ή στις ρομαντικές χειρονομίες, αυτό μπορεί να μαρτυρά απώλεια σύνδεσης.
Χώρισες; Η Ελλάδα είναι ο Νο1 προορισμός για πληγωμένους και δεν το λέμε εμείς αλλά νέα έρευνα

Μπορείς να προλάβεις το τέλος;
Αν παρατηρείς ότι η σχέση σου περνάει κρίση, υπάρχουν τρόποι να επανασυνδεθείς με τον σύντροφό σου. Αρκεί να το θέλεις πραγματικά.
1. Ειλικρινής επικοινωνία
Αφιέρωσε χρόνο για μια ανοιχτή συζήτηση, χωρίς κατηγορίες, για το πώς νιώθεις και τι χρειάζεσαι. Μίλα και άκου, φυσικά.
2. Συμβουλευτική ζεύγους
Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να επιλύσετε τις συγκρούσεις και να αναζωογονήσετε τη σχέση σας και μην το υποτιμάς καθόλου αυτό το στοιχείο.
3. Εστίαση στο «εσείς» ξανά
Δώστε προτεραιότητα στη σχέση σας. Ίσως χρειάζεται να ξαναβρείτε την ισορροπία σας, περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί ή αναθερμαίνοντας τη ρομαντική σας ζωή.
4. Κάνε ένα βήμα πίσω
Αν θέλεις να πας μπροστά, πάντα πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω. Χαλάρωσε, άκου τον εαυτό σου, νιώσε τις θέλεις πραγματικά και αξιολόγησε τα σημαντικά στη ζωή σου. Αν η σχέση σου είναι ένα από αυτά, πέρα από κάθε συμβουλή που μπορεί να βρεις γραμμένη εδώ ή αλλού, θα ξέρεις τι να κάνεις για να έχεις το αποτέλεσμα που λαχταράς.