7 σημάδια ότι δεν σε αγαπάει πραγματικά, αλλά θέλει να σε χειραγωγεί

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που σε αγαπάει πραγματικά και σε κάποιον που θέλει απλώς να σε ελέγχει.
Ο έρωτας θα έπρεπε να είναι μόνο απελευθερωτικός και η αληθινή αγάπη θα έπρεπε να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την επιλογή. Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την έννοια του ελέγχου, η οποία έχει να κάνει με τη δύναμη, τη χειραγώγηση και το να σε κρατάει κάποιος σε μειονεκτική θέση.
Δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς έναν έλεγχο που είναι «καμουφλαρισμένος» σε αγάπη. Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων έχουν να μοιραστούν 7 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος δεν σε αγαπάει, απλά του αρέσει να σε χειραγωγεί.
Μια σχέση δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τον σεβασμό και την αγάπη, αλλά και από τις διασκεδαστικές στιγμές λένε οι ειδικοί.
7 σημάδια ότι κάποιος σε χειραγωγεί
1) Παίρνει εκείνος όλες τις αποφάσεις
Στην αρχή, μπορεί να φαίνεται ότι απλά έχει μια καλή πρόθεση και θέλει να σε ελαφρύνει από μικρές αποφάσεις, όπως το πού θα βγείτε για φαγητό. Ταυτόχρονα δε, εσύ πιστεύεις πως είναι άνθρωπος που παίρνει πρωτοβουλίες και αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο συνειδητοποιείς ότι τα πράματα είναι διαφορετικά και εσύ δεν έχεις λόγο σε τίποτα -ούτε για το τι θα φάτε, ούτε για το πώς θα ντυθείς, ούτε ποιον θα δεις.
Και αν ποτέ προσπαθήσεις να αντισταθείς; Σε κάνουν να αισθάνεσαι ένοχη, παράλογη ή ακόμα και αχάριστη.
Πραγματική αγάπη όμως, σημαίνει να σέβεσαι τις επιλογές του άλλου και να λαμβάνεις υπόψη τα συναισθήματά του.
2) Σε κάνει να αισθάνεσαι ένοχη που θες να είσαι ανεξάρτητη
Σε συνέχεια του προηγούμενου, ο έλεγχος δεν μοιάζει πάντα με θυμό ή απαιτήσεις. Μερικές φορές, μεταμφιέζεται σε ενοχές και συναισθηματική χειραγώγηση.
Γι' αυτό και είναι απαραίτητο ακόμα και αν είσαι σε μια σχεση να αφιερώνεις χρόνο και τον εαυτό σου.
Σε μια υγιή σχέση, το να παίρνεις χρόνο για εσένα δεν είναι προδοσία, είναι φυσιολογικό.
3) Σε απομονώνει από φίλους και οικογένεια
Αντίστοιχα πρέπει να μπορείς να περνάς χρόνο και με τις φίλες ή τους φίλους σου. Ένας χειριστικός άνθρωπος όμως, δεν το θέλει αυτό, γι' αυτό και αρχίζει να σου βάζει «λόγια» σχετικά με τις παρέες σου μέχρι που εσύ σταματάς να θες να έχεις επαφές μαζί τους.
Οι θύτες συχνά χρησιμοποιούν την απομόνωση ως έναν τρόπο για να διατηρήσουν τον έλεγχο.
Όταν δεν έχεις κανέναν άλλο να απευθυνθείς, είναι πολύ πιο δύσκολο να αναγνωρίσεις την ανθυγιεινή συμπεριφορά ή να εγκαταλείψεις τη σχέση αυτή.
4) Κρατούν το «σκορ» αντί να επιλύουν τα προβλήματα
Σε μια σχέση φυσικά θα υπάρξουν και διαφωνίες. Ωστόσο, η διαφορά μιας τοξικής από μια υγιή σχέση είναι πως στην πρώτη περίπτωση ο σύντροφός σου αντί να προσπαθεί να λύσει τις διαφορές σας, κρατάει το «σκορ» λες και είστε αντίπαλοι.
Σου θυμίζει τα λάθη του παρελθόντος όποτε τον συμφέρει, ακόμη και αν αυτά υποτίθεται ότι έχουν συγχωρεθεί- υπενθυμίζοντάς σου παράλληλα όλα όσα έχουν κάνει για εσένα.
Αντί να επεξεργάζονται τις συγκρούσεις μαζί σου, τις χρησιμοποιούν ως πυρομαχικά για να σε ενοχοποιήσουν ή να σε χειραγωγήσουν.
Η αγάπη όμως, δεν έχει καμία σχέση με τέτοιου είδους συμπεριφορές.
6 green flags που πρέπει να αναζητάς σε έναν σύντροφο, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα σχέσεων
5) Σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου
Ξεκινάει αργά αργά. Σε διορθώνουν όταν θυμάσαι λάθος μια λεπτομέρεια σε μια ιστορία.
Εκφράζεις ένα συναίσθημα και σου λέει ότι υπερβάλλεις.
Με την πάροδο του χρόνου, σταματάς να εμπιστεύεσαι τις δικές σου σκέψεις, αμφισβητείς τη μνήμη σου, το ένστικτό σου, ακόμη και την πραγματικότητα.
Αυτό είναι το λεγόμενο «gaslighting» - μια μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης που έχει σχεδιαστεί για να κάνει κάποιον να αμφισβητεί τον εαυτό του, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο.
6) Σε τιμωρεί δια της σιωπής
Όταν κάποιος σε αγαπάει πραγματικά, επικοινωνεί, ακόμα και όταν είναι αναστατωμένος.
Ένα άτομο όμως, που ασκεί έλεγχο χρησιμοποιεί τη σιωπή ως όπλο.
Σου κλείνει το τηλέφωνο χωρίς να έχεις καταλάβει τι έγινε, αγνοεί τα μηνύματά σου, φέρεται ψυχρά ή χωρίς στοργή μέχρι να νιώσεις απελπισμένη και να κάνεις ό,τι σου ζητήσει για να τον ευχαριστήσεις.
Αυτό είναι συναισθηματική χειραγώγηση.
Έχει σχεδιαστεί για να κάνει κάποιον να αισθάνεται ανίσχυρος, σαν να πρέπει να κερδίσει την αγάπη του πίσω.
7) Σε κάνει να φοβάσαι να φύγεις
Ίσως σου λέει ότι κανένας άλλος δεν θα σε αγαπήσει ποτέ ή όπως εκείνος, κάνοντάς σε να νιώθεις φόβο να απομακρυνθείς και να αναζητήσεις κάτι που να σε κάνει περισσότερο χαρούμενη.
Αν η σκέψη του να φύγεις σε γεμίζει φόβο για την αντίδρασή του, για το ότι θα μείνεις μόνη, για το ότι δεν θα μπορέσεις να ξαναχτίσεις τη ζωή σου, τότε αυτό που είχατε δεν ήταν ποτέ αγάπη.