8 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να φθείρουν τα ρούχα σου πιο γρήγορα - εκτός από το λάθος πλύσιμο

8 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να φθείρουν τα ρούχα σου πιο γρήγορα - εκτός από το λάθος πλύσιμο
unsplash

Αν νομίζεις πως το μόνο που χαλάει τα ρούχα σου είναι η λάθος πλύση ή το λάθος απορρυπαντικό, απατάσαι πλάνην οικτρά. Κι όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις, τόσο πιο πολλά ρούχα θα σώσεις. 

Αν θέλεις, να παρατείνεις τη ζωή των ρούχων σου, φρόντισε να προσέχεις τις μικρές λεπτομέρειες στην καθημερινή φροντίδα τους. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο πλύσιμο, το στέγνωμα ή την αποθήκευσή τους (αυτά που σου έρχονται, δηλαδή, πρώτα στον νου) αλλά και κάποιες συνήθειες που ίσως θεωρείς αθώες όμως μπορεί να κάνουν μεγάλη ζημιά. Ιδού μερικές από αυτές, λοιπόν και δες πόσες μπορείς να αλλάξεις και πόσο άμεσα.

1. Χρησιμοποιείς φουλ backpacks και mailbags

Το βάρος του σακιδίου σου ή της τσάντας, όταν φοράς τακτικά τα ίδια ρούχα, μπορεί να φθείρει το ύφασμα στους ώμους και στην πλάτη. Το συνεχές τρίψιμο και η πίεση από τα λουριά μπορεί να προκαλέσουν τριβή, σκισίματα ή ακόμα και ξεθώριασμα σε αυτά τα σημεία. Προτίμησε ελαφρύτερες τσάντες ή εναλλακτικά λουριά, και μην χρησιμοποιείς το ίδιο σακίδιο καθημερινά και θα βγεις κερδισμένη.

Αντικολλητικό χαρτί για να σιδερώσεις; 7 άγνωστες χρήσεις για να δοκιμάσεις σήμερα

2. Φοράς στενά ρούχα με κουμπιά ή φερμουάρ

Τα ρούχα με κουμπιά, φερμουάρ ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία μπορούν να προκαλέσουν φθορά σε υφάσματα όταν τρίβονται συνεχώς πάνω τους, ειδικά αν είναι στενά. Για παράδειγμα, τα φερμουάρ στα τζιν μπορεί να τρίβονται σε λεπτά μπλουζάκια, προκαλώντας φθορά και τρύπες. Τι μπορείς να κάνεις; Βεβαιώσου ότι τα φερμουάρ είναι κλειστά πριν βάλεις τα ρούχα σου, και προσπάθησε να μην φορέσεις ρούχα που «κολλάνε» μεταξύ τους.

3. Κάθεσαι συχνά σε τραχιές επιφάνειες

(Εντάξει, αυτό μπορεί να αφορά μικρότερες ηλικίες, αλλά καλό είναι να καταγραφεί) Αν, για τον οποιοδήποτε λόγο, κάθεσαι συχνά επάνω σε ξύλινους ή τσιμεντένιους πάγκους, αυτό μπορεί να φθείρει γρήγορα τα ρούχα σου, ειδικά στο πίσω μέρος, όπως μπορείς εύκολα να φανταστείς. Τα παντελόνια και οι φούστες σου μπορεί να εμφανίσουν σημάδια τριβής ή να λεπταίνουν σταδιακά. Προσπάθησε λοιπόν να επιλέγεις πιο μαλακές επιφάνειες και να προσέχεις πού κάθεσαι, γενικότερα.

4. Φοράς παντελόνια που σέρνονται

Αν φοράς παντελόνια που είναι πολύ μακριά, οι άκρες τους συρρέουν και τρίβονται στο έδαφος με κάθε σου βήμα. Είναι της μόδας, φυσικά, όμως αυτό προκαλεί φθορά στις ραφές και μπορεί να οδηγήσει σε τρύπες ή σκισίματα. Το ξέρεις. Καλό θα ήταν να επιλέξεις το σωστό μήκος για τα παντελόνια σου ή να τα κοντύνεις ώστε να μην αγγίζουν το πάτωμα, αλλά αν δεν το αντέχει το styling σου, τότε, απλά να είσαι έτοιμη να δεις τα παντελόνια σου να καταστρέφονται.

5. Τραβάς (στην κυριολεξία) συνέχεια τα ρούχα σου

Είτε προς τα πάνω τα παντελόνια, είτε προς τα κάτω τα πουλόβερ, αν έχεις τη συνήθεια να τραβάς συνεχώς τα ρούχα σου οι ραφές και το ύφασμα μπορεί να φθαρούν πιο γρήγορα. Προσπάθησε να φοράς ρούχα που εφαρμόζουν σωστά και δεν χρειάζονται συνεχή προσαρμογή. Απλά τα πράγματα.

allen-taylor-lLk1oJA7Wkg-unsplash.jpg

6. Φοράς συχνά ρούχα με στενές ζώνες

Οι σφιχτές ζώνες μπορεί να προκαλέσουν σημάδια και φθορά στο σημείο που έρχονται σε επαφή με το ύφασμα, ειδικά σε λεπτά υφάσματα όπως το λινό ή το βαμβάκι. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζώνες με πιο μαλακό υλικό ή να αποφύγεις τη συνεχή χρήση τους με τα ίδια ρούχα.Για δες το...

Το συχνό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι με το πλυντήριο ρούχων

7. Επιλέγεις «επικίνδυνα» κοσμήματα

Και σε ποιον δεν έχει συμβεί αυτό... Τα μεγάλα κοσμήματα, όπως βραχιόλια και δαχτυλίδια, μπορεί να πιάνονται σε υφάσματα, τραβώντας ίνες και προκαλώντας μικρά σκισίματα ή τρύπες. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα λεπτά πλεκτά και τα μεταξωτά ρούχα. Προτίμησε πιο λιτά κοσμήματα όταν φοράς τέτοια υφάσματα, ή πρόσεχε πώς κινείσαι όταν τα φοράς. Σε κάθε περίπτωση, όταν εντοπίσεις ένα κόσμημα που σου δημιουργεί πρόβλημα, δες αν μπορείς να το διορθώσεις ή, απλά, απόσυρέ το.

8. Μήπως φοράς σκούρα χρώματα στον ήλιο;

Τα σκούρα χρώματα, ειδικά το μαύρο, είναι πιο επιρρεπή στο ξεθώριασμα όταν εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως. Εάν περνάς πολλές ώρες στον ήλιο φορώντας σκούρα ρούχα, μπορεί να παρατηρήσεις ότι χάνουν τη ζωντάνια τους πιο γρήγορα. Προσπάθησε, λοιπόν, να αποφεύγεις τη συνεχή έκθεση στον ήλιο ή να επιλέγεις πιο ανοιχτά χρώματα για εξωτερικές δραστηριότητες.