Εσύ ξέρεις γιατί τα κρασιά της Σαντορίνης θεωρούνται μοναδικά;
Η Selene Vedema ήρθε για να μείνει και να βοηθήσει τον σαντορινιό αμπελώνα να πάρει τη θέση που του αξίζει στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα.
Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με το κρασί γνωρίζουν καλά πως το κρασί της Σαντορίνης κατέχει μία μοναδική θέση στον ελληνικό οινοπαραγωγικό χάρτη. Όμως η Selene Vedema και οι διάσημοι διεθνείς καλεσμένοι της υποστηρίζουν πως ο σαντορινιός αμπελώνας -και γενικότερα το ελληνικό κρασί πάντα υπό προϋποθέσεις- μπορεί να κερδίσει μία θέση μεταξύ των premium επιλογών των οινόφιλων ανά τον κόσμο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Fine comfort ιταλική κουζίνα αξιώσεων στο Κολωνάκι από τον Luca Piscazzi
Στο τέλος Σεπτεμβρίου το νησί του ηφαιστείου, και πιο συγκεκριμένα το πολυβραβευμένο εστιατόριο Selene φιλοξένησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Selene Vedema. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ομίλου Katikies σε συνεργασία με τον Γιάννη Καρακάση MW, ώστε να ζωντανέψει ξανά και να καταστεί εκ νέου θεσμός η διάσημη Βεντέμα του αείμνηστου Γιώργου Χατζηγιαννάκη, που ήταν ο πρώτος που πίστεψε στα θαύματα που μπορούν να επιτύχουν ενωμένοι οι οινοπαραγωγοί της Σαντορίνης. Έτσι λοιπόν ήδη από πέρσι, το Selene Vedema έγινε ξανά πραγματικότητα και οι ατμοσφαιρικοί χώροι και οι υποβλητικές κάναβες του εστιατορίου Selene έγιναν το νέο «σπίτι» του θεσμού.
Ντάκος, χοχλιοί και σφακιανή πίττα βάζουν τα καλά τους και υπηρετούν την υψηλή γαστρονομία
Όμως επειδή μήτηρ της επιτυχίας είναι η εξέλιξη, η Selene Vedema δεν περιορίζεται μόνο στη συγκέντρωση των παραγωγών και την έκθεση των κρασιών τους, αλλά εμπλουτίζει το θεσμό με δρώμενα και ενέργειες, προσδίδοντας του ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κύρος, και κυρίως στρέφοντας πάνω του τα βλέμματα του διεθνούς οινικού κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, στη φετινή διοργάνωση, που όπως είπαμε φιλοξενήθηκε στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου στο Selene, έδωσαν το «παρών» ο Mark Andrew MW, που μεταξύ άλλων είναι και ο συνιδιοκτήτης του διάσημου παγκοσμίως περιοδικού για το κρασί Noble Rot, καθώς και του βραβευμένου εστιατορίου με το ίδιο όνομα, αλλά και ο εκδότης του περιοδικού The World of Fine Wine, Neil Beckett.
Οι καλεσμένοι αυτοί του Γιάννη Καρακάση MW, ενός εκ των μόλις 416 Masters of Wine παγκοσμίως και υπευθύνου για το βραβευμένο οινικό πρόγραμμα των Katikies, συμμετείχαν στις δράσεις του Selene Vedema, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το επίπεδο του ενδιαφέροντος και ουσιαστικά αποτελώντας τους καλύτερους «πρεσβευτές» του σαντορινιού αμπελώνα στο εξωτερικό.
Επίκεντρο φυσικά του διημέρου αποτέλεσε η ίδια η έκθεση και η γευσιγνωσία των κρασιών με την πλειονότητα των παραγωγών του νησιού να δίνουν το «παρών» και να παίρνουν θέση στην υποβλητική Κάναβα του Αγίου Ιωσήφ για να παρουσιάσουν τα κρασιά τους στο πλήθος του οινόφιλου κοινού που προσήλθε στο χώρο, αφού η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους. Με 16 οινοποιεία να στηρίζουν το θεσμό και τις καλύτερες ετικέτες του νησιού να γεμίζουν τα ποτήρια των παρευρισκόμενων, είναι εύκολα να καταλάβει κανείς πως οι συζητήσεις και τα πηγαδάκια είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ο Mark Andrew σχολίασε συγκεκριμένα πως «Είναι ίσως μία μοναδική ευκαιρία για κάποιον που αγαπά το κρασί, καθώς μπορείς στον ίδιο χώρο και σε λίγες ώρες να δοκιμάσεις όλα τα κρασιά της Σαντορίνης, να συνδιαλλαγείς με τους παραγωγούς τους, να τα συγκρίνεις, να τα αντιπαραβάλλεις. Μην ξεχνάμε πως η Σαντορίνη είναι μία από τις σημαντικότερες ΠΟΠ οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης, και σίγουρα η σημαντικότερη στην Ελλάδα». Αντίστοιχα ο Neil Beckett, που μέσα σε 6 ώρες πέρασε από όλα τα σταντ και δοκίμασε όλα κυριολεκτικά τα κρασιά, κρατώντας πυρετωδώς σημειώσεις, μου είπε προσωπικά, καθώς τον πλησίασα και ζήτησα να τον ακολουθήσω σε 2-3 από τα οινοποιεία, «Η αλήθεια είναι πως οι συζητήσεις για το ελληνικό κρασί πληθαίνουν τελευταία σε διεθνές επίπεδο. Έχει ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε και σίγουρα εδώ αυτές οι δύο μέρες βοηθούν να σχηματίσουμε μία κάποια εικόνα».
Πέρα όμως από την ίδια τη Vedema, οι διάφορες παράλληλες δράσεις του διημέρου παρουσίαζαν επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όπως τα δύο κορυφαία wine workshops που παρουσίασε ο Γιάννης Καρακάσης με τη βοήθεια και του Mark Andrew MW για το πρώτο, το «Σαντορίνη vs Βουργουνδία», αλλά και των Πάρη Σιγάλα και Πέτρο Βαμβακούση από τα οινοποιεία Oeno Π και Βενετσάνος αντίστοιχα για το δεύτερο με θέμα «Νυχτέρι Σαντορίνης: Παρελθόν, παρόν και μέλλον».
Το δεύτερο σεμινάριο, που είχα την τύχη να παρακολουθήσω και εγώ, έθιγε το πολύ ενδιαφέρον ζήτημα αυτού του παραδοσιακού στυλ οινοποίησης και της θέσης του στη σύγχρονη οινική σκηνή. Κατά τη διάρκειά του οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις, διαφώνησαν, συμφώνησαν, συμφώνησαν να διαφωνούν, και γενικά η κουβέντα είχε τεράστιο ενδιαφέρον, και αν θέλεις την προσωπική μου γνώμη, αυτό είναι και το πιο σημαντικό όσον αφορά σε τέτοιους θεσμούς, η παραγωγική ανταλλαγή απόψεων που θα βοηθήσουν να πάει το σαντορινιό κρασί ακόμη πιο μπροστά και ακόμη πιο μακριά.
Στο πλαίσιο της Selene Vedema έλαβαν χώρα και τα εγκαίνια της ιδιαίτερης έκθεσης ζωγραφικής «Attending the Deep Sea» υπό την επιμέλεια της εικαστικού Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου, με τα έργα να εκτίθενται στο πανέμορφο τούνελ του Selene μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Φυσικά από την εξίσωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα γαστρονομικά δείπνα, συνοδεία εννοείται εξαιρετικών κρασιών. Δύο λοιπόν degustation & wine-pairing dinners πλαισίωσαν τη Selene Vedema 2023 και ήταν το ένα πιο ενδιαφέρον από το άλλο. Στο πρώτο η συγκίνηση ήταν μεγάλη, καθώς για πρώτη φορά ενώθηκαν στην ίδια κουζίνα όλοι ανεξαιρέτως οι σεφ των βραβευμένων εστιατορίων του Ομίλου Katikies. Έτσι ο Μιχάλης Μπίρτσιος από το Botrini’s Mykonos, ο Σωτήρης Ματσούκας από το Koukoumavlos, ο Θωμάς Μπόσμος από το Botrini’s Santorini και φυσικά ο Βασίλης Ρούσσος από το Selene, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Executive Chef του Ομίλου, του βραβευμένου με αστέρι Michelin chef Έκτορα Μποτρίνι, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα μενού-σύνθεση με πιάτα από όλα τα παραπάνω εστιατόρια. Η παρουσία όλων των σεφ στην κουζίνα του Selene και το γεγονός πως ο καθένας από αυτούς είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει το «δικό» του εστιατόριο, συνθέτοντας ένα πραγματικά εξαιρετικά ενωτικό μενού για τους παρευρισκόμενους, μου φάνηκε προσωπικά μία υπέροχη και τολμώ να πω συγκινητική κίνηση.
Το δεύτερο βράδυ, σε ένα dinner με τίτλο «Etrusco meets Selene», ο Έκτορας Μποτρίνι και ο πιο στενός του συνεργάτης Νίκος Μπίλλης, ο σεφ που βρίσκεται στο τιμόνι του πολυβραβευμένου Etrusco εδώ και 10 χρόνια, παρουσίασαν ένα εξαιρετικό 4-hands dinner συνοδεία μοναδικών κρασιών από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα, επιλεγμένων φυσικά από τον Γιάννη Καρακάση MW. Το μενού των 14 σταδίων και πολλαπλών επιπέδων ήταν πραγματικά μία ωδή των αισθήσεων, με την εικόνα των πιάτων να θέλγει πρώτα το μάτι και εν συνεχεία να συναρπάζουν με τις πολυεπίπεδες γεύσεις και τα υλικά τους, καθώς και με τις υπέροχες ιστορίες που κρύβονται πίσω από την έμπνευσή τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εικονιζόμενο God Loves Caviar, μία αναφορά στην πολυτάραχη ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη. Ένα πιάτο γεμάτο γευστικές εκπλήξεις και συναρπαστική φινέτσα.
Ή τάρτα τομάτας, ένα πιάτο βαθιά τεχνικό και αυξημένης δυσκολίας στην παρασκευή του, που οι σεφ αφιέρωσαν σε όλους τους μάγειρες σε όλο τον κόσμο.
Εάν θα έπρεπε να καταλήξω σε ένα προσωπικό συμπέρασμα για τη Selene Vedema, εγώ που την παρακολούθησα για πρώτη φορά και δεν έχω εικόνα της αρχικής Βεντέμας του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, θα πω πως είναι μία μοναδική ευκαιρία για ατέρμονες και άκρως παραγωγικές συζητήσεις για το σαντορινιό αμπελώνα, με εμπλεκόμενους τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του, που μόνο καλό μπορεί να κάνει, όχι μόνο στο νησί, αλλά και συνολικά στη χώρα μας, αλλά και μία υπέροχη αφορμή για τους απανταχού λάτρεις του κρασιού να μάθουν νέα πράγματα, να συναναστραφούν ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και να αποκομίσουν μία σφαιρική και πλήρη άποψη για τον μοναδικό στον κόσμο σαντορινιό αμπελώνα, που δεν είναι τυχαίο πως χαρακτηρίζεται από τους γνώστες του είδους ως πολύ σημαντικός για το διεθνές οινικό γίγνεσθαι.
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.