Τι δεν πρέπει να πεις ποτέ σε κάποιον που αντιμετωπίζει διατροφικές διαταραχές;
Πέντε φράσεις που δεν πρέπει να βγουν από το στόμα σου…
Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία μας έντονα τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι- κυρίως έφηβοι- έρχονται αντιμέτωποι με διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Όταν όλη η κοινωνία στηρίζεται και προβάλλει ένα star system, στο οποίο μεσουρανούν κυρίως καλλονές με αναλογίες μοντέλου, όταν σε όλα τα media προβάλλονται θέματα του τύπου «πώς θα χάσεις πέντε κιλά σε έναν μήνα;», τότε δεν θέλει και πολύ να σκεφτείς γιατί πολλοί νέοι κυρίως άνθρωποι οδηγούνται στις διατροφικές διαταραχές.
Και μιλάμε -σε πρώτη φάση- για ένα πρόβλημα ψυχολογικής φύσεως. Όλα, δηλαδή, ξεκινούν από το πώς θα θέλαμε ιδεατά να είμαστε και σε δεύτερη φάση μπαίνουμε στη διαδικασία να «κατακτήσουμε» αυτόν τον στόχο. Κι εκεί ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα υγείας.
Όπως καταλαβαίνεις, οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Και, σίγουρα, οι άνθρωποι που τις βιώνουν θέλουν εκτός από ψυχολογική υποστήριξη και όμορφη μεταχείριση από τους αγαπημένους τους. Καμία πίεση ή κριτική δεν είναι ικανή να αλλάξει το μυαλό τους. Ούτε και θα τους βοηθήσει για να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. Μη σου πούμε πως μπορεί να πεισμώσουν ακόμα περισσότερο.
Γι’ αυτό κι εσύ, αν έχεις στο περιβάλλον σου έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει διατροφικές διαταραχές και συναναστρέφεσαι μαζί του θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική στις αναφορές σου στο πρόβλημά του/της. Δεν πρέπει με τίποτα να κάνεις τις πέντε ερωτήσεις που θα βρεις στην παρακάτω gallery. Δες τις και θα καταλάβεις πως μόνο κακό μπορείς να κάνεις, αν ξεστομίσεις αυτές τις κουβέντες πάνω στη συζήτηση με τον άνθρωπο που πάσχει από διατροφική διαταραχή. Λίγο τακτ και λίγη ενσυναίσθηση ποτέ δεν έβλαψαν κανέναν!
Διάβασε ακόμα: Είναι τελικά πιο υγιεινά τα wraps από τα άλλα είδη ψωμιού; Όλη η αλήθεια