Αυτά είναι τα superfoods της νέας γενιάς - Άγνωστα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες και πρωτείνες

Αυτά είναι τα superfoods της νέας γενιάς - Άγνωστα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες και πρωτείνες

Ξέρετε τι είναι το pandanus; 'Η μήπως τα φασόλια marama; Οι επιστήμονες από όλον τον κόσμο κάνουν προσπάθειες για να εξαπλώσουν την καλλιέργεια πολύτιμων για τον οργανισμό μας λαχανικών, λόγω της κλιματικής αλλαγής.  

Η κλιματική αλλαγή είναι το μείζον θέμα για όλη την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως γιατί δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο που ζούμε αλλά και την διατροφή μας. Η οποία φαίνεται πως λόγω αυτής της αλλαγής, σε λιγότερο από μία δεκαετία επίσης θα αλλάξει καθώς ένας μεγάλος αριθμός φρούτων και λαχανικών θα πάψει να καλλιεργείται ή θα μειωθεί δραστικά η παραγόμενη ποσότητά τους. Ο πρόσφατος πόλεμος στην Ουκρανία, έβαλε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων, το θέμα των σιτηρών που επηρεάζει με την έλλειψη τους όλη την διατροφική αλυσίδα. Οι νέες έρευνες εστιάζουν στο να μας αντικαταστήσουν τα θρεπτικά συστατικά τα οποία παίρνει ο οργανισμός μας από συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά και να ευνοηθεί η καλλιέργεια παρόμοιων ή ακόμη και καλύτερων superfoods σε όλον τον κόσμο.

«Και γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα;»

Διατροφολόγοι, βιολόγοι αλλά και γεωπόνοι από όλον τον κόσμο, υποστηρίζουν πως πια χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας, έναν συγκεκριμένο αριθμό λαχανικών και φρούτων, κοινά αποδεκτών από τους περισσότερους από εμάς. Η παραγωγή αρκετών από αυτών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιοι επιστήμονες επιμένουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες άλλα λαχανικά και όσπρια τα οποία παράγονται σε ορισμένες χώρες και είναι εξίσου θρεπτικά. «Αφού μειώνονται αυτά γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα;» υποστηρίζει η βρετανίδα βοτανολόγος Tiziana Ulian, η οποία προίσταται της διεθνούς έρευνας.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Fonio

Είναι ο θησαυρός της Νότιας Αφρικής, καθώς χρειάζεται ελάχιστο νερό στην καλλιέργειά του (άρα μπορεί να καλλιεργηθεί σε αρκετά μέρη του κόσμου) και μοιάζει με κους κους. Οποιαδήποτε συνταγή η οποία γίνεται με βρώμη και ρύζι (αλμυρή ή γλυκιά) μπορεί να γίνει με το fonio. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β. Θεωρείται προιόν χωρίς γλουτένη, άρα κατάλληλο για όλους.

https://www.instagram.com/p/B8Ah6jjngl8

Pandanus

Μοιάζει με τον ανανά και αυτό το φρούτο το οποίο συναντάμε σε τροπικά μέρη έχει χαμηλές θερμίδες και πληθώρα βιταμινών. Στην Μαδαγασκάρη και στην Μαλαισία το χρησιμοποιούν σε γλυκές και αλμυρές παρασκευές.

pantanus.jpg

Chaya

Μοιάζει με τα φύλλα της συκιάς και το παρομοιάζουν με το σπανάκι, όταν το βράσουμε. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες ως λαχανικό και οι ειδικοί λένε πως είναι εξαιρετική πηγή πρωτεινών, βιταμινών, ασβεστίου και σιδήρου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί άνετα να μεγαλώσει στο θερμό κλίμα της Μεσογείου.

https://www.instagram.com/p/CafXbHDOBpT

Όσπρια

Ειδικά στην χώρα μας είναι βασικό στοιχείο της διατροφής μας. Αλλά τώρα οι επιστήμονες επιμένουν πως πρέπει να εξαπλωθεί η παραγωγή τους, λόγω των θρεπτικών συστατικών τους και να ενταχθούν και άλλα είδη της ίδιας κατηγορίας τα οποία καλλιεργούνται κυρίως στην Αφρική. Υπάρχει για παράδειγμα το yeheb, το οποίο στην γεύση μοιάζει με το δικό μας κάστανο και είναι εξαιρετική πηγή πρωτείνης με ελάχιστες θερμίδες.

beans.jpg

Βρώσιμα φύκια

Επίσης γνωστά σε χώρες του Ειρηνικού και στην ιαπωνική κουζίνα. Τα βρώσιμα φύκια έχουν πλούσια στοιχεία, όπως ασβέστιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, ενώ έχουν περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, E. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να τα βρείτε, παρά μόνο σε καταστήματα που έχουν τρόφιμα της συγκεκριμένης κουζίνας.

Photo credits: Instagram @gaia_files