Δεν είναι κακός άνθρωπος…..απλά δεν ξέρει από σχέσεις
Είναι τελικά οι άνδρες ανίκανοι να κάνουν μία σχέση;
Συχνά, στερεοτυπικά και άδικα, οι άνδρες κατηγορούνται ως ανίκανοι να κάνουν σχέση, κάτι σαφώς επώδυνο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Και δεν είναι μόνο ότι υποτιμάει τον άνδρα αλλά την ίδια στιγμή τον δικαιολογεί και δεν του επιρρίπτει καμία ευθύνη στις διαπροσωπικές σχέσεις. Έμμεσα βέβαια ενθαρρύνει τις γυναίκες να μένουν σε σχέσεις που δεν τις ικανοποιούν καθώς «που θα βρεις καλύτερα;» Είναι όμως σημαντικό να αναφέρω ότι την ίδια «ανικανότητα» για σχέση την συναντάμε και σε γυναίκες. Δεν είναι λοιπόν θέμα φύλου.
Θεωρώ σαφές ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει διάθεση να ξεκινήσει μια σχέση με κάποιον που θεωρεί «κακό» άνθρωπο. Κάποια πράγματα δεν φαίνονται τον πρώτο καιρό μιας γνωριμίας. Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι καλοσυνάτος και ώριμος με όσους δεν είναι πολύ κοντά, αλλά να στερείται έγνοιας και ενσυναίσθησης όταν αφορά ανθρώπους που υποτίθεται ότι αγαπάει. Και αυτό είναι όντως πρόβλημα.
Πότε μπορούμε να πούμε ότι ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα ;
Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία του συντρόφου σου να κατανοήσει τη δική σου οπτική γωνία αν είναι διαφορετική από τη δική του. Αν δεν μπορεί να το κάνει, η διαφωνία σπάνια θα αποδειχθεί εποικοδομητική. Το κλασσικό: συνεχώς επαναλαμβάνει τη δική του θέση και άποψη ενώ αρνείται να προσπαθήσει να καταλάβει τη δική σου. Αν λοιπόν σπαταλάς υπερβολικά πολύ χρόνο εξηγώντας ξανά και ξανά την άποψή σου και ποτέ δεν την καταλαβαίνει, οι πιθανότητες να νοιώσεις όμορφα στην σχέση σου είναι ελάχιστες. Όταν λοιπόν δεν επιλύεται θετικά η διαφωνία, συναισθήματα δυσαρέσκειας και πικρίας εισβάλλουν σε μια σχέση όπου ήδη έχει δημιουργηθεί απόσταση. Και η εμπιστοσύνη γίνεται ζήτημα συμβιβασμού.
Επιπλέον, αν όταν θέτεις κάποιο θέμα, ο σύντροφός σου βρίσκει δικαιολογίες, κάνει το θύμα και σου δημιουργεί ενοχές ώστε να καταλήγεις να καταπίνεις το αρχικό σου παράπονο, αυτό αποτελεί κόκκινη σημαία καθώς η αδυναμία ανάληψης ευθυνών στη σχέση δεν είναι καθόλου καλό σημάδι. Ένα άτομο μπορεί να αναλαμβάνει τις ευθύνες του εκτός σχέσης αλλά εντός όχι. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί στον πραγματικό κόσμο υπάρχουν σοβαρές και πολύ συγκεκριμένες συνέπειες. Κάποιος που πιστεύει ότι μπορεί να χειραγωγήσει τον σύντροφό του, δεν τον απασχολο9ύν οι συνέπειες εντός σχέσης. Στην ουσία όλοι μπορούν να ζητήσουν συγνώμη αλλά αυτός που την πιστεύει πραγματικά, πολύ σπάνια επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος. Οπότε αν έχετε εντάσεις για το ίδιο πράγμα πολύ συχνά, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο σύντροφός σου δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του.
Ένα άλλο επίσης σημαντικό σημείο να σταθείς είναι η περίπτωση που ότι κι αν πεις το στρέφει στον εαυτό του. Του μιλάς και τα συσχετίζει όλα με τη ζωή διακόπτοντας οτιδήποτε συζητούσατε αναφερόμενος αποκλειστικά σε προσωπικές του ιστορίες «δόξας». Όταν ένας άνθρωπος είναι τόσο εγωκεντρικός, ο σύντροφός του συχνά αισθάνεται μοναξιά διότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος σε αυτή την σχέση και για τους δύο.
Αν λοιπόν παρατηρείς ότι ο σύντροφός σου εμφανίζει σε συστηματική βάση αυτές τις συνήθειες, μπορεί να χρειαστεί να επαναξιολογήσεις την σχέση. Είναι ουσιαστικό να εξετάσεις αν ο άνθρωπός σου έχει κίνητρο για να αλλάξει κάποιες συνήθειές του. Αν ναι, τότε ένας ειδικός θα μπορέσει να τον βοηθήσει να κατανοήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στις σχέσεις του.
Ιωάννα Π. Θεοδωρακοπούλου, PsyD, MSc,
Συμβουλευτικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
e-mail : itheodorakopoulou@feelwelltoday.com,
i.theodorakopoulos@ymail.com