Αν κάποιος θίγει αυτά τα 7 θέματα σε μια συζήτηση, μάλλον δεν σε σέβεται και πολύ
.jpg?t=1O8nEs_C2tgnuDy91XrXTw)
Μερικές φορές, τα σημάδια της έλλειψης σεβασμού είναι διακριτικά και κρύβονται μέσα σε φαινομενικά αθώες συζητήσεις.
Ο σεβασμός είναι, χωρίς αμφιβολία το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης, όμως, δυστυχώς, όπως προκύπτει, δεν θα μας βλέπουν όλοι με την ίδια εκτίμηση και αυτό γίνεται αντιληπτό και μέσα από μία απλή συζήτηση που χωρίς να το καταλάβεις γίνεται προσβλητική. Το «κακό», μάλιστα, μπορεί να γίνει όχι μόνο με το τι λέγεται σε μία συζήτηση, αλλά και με τον τρόπο που που αυτό λέγεται καθώς και με τα θέματα που επιλέγονται.
Γιατί ναι, υπάρχουν κάποια θέματα που μπορεί να φαίνονται αθώα στην επιφάνεια, όμως αν σκάψεις λίγο πιο βαθιά, θα δεις ότι μόνο αθώα δεν είναι. Ίσως να είναι ένα σημάδι ότι το άτομο με το οποίο μιλάς δεν σε σέβεται όσο θα έπρεπε.
Ιδού μία λίστα με θέματα που αφενός θα έπρεπε να είναι off limits, αφετέρου αν τα βλέπεις να επανέρχονται ξανά και ξανά τότε δες τα ως «καμπανάκι» που δεν πρέπει να παραβλέψεις.
Υπάρχει ένα πράγμα που οι άντρες βάζουν πάνω από την αγάπη! Κι όμως... υπάρχει
1. Τα λάθη του παρελθόντος σου
Άνθρωπος χωρίς λάθη δεν υπάρχει. Δεδομένο! Αλλά αν αντιληφθείς ότι κάποιος επανειλημμένα αναφέρει τα λάθη σου στις συζητήσεις, τότε κάτι δεν πάει καλά και το γιατί είναι εύλογο. Εστιάζοντας στα λάθη του παρελθόντος σου, ο συνομιλητής σου δεν αναγνωρίζει την πρόοδο και την εξέλιξή σου. Αντίθετα, χρησιμοποιεί το παρελθόν σου για να σε μειώσει ή να σε υπονομεύσει στο παρόν. Άρα, σίγουρα δεν σε σέβεται, ούτε σε εκτιμά.
Μια συζήτηση με αυτά τα χαρακτηριστικά θα έπρεπε να αφορά την ανάπτυξη και την κατανόηση, όχι την αναμόχλευση παλαιών πληγών. Αν κάποιος σε σέβεται, θα αφήσει τα λάθη σου στο παρελθόν και θα επικεντρωθεί στο ποιος είσαι τώρα και πόσο έχεις προχωρήσει.Τελεία και παύλα!

2. Η προσωπική σου ζωή
Αυτό και αν είναι σύνηθες! Όσο και καιρό κι αν έχεις να δεις κάποιον, υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν υπερβολικό ενδιαφέρον για την προσωπική σου ζωή. Και δεν μιλάμε απλά για μια ερώτηση τύπου "Τι κάνεις;" ή "Τι νέα;".
Αυτοί οι τύποι θέλουν λεπτομέρειες που πιθανότατα θα σε κάνουν να νιώσεις άβολα καθώς ρωτούν για τις σχέσεις σου, οικογενειακά ζητήματα, οικονομική κατάσταση, γενικά, πράγματα που δεν μοιράζεσαι με τον καθένα.
Στην αρχή μπορεί να το αποδώσεις στην περιέργεια ή την ανησυχία τους, όμως σύντομα πρέπει να αποδεχτείς ότι αυτό αποτελεί ξεκάθαρη εισβολή στην ιδιωτικότητά σου και σίγουρα έλλειψη ορίων και αδυναμία να σεβαστεί τον προσωπικό σου χώρο.
Είναι απολύτως θεμιτό να μοιράζεσαι κομμάτια της ζωής σου, αλλά πρέπει να το κάνεις με τη δική σου θέληση.Θυμήσου πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην προσωπική σου ζωή υπό το πρόσχημα μιας απλής συζήτησης.
3. Οι αδυναμίες και οι ανασφάλειές σου
Ας μιλήσουμε ανοιχτά. Όλοι έχουμε αδυναμίες και ανασφάλειες. Είναι μέρος του ποιοι είμαστε. Όταν όμως κάποιος επιμένει να τις τονίζει στις συζητήσεις σας, δεν είναι απλώς άβολο, είναι προσβλητικό. Ο καθένας μας είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Είμαστε ήδη ενήμεροι για τις ατέλειές μας και οι περισσότεροι προσπαθούμε να βελτιωθούμε καθημερινά.
Όταν κάποιος επικεντρώνεται στις αδυναμίες σου, είναι σαν να αγνοεί ολόκληρη την προσωπικότητά σου, βλέποντας μόνο τις ατέλειές σου. Θυμήσου πως είσαι πολύ περισσότερα από τις ανασφάλειές σου. Είσαι ένας πλήρης άνθρωπος που αξίζει σεβασμό.
4. Κουτσομπολιό για άλλους
Έχεις βρεθεί ποτέ σε μια συζήτηση όπου το άλλο άτομο δεν σταματά να κουτσομπολεύει; Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο άβολο, αλλά και προειδοποιητικό σημάδι. Το κουτσομπολιό δεν επηρεάζει μόνο το άτομο που γίνεται θέμα συζήτησης. Λέει πολλά και για εκείνον που το διαδίδει. Αν κάποιος φέρνει συνεχώς κουτσομπολιά στις συζητήσεις σας, δείχνει έλλειψη σεβασμού, όχι μόνο για τους άλλους, αλλά και για σένα.
Γιατί; Γιατί θεωρεί ότι ενδιαφέρεσαι για τέτοιες επιφανειακές και αρνητικές συζητήσεις και δεν αναγνωρίζει την ικανότητά σου για πιο ουσιαστικές συζητήσεις. Ναι ναι, ο σεβασμός δεν αφορά μόνο το πώς κάποιος σου συμπεριφέρεται. Έχει να κάνει και με το πώς συμπεριφέρεται στους άλλους όταν είσαι παρών. Άσε που είναι σίγουρο πως εφόσον κουτσομπολεύει τους άλλους σε σένα με τόση ευκολία, θα κάνει σίγουρα το ίδιο για σένα και με άλλους!

5. Τα αρνητικά της δουλειάς ή της καριέρας σου
Σκέψου το εξής: Περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας στη δουλειά. Η καριέρα μας διαμορφώνει την ταυτότητα και την αυτοεκτίμησή μας. Όταν κάποιος επικεντρώνεται συνεχώς στα αρνητικά της δουλειάς ή της καριέρας σου, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συζήτηση, αλλά προσωπική επίθεση. Αν κάποιος μειώνει τις επαγγελματικές σου επιλογές ή υποτιμά τις επιτυχίες σου, δεν σέβεται τον κόπο και την αφοσίωσή σου.
6. Η εμφάνισή σου
Η εξωτερική εμφάνιση είναι ένα ευαίσθητο θέμα για πολλούς. Αν κάποιος σχολιάζει συνεχώς το πώς δείχνεις με αρνητικό ή επικριτικό τρόπο, αυτό δεν είναι απλώς αγένεια, αλλά έλλειψη σεβασμού.Θυμήσου πως είσαι πολύ περισσότερα από την εμφάνισή σου. Είσαι μοναδικός και αξίζεις σεβασμό και όποιος δεν το σέβεται αυτό... ας πάει παραπέρα!
7. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σου
α όνειρά σου είναι δικά σου και έχουν αξία. Αν κάποιος τα υποτιμά ή τα χλευάζει, δεν σέβεται τις φιλοδοξίες σου. Μην αφήνεις κανέναν να σε κάνει να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Οι στόχοι σου αξίζουν.
Πώς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου από τη χειραγώγηση: 8 στρατηγικές από μία ψυχολόγο
Ο σεβασμός είναι αμοιβαίος και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο
Συνοψίζοντας, καλό είναι αν παρατηρήσεις ότι τα παραπάνω θέματα προκύπτουν συχνά στις συζητήσεις σου, ίσως είναι καιρός να αξιολογήσεις τη δυναμική των σχέσεών σου. Δεν χρειάζεται να κατηγορήσεις κανέναν, αλλά να κατανοήσεις τις καταστάσεις και να πράξεις αναλόγως.
Θυμήσου, αξίζεις σεβασμό, όχι μόνο από τους άλλους, αλλά και από τον εαυτό σου. Είναι απόλυτα αποδεκτό να θέτεις όρια και να εκφράζεις τα συναισθήματά σου όταν μια συζήτηση γίνεται προσβλητική.
Ο σεβασμός δεν βρίσκεται μόνο στις μεγάλες πράξεις· εκδηλώνεται στις μικρές λεπτομέρειες της επικοινωνίας μας – στις λέξεις, στον τόνο της φωνής μας και στα θέματα που επιλέγουμε να συζητήσουμε.
Έτσι, καθώς συνεχίζεις το ταξίδι της επικοινωνίας και της σύνδεσης, κράτα αυτές τις σκέψεις στο μυαλό σου. Χρησιμοποίησέ τες για να δημιουργήσεις συζητήσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση.
Γιατί στο τέλος της ημέρας, όλοι αναζητούμε το ίδιο πράγμα: ουσιαστικές συνδέσεις που βασίζονται στον σεβασμό και αυτό, μη γελιέσαι, ξεκινά από τις συζητήσεις που επιλέγουμε να έχουμε.