Πώς να εντοπίσεις έναν ψεύτη και πώς να προστατευτείς από ψεύτικους ανθρώπους ψευδείς πολιτικές

Πώς να εντοπίσεις έναν ψεύτη και πώς να προστατευτείς από ψεύτικους ανθρώπους ψευδείς πολιτικές
Pixabay

Σταμάτα να πέφτεις θύμα εξαπάτησης. Μια απόφαση είναι όπως θα διαπιστώσεις. 

Όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις πέσει θύμα ενός ψέματος, είναι διανοητικά εξαντλητικό. Αρχίζεις να αμφιβάλλεις. Ήταν η σχέση μια απάτη; Τι σου διέφυγε στην περιγραφή εργασίας που φαινόταν να ταιριάζει με την εκπαίδευσή σου, πριν σου ανατεθούν υποτιμητικά projects; Τι σε έκανε να πιστέψεις πολιτικούς λόγους που τώρα σου φαίνονται παράλογου, ακόμα και απειλητικοί;

Πώς οι ψεύτες παρασύρουν τους άλλους

Στο βιβλίο It’s Not You, η Ramani Durvasula, Ph.D., εξηγεί πώς οι άνθρωποι πέφτουν θύματα χειραγώγησης και εξαπάτησης από άτομα που προβάλλουν τα χαρακτηριστικά τους στους άλλους. Ο ναρκισσισμός καταλαμβάνει την ευημερία, με αρκετές κακές μέρες να σε εξαντλούν αν έρθεις σε επαφή μαζί του, αλλά και αρκετές καλές για να σε κρατήσουν «δεμένο».

Κλασικά σημάδια ψεύδους περιλαμβάνουν: χειραγώγηση, εκμετάλλευση, υποτίμηση (gaslighting), επιθετικότητα και αλαζονεία. Οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τους άλλους τροφοδοτούν αυτές τις συμπεριφορές, παρέχοντας στους ναρκισσιστές το απαραίτητο «καύσιμο», γράφει η Durvasula. «Όσοι βρίσκονται γύρω τους πρέπει να τους τροφοδοτούν ή να υποστούν την οργή τους».

Πες μου το είδος ταινίας που προτιμάς να σου πω ποια είσαι

Γιατί οι άνθρωποι παραποιούν την αλήθεια

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται σαν χειραγωγοί, αλλά αν προσπαθήσεις να μπεις σε μια πιο «σκοτεινή» σκέψη, μπορεί να σε βοηθήσει να το κατανοήσεις καλύτερα.

Το «acting as if» είναι μια γνωσιακή-συμπεριφορική τεχνική. Το να μπαίνεις στα παπούτσια κάποιου άλλου συνήθως καλλιεργεί την ενσυναίσθηση. Όχι ότι χρειάζεται να αισθανθείς συμπόνια για τον απατεώνα ή τον πολιτικό που σε έπεισε να τον ψηφίσεις.

Φαντάσου ότι θέλεις κάτι πάρα πολύ. Τι θα έκανες για να το αποκτήσεις; Κατάγραψε ιδέες. Σκέψου πώς θα ήταν να θυσιάσεις τις αξίες σου για να πετύχεις τον σκοπό σου. Σε αυτό το υποθετικό σενάριο, γίνε ο «κακός» για να κατανοήσεις πώς οι άλλοι θολώνουν, μπερδεύουν και παραποιούν τις γραμμές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Πώς να εντοπίσεις έναν ψεύτη

Η ταινία Shattered Glass κατέγραψε την επαγγελματική πτώση ενός υπερβολικά σίγουρου δημοσιογράφου. Σε συσκέψεις, αυτός ο νεαρός διασκέδαζε τους συναδέλφους του, οι οποίοι αρχικά τον υποστήριζαν όταν κατηγορήθηκε για λάθη, μέχρι που και εκείνοι ένιωσαν εκμεταλλευμένοι.

Οι ψεύτικοι άνθρωποι κρύβουν τα συναισθήματα και τα αληθινά τους κίνητρα. Είναι σημαντικό να μάθουμε τα σημάδια που υποδεικνύουν ψεύδος.

Ανταγωνιστές διερεύνησαν τις φανταστικές ιστορίες που παρουσιάστηκαν ως πραγματικές, καθώς φαινόταν πολύ εξωπραγματικές. Εδώ είναι μερικά σημάδια που μπορούν να αποκαλύψουν την απάτη:

Κατακερματισμένη ομιλία: Ασυνάρτητες φράσεις αποσπούν την προσοχή από την ουσία (αν υπάρχει), διατηρώντας τον ακροατή σε σύγχυση.

Ασταθείς κινήσεις: Οι άνθρωποι που ψεύδονται συχνά μετακινούν τον κορμό τους, κουνιούνται νευρικά, τρίβουν τα χέρια τους, αγγίζουν το πρόσωπό τους, τραβούν τα μαλλιά τους, ιδρώνουν ή καθαρίζουν τον λαιμό τους για να απελευθερώσουν την ένταση και να αποσπάσουν την προσοχή.

Αντικρουόμενα μηνύματα: Εμφανίζεται νέα συμπεριφορά, όπως το «θυμωμένο χαμόγελο». Όταν κάποιος εκφράζει γνήσιο χιούμορ, το βλέπεις στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια του. Ένα χαμόγελο μόνο με το στόμα μπορεί να κρύβει τα αληθινά συναισθήματα. Σταυρωμένα χέρια και κλειστή στάση σώματος είναι επίσης προειδοποιητικά σημάδια.

Επαναλαμβανόμενα λόγια: Η ιστορία επαναλαμβάνεται ακριβώς, σαν να είναι απομνημονευμένη για να αποφευχθούν αντιφάσεις· ακούγεται παράξενα χρονολογημένη. Οι άνθρωποι που λένε την αλήθεια μιλούν με φυσική ροή.

Αποκαλύψεις από τα μάτια: Λιγότερη οπτική επαφή και συχνότερο ανοιγοκλείσιμο των ματιών όταν λέγονται ψέματα. Οι ψεύτες κοιτούν πίσω για να δουν την αντίδρασή σου και μετά αρχίζουν να ανοιγοκλείνουν τα μάτια πιο συχνά.

Πομπώδης γλώσσα: Οι ψεύτες προσπαθούν να εντυπωσιάσουν χρησιμοποιώντας ευρύ λεξιλόγιο κατά τη διάρκεια της εξαπάτησης. Οι απαντήσεις τους παίρνουν περισσότερο χρόνο, καθώς σε «βομβαρδίζουν» με περίπλοκες φράσεις.

Απαντήσεις με ερωτήσεις: Όταν τους κάνεις μια ερώτηση, απαντούν με μια ερώτηση. Μείνε συγκεντρωμένος, κράτησέ τους να μιλούν και ζήτησέ τους να εξηγήσουν περισσότερα. Πρόσεξε επίσης τη χρήση ασαφών φράσεων όπως «μάλλον» ή «περίπου» για να καλύψουν την αλήθεια.

Τύποι ψεμάτων

«Αυτό το φόρεμα με κάνει να φαίνομαι χοντρή;» Αν απαντήσεις «Τι πιστεύεις, αγαπητή;», αυτή είναι μια ερώτηση, αλλά αυτή η αποφυγή δεν έχει κακό σκοπό ούτε αρνητική συνέπεια.

Τα κοινωνικά ψέματα συχνά προέρχονται από συμπόνια. Ωστόσο, αν σκόπιμα απέφυγες να δώσεις το απαραίτητο feedback σε κάποιον -αν για παράδειγμα διακυβευόταν μια σημαντική εντύπωση και εσύ σαμποτάρισες την εμφάνιση του ατόμου επειδή ήσουν κρυφά αναστατωμένος- τότε αυτό δεν είναι μόνο παθητική επιθετικότητα, αλλά και κλασική εξαπάτηση.

Το πρόβλημα με το να είσαι υπερβολικά ευγενική

Εκεί αφθονούν τα ψέματα

Υπάρχει το παιδί που ορκίστηκε ότι έφαγε το σάντουιτς πριν από τα πατατάκια, οι εθισμένοι με σωματική εξάρτηση και ο σύζυγος που είπε ψέματα για υπερωρίες για να κρύψει μια εξωσυζυγική σχέση. Άλλα σενάρια περιλαμβάνουν:

  • Εξαπάτηση στο ραντεβού, όπου υπάρχει απόκρυψη του συντρόφου. Αυτό μπορεί να περάσει απαρατήρητο, εκτός αν αποκαλυφθεί μέσω της χρονικής ακολουθίας των γεγονότων. Για παράδειγμα, αν κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελεύθερος ενώ στην πραγματικότητα είναι σε σχέση, αυτό μπορεί να αποκαλυφθεί αν βρεθούν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είχε άλλες σχέσεις την ίδια περίοδο.

  • Απάτη στο διαζύγιο, όπου διεφθαρμένοι δικηγόροι συμβουλεύουν έναν σύζυγο να προκαλέσει έναν καβγά, να προκαλέσει αντίδραση και έτσι να αποκτήσει μόχλευση για να εκφοβίσει ή να αναγκάσει κάποιον να υποχωρήσει σε αιτήματα. Αυτό οδηγεί σε ηθική κατάπτωση (του πελάτη) και έλλειψη δεοντολογίας (του δικηγόρου). Στην ένταση μιας νοοτροπίας «μηδενικού αθροίσματος», αυτό μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό. Ωστόσο, η εξαπάτηση διαβρώνει σταδιακά την κατάσταση. Και όταν οι φίλοι, η οικογένεια και τα παιδιά το αντιληφθούν… θα φανεί.

  • Κόλπα στο σχολείο, όταν μαθητές επιστρατεύουν άλλους για να κάνουν τη δουλειά τους. Οι άνθρωποι δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους, κάνοντάς την πιο εύκολη για να πουν ακόμα ένα ψέμα.

  • Ψέματα στον εργασιακό χώρο, που μπορεί να περιλαμβάνουν «υπερβολικά» βιογραφικά ή δημοσίευση θέσεων εργασίας για τις οποίες ήδη γνωρίζουν τον επιλεγμένο υποψήφιο, ή ακόμα και απόλυση κάποιου για ένα μικρό λάθος λόγω ηλικίας, φύλου ή άλλου παράνομου λόγου.

  • Οικογενειακά ψέματα, που λέγονται για να χωρίσουν ανθρώπους, ειδικά ευάλωτους ενήλικες, όταν άπληστοι συγγενείς εποφθαλμιούν κληρονομιές ή άλλοι (φροντιστές, ακόμη και δικηγόροι) βλέπουν χρήματα που θέλουν να οικειοποιηθούν. Δυστυχώς, οι ιστορίες συχνά ευνοούν τους ένοχους αντί για τους αθώους.

people-2567915_1280.jpg