3 τρόποι με τους οποίους ο «λευκός χώρος» στη ζωή μας μάς βοηθά να ζούμε καλύτερα

Ο «λευκός χώρος» στη ζωή σου δεν είναι αυτός που πιστεύεις στην πραγματικότητα και δεν έχει καμία σχέση με τη διακόσμηση του σπιτιού. Αντιθέτως, συνδέεται άμεσα με την καθημερινότητα και τον ελεύθερό σου χρόνο και αυτοί είναι τρεις καλοί λόγοι για να τον εντάξεις άμεσα σε ό,τι κι αν κάνεις.
Και ποιος δε γεμίζει σήμερα ασφυκτικά πολύ το πρόγραμμά του; Και ποιος δε μετρά την αξία του με το πόσο παραγωγικός ήταν μες τη μέρα; Η αλήθεια είναι πως ακόμα και στον λεγόμενο ελεύθερο χρόνο, σπάνια χαλαρώνουμε πραγματικά. Αντ' αυτού, συχνά κάνουμε scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακολουθούμε σειρές ή ελέγχουμε τα emails. Αυτό σταδιακά επιβαρύνει την ψυχική και συναισθηματική μας ευημερία, προκαλώντας κόπωση και μειωμένη συγκέντρωση.
Αν νιώθεις ότι έχεις «βυθιστεί» στις υποχρεώσεις, έτσι θα κερδίσεις χρόνο για τον εαυτό σου
Γιατί είναι τόσο κακό να μην έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο;
Ο ατελείωτος κύκλος ενασχόλησης είτε με σημαντικά είτε με πιο ασήμαντα πράγματα που περιγράψαμε συνήθως μας εμποδίζει να είμαστε πραγματικά παρόντες στις σχέσεις μας. Είμαστε τόσο απασχολημένοι με την επόμενη υποχρέωση που έχουμε στο πρόγραμμά μας σε σημείο που αποτυγχάνουμε να δώσουμε αρκετή σημασία στους ανθρώπους γύρω μας, γεγονός που οδηγεί σε επιφανειακές επαφές ή χαμένες ευκαιρίες για ουσιαστικές συζητήσεις.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να αγκαλιάσουμε την έννοια του «λευκού χώρου» στη ζωή μας. Τι σημαίνει αυτό;
Ο «λευκός χώρος» αναφέρεται στις σκόπιμες παύσεις που δημιουργούμε στην ημέρα μας, δηλαδή στιγμές ηρεμίας και απραξίας, κατά τις οποίες απομακρυνόμαστε από τη συνεχή ένταση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να είμαστε περισσότερο παραγωγικοί, δημιουργικοί, με όρεξη και ενέργεια.

Πώς ο «λευκός χώρος» στη ζωή μας βοηθά να ζούμε καλύτερα;
Όρια και πλήξη
Η βαρεμάρα παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτορρύθμιση και την αυτοανάλυση, καθώς μας ενθαρρύνει να σταματήσουμε και να αξιολογήσουμε την τρέχουσα κατάστασή μας. Όπως τονίζεται στο βιβλίο «The Moral Psychology of Boredom», η βαρεμάρα δεν είναι απλώς μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση, αλλά κάτι χρήσιμο που μας προειδοποιεί για την ανάγκη αλλαγής όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις που δεν μας ικανοποιούν.
Αυτός ο χρόνος μας κάνει να αναζητήσουμε και κατά συνέπεια να βρούμε ασχολίες που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα και τους στόχους μας. Αυτό θα βοηθήσει στο να έχουμε περισσότερη αυτογνωσία.
Φαντάσου να αφιερώνεις μόλις 10 λεπτά στην αρχή ή στο τέλος κάθε ημέρας για να καθίσεις ήσυχα, χωρίς οθόνες και περισπασμούς. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, θα μπορούσες να αναρωτηθείς: «Τι είχε νόημα σήμερα;», «Που νιώθω μπλοκαρισμένη;» ή «Σε τι θέλω να επικεντρωθώ αύριο;». Αυτή η απλή πρακτική βοηθά να επανασυνδεθείς με τους στόχους σου και να αφήσεις στην άκρη δραστηριότητες που δεν εξυπηρετούν τον ευρύτερο σκοπό σου, προσφέροντας την ευκαιρία να ανακαλύψεις τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή.

Σκέψη και επίλυση προβλημάτων
Η θεωρία της «γνωστικής φόρτωσης», όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cognitive Science, υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλος έχει περιορισμένη ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών. Όταν υπερφορτώνεται, δυσκολεύεται να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απαιτούν δημιουργική σκέψη και επίλυση προβλημάτων. Η συνεχής ροή πληροφοριών αφήνει λίγες ευκαιρίες για ξεκούραση και σκέψη, κάτι που εμποδίζει τη σύνδεση ιδεών και την καινοτομία. Οι στιγμές «λευκού χώρου» επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αποστασιοποιηθεί και να επεξεργαστεί σκέψεις σε ένα λιγότερο πιεσμένο περιβάλλον.
Επιστημονική έρευνα του 2022 στο Molecular Psychiatry δείχνει ότι όταν ο εγκέφαλος ξεκουράζεται, ενεργοποιεί το Δίκτυο Προεπιλεγμένης Κατάστασης (DMN), το οποίο σχετίζεται με την εσωτερική σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη δημιουργικότητα.
Αυτό βοηθά, επίσης, στη δημιουργία καινοτόμων ιδεών, ενώ διευκολύνει την επίλυση προβλημάτων. Οι στιγμές «λευκού χώρου» επιτρέπουν στον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Έτσι, η ενσωμάτωση αυτών των ήσυχων στιγμών στη ζωή μας επιτρέπει στον εγκέφαλο να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητα που έχουμε και να βρει νέες λύσεις.
Το σύνδρομο του ελεύθερου χρόνου: Αν αισθάνεσαι άρρωστη όταν ξεκουράζεσαι ίσως δεν είναι τυχαίο

Ενισχυμένη παραγωγικότητα μέσω του «λευκού χώρου»
Ο «λευκός χώρος» μπορεί να φαίνεται αντιφατικός για την παραγωγικότητα, αλλά η έρευνα και η εμπειρία αποκαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα ενισχύει την απόδοση, δίνοντας στον εγκέφαλο το restart που χρειάζεται για να λειτουργήσει καλύτερα. Η συνεχής λειτουργία σε συνεχή ένταση και χωρίς διαλείμματα μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση, η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένα κίνητρα και μειωμένη απόδοση.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στο PLOS One επιβεβαιώνει ότι τα μικροδιαλείμματα βοηθούν να νιώθεις λιγότερη κούραση και περισσότερη ενέργεια καθ' όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.
Πώς θα βάλεις τον «λευκό χώρο» στη ζωή σου;
Αν και η «τέλεια» διάρκεια διαλείμματος δεν είναι ίδια για όλους, τα διαλείμματα κοντά στα 10 λεπτά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ανακούφιση από την κούραση και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας. Ενσωματώνοντας σκόπιμα «λευκό χώρο» στην ημέρα μας, μπορούμε να ανεβάσουμε τόσο την ποιότητα όσο και την αποτελεσματικότητα των υποχρεώσεων.
Ο «κανόνας 10-10-10», είναι μια τέτοια τεχνική, όπου εργάζεσαι σε κάτι για 10 λεπτά, κάνεις ένα 10λεπτο μικρό διάλειμμα και χρησιμοποιείς τα τελευταία 10 λεπτά για να σκεφτείς ή να επαναπροσδιορίσεις πριν προχωρήσεις στην επόμενη υποχρέωση.