Άνθρωποι που δεν έχουν επικοινωνία με τα αδέρφια τους συνήθως είχαν αυτές τις παιδικές εμπειρίες

Η σχέση που έχουν ή δεν έχουν τα αδέλφια μεταξύ τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από πράγματα που συνέβησαν στην παιδική τους ηλικία.
Οι οικογενειακές σχέσεις μπορεί να είναι περίπλοκες, γεμάτες με ένα μείγμα συναισθημάτων και εμπειριών και οι αδελφικές είναι το καλύτερο παράδειγμα. Κάποια αδέλφια μοιράζονται έναν άρρηκτο δεσμό, ενώ άλλοι… ίσως να μην αναγνώριζαν καν ο ένας τον άλλον μέσα σε ένα πλήθος.
Αυτή η απόσταση δεν οφείλεται πάντα σε μικροδιαφορές ή αντικρουόμενες προσωπικότητες. Συχνά, οι ρίζες της βρίσκονται σε κοινές παιδικές εμπειρίες που έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ιδού μερικές κοινές καταστάσεις που μπορεί να εξηγούν γιατί μερικά αδέρφια μεγαλώνουν και ακολουθούν εντελώς ξεχωριστούς δρόμους.
Τα μικρότερα παιδιά μιας μεγάλης οικογένειας συχνά παρουσιάζουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά ως ενήλικες
1. Ανταγωνισμός για την προσοχή
Η δυναμική μέσα στην οικογένεια μπορεί να είναι πολύπλοκη. Σε σπίτια όπου οι πόροι – είτε πρόκειται για χρόνο, χρήματα ή αγάπη – φαίνονται περιορισμένοι, μπορεί να αναπτυχθεί έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των αδερφών.
Αυτός ο ανταγωνισμός δεν αφορά απλώς το ποιος τρέχει πιο γρήγορα ή ποιος φέρνει τους καλύτερους βαθμούς, αλλά για το ποιος κερδίζει περισσότερη προσοχή από τους γονείς ή τους κηδεμόνες.
Όταν ένα παιδί νιώθει διαρκώς παραμελημένο σε αυτή τη «μάχη» για προσοχή, η δυσαρέσκεια μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και η δυσαρέσκεια μπορεί να δημιουργήσει ένα χάσμα που μεγαλώνει καθώς τα αδέρφια ενηλικιώνονται.
Τελικά, μπορεί να είναι πιο εύκολο να διακόψουν κάθε επαφή παρά να αντιμετωπίσουν τα βαθιά αισθήματα παραμέλησης και πικρίας από την κοινή τους παιδική ηλικία.
Αν αναρωτιέστε γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καμία επικοινωνία με τα αδέρφια τους, σκεφτείτε το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν. Υπήρχε συνεχής αγώνας για να ακουστούν και να αναγνωριστούν; Αν ναι, ίσως έχετε βρει μια πιθανή εξήγηση.

2. Όταν υπάρχει ένας ευνοούμενος
Ένας ισχυρός παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει χάσμα μεταξύ των αδερφών είναι η ευνοιοκρατία. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να αφήσει βαθιά σημάδια.
Πολλές οι περιπτώσεις όπου ένα παιδί μεγαλώνει με ένα «χρυσό» αδέλφι! Κάποιος που αριστεύει στον αθλητισμό, που είναι πρώτος στην τάξη, που ποτέ δεν δημιουργεί προβλήματα και οι γονείς (είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι) το έχουν πάντα ως πρότυπο.
Το άλλο παιδί, από την άλλη, συνήθως είναι ένα πιο ελεύθερο πνεύμα. Σκέψου να αγαπά την τέχνη, όχι τον αθλητισμό· να ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας, όχι γιατρός όπως το άλλο παιδί, πραγματοποιώντας τα όνειρα των γονιών. Η σύγκριση διαρκής και κάποιος να νιώθει μονίμως πως «δεν είναι αρκετός».
Με τον καιρό, αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια βαθιά ριζωμένη πικρία. Ο ένας είναι πάντα ο τέλειος, και ο άλλος πρέπει πάντα να προσπαθεί περισσότερο.
Με τα χρόνια, η πικρία μετατρέπεται σε σιωπή. Πολλά τα παραδείγματα όπου αδέλφια, γίνονται ξένοι και μιλούν σπάνια, έτσι, μόνο για τα τυπικά.
Η ύπαρξη ευνοούμενου είναι μια ύπουλη δύναμη στις οικογένειες – είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις επιπτώσεις της και να αποτρέψουμε τη διάβρωση των σχέσεων μεταξύ των αδερφών.
Με τη μαμά και τον μπαμπά: Τα παιδιά έχουν μόνο μια απάντηση για το αγαπημένο τους γεύμα
3. Διαφορά ηλικίας
Η ηλικιακή διαφορά μεταξύ αδερφών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σχέση τους. Έρευνες δείχνουν ότι αδέρφια με διαφορά έξι ετών ή περισσότερο συχνά έχουν λιγότερα κοινά και δυσκολεύονται να συνδεθούν μεταξύ τους.
Όταν υπάρχει μεγάλη ηλικιακή διαφορά, η σύνδεση κατά την παιδική ηλικία γίνεται δύσκολη. Το μεγαλύτερο αδερφό μπορεί να απασχολούν οι έγνοιες της εφηβείας, ενώ το μικρότερο εξακολουθεί να ζει στον κόσμο των παιχνιδιών.
Μεγαλώνοντας, αυτή η απόσταση μπορεί να παγιωθεί σε αδιαφορία, οδηγώντας τα αδέρφια να ζήσουν εντελώς ξεχωριστές ζωές.
4. Τραυματικές εμπειρίες
Η παιδική ηλικία δεν είναι πάντα γεμάτη ξέγνοιαστο παιχνίδι και ευτυχισμένες αναμνήσεις. Για κάποιους, σημαδεύεται από τραυματικές εμπειρίες που ρίχνουν βαριά σκιά στην ενήλικη ζωή τους.
Η απώλεια ενός γονέα, ένα διαζύγιο ή συχνές μετακομίσεις μπορεί να επηρεάσουν βαθιά τη σχέση μεταξύ των αδερφών.
Μερικές φορές, το βάρος του κοινού τραύματος γίνεται τόσο βαρύ, που τα αδέρφια προτιμούν να απομακρυνθούν το ένα από το άλλο, παρά να αναβιώνουν επώδυνες μνήμες.

5. Εκφοβισμός και πείραγμα
Το σπίτι πρέπει να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Δυστυχώς, όμως, για κάποια παιδιά, γίνεται χώρος συνεχούς εκφοβισμού από τα ίδια τους τα αδέρφια.
Αντί να είναι μια πηγή υποστήριξης, η αδερφική σχέση γίνεται μια πηγή πόνου. Έτσι, ως ενήλικες, πολλά άτομα επιλέγουν να διακόψουν την επαφή ως έναν τρόπο αυτοπροστασίας.
No More Bullying: Δε φταις εσύ για την κακή συμπεριφορά του άλλου
6. Διαφορετικές πορείες ζωής
Ακόμη και αν μεγαλώνουν στο ίδιο σπίτι, τα αδέρφια μπορεί να καταλήξουν να ακολουθούν εντελώς διαφορετικούς δρόμους.
Αν οι αξίες, τα ενδιαφέροντα ή οι φιλοδοξίες τους είναι πολύ διαφορετικά, μπορεί σταδιακά να απομακρυνθούν χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο – απλώς η ζωή τούς πηγαίνει σε ξεχωριστές κατευθύνσεις.
7. Έλλειψη δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων
Η ανικανότητα επίλυσης διαφωνιών μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση. Αντί να αντιμετωπίσουν μια σύγκρουση, κάποια αδέρφια προτιμούν να αποφεύγουν κάθε επικοινωνία.
Όσο «απλό» κι αν ακούγεται, το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί πολύ συχνά τη βάση της απομάκρυνσης αδελφών μεταξύ τους.
8. Απουσία κοινών θετικών εμπειριών
Οι όμορφες στιγμές είναι αυτές που ενώνουν (και) τα αδέρφια. Αν όμως μια οικογένεια ήταν γεμάτη ένταση και συγκρούσεις, τότε μπορεί να μην υπάρχουν αρκετές θετικές αναμνήσεις για να κρατήσουν τη σχέση δυνατή.
Ένα κοινό ταξίδι που «λέει» πολλά
Οι σχέσεις μεταξύ αδερφών είναι περίπλοκες και επηρεάζονται βαθιά από την παιδική ηλικία.
Αν νιώθεις αποξένωση από τα αδέρφια σου, ίσως αξίζει να αναλογιστείς τις εμπειρίες που διαμορφώσαν τη σχέση σας. Ίσως αυτό οδηγήσει σε συμφιλίωση – ή απλώς στην αποδοχή της πραγματικότητας.
Όπως και να ‘χει, είναι ένα ταξίδι που αξίζει να κάνει κανείς. Ανεξαρτήτου τελικού αποτελέσματος, το «κέρδος» είναι μεγάλο για το «μέσα» του καθενός.