Η μοναδική φορά που δεν φοβήθηκα να κάνω εμβόλιο…
Κατάλαβε και εσύ τη σημασία της πρόληψης…
Πάντα ένιωθα την καρδιά μου να χτυπάει λίγο πιο δυνατά όταν ερχόμουν αντιμέτωπη με τις βελόνες. Από μικρή, οι επισκέψεις στον γιατρό δεν ήταν οι αγαπημένες μου, πόσο μάλλον όταν έπρεπε να κάνω εμβόλιο… Και μόνο στην όψη της σύριγγας, τα δάκρυα κυλούσαν ασταμάτητα και ο πανικός με κατέβαλε, ενώ ο γιατρός προσπαθούσε να με ηρεμήσει και η μαμά μου να με κρατήσει σταθερή για να ολοκληρώσουμε τη δύσκολη «αποστολή». Νόμιζα ότι οι παραπάνω εικόνες αποτελούσαν παρελθόν, όταν το ίδιο άβολο συναίσθημα με κατέβαλε, τη στιγμή που ο γυναικολόγος μου πρότεινε να κάνω ένα νέο εμβόλιο.
Βρισκόμουν στο ιατρείο του για να μάθω τα αποτελέσματα από το πρώτο μου τεστ ΠΑΠ, και αφού με ενημέρωσε ότι είμαι απολύτως υγιής και συζήτησε μαζί μου για τις αντισυλληπτικές μεθόδους που έχω στη διάθεσή μου, άρχισε να μου μιλάει για το εμβόλιο. Και εγώ φυσικά, άρχισα να αγχώνομαι…
Ήμουν 18 χρονών και είχα μόλις ξεκινήσει τη σεξουαλική μου ζωή, θεωρώντας ότι είμαι ενημερωμένη για θέματα σεξουαλικής υγείας. Όλα αυτά μέχρι να ξεκινήσει μία μακρά συζήτηση για το εν λόγω εμβόλιο και τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων… Τότε, συνειδητοποίησα, πόσα δεν γνωρίζω για το θέμα και πόσα προβλήματα θα μπορούσα να αποφύγω λαμβάνοντας μία μόνο απόφαση.
Τι ακριβώς είναι λοιπόν ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων και πως μπορούμε να προστατευτούμε από αυτόν;
Μπορεί να τον γνωρίζεις ως HPV (Human Papilloma Virus). Είναι ένας πολύ συνηθισμένος ιός που, όπως μου είπε, «προτιμάει» τις νεαρές γυναίκες, μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και είναι ασυμπτωματικός. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται αντιληπτός, παρά μόνο στην περίπτωση ανάπτυξης κονδυλωμάτων, τα οποία κάποιες φορές μπορεί να είναι εμφανή με γυμνό μάτι.
«Δηλαδή ο HPV είναι τα κονδυλώματα;» ρώτησα μπερδεμένη, ενώ ο γιατρός μου, μου εξήγησε ότι τα κονδυλώματα μπορεί να είναι ένας μόνο τύπος του ιού, ο οποίος έχει την ιδιότητα να πολλαπλασιάζεται στις επιφάνειες του σώματός μας και μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε αυτές, με σοβαρότερη την εμφάνιση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων. Όπως με ενημέρωσε, συχνότερα προσβάλλει την περιοχή των γενετικών οργάνων, ενώ υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως.
Κατάλαβε και εσύ τη σημασία της πρόληψης…
Παρόλα αυτά, αφού ήμουν απολύτως υγιής και το τεστ ΠΑΠ μου δεν έδειχνε την παρουσία του ιού, δεν καταλάβαινα γιατί ο γιατρός επέμενε να κάνω το εμβόλιο. Του μίλησα ανοιχτά για τον φόβο μου για τις βελόνες και η συζήτησή μας αρκούσε για να αλλάξουν τα πάντα και να πάρω τη μεγάλη απόφαση…
Μου είπε ότι το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να με προστατέψει από επτά καρκινογόνους (υψηλού κινδύνου) και δύο χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού και με διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως ασφαλές.
Τόνισε ότι το προφυλακτικό δεν αποκλείει τη μετάδοση του ιού, για αυτό και ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι το εμβόλιο, που ιδανικά πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Παρόλα αυτά, με πληροφόρησε ότι δεν είχε σημασία που ήμουν σεξουαλικά ενεργή και ότι το εμβόλιο, πρέπει να πραγματοποιείται από την εφηβική ηλικία μέχρι και τα 25 έτη, που είναι ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, για την εκδήλωση της HPV λοίμωξης. Φυσικά, δεν είχα δεύτερες σκέψεις…
Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το εμβόλιο μπορεί να μας ωφελήσει σημαντικά, ακόμα και αν έχουμε προσβληθεί από τον ιό. Αν λοιπόν, είσαι από 11 έως 18 χρονών ή ανήκεις σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου, τότε μπορείς να το κάνεις δωρεάν. Συμβουλέψου τον γιατρό σου και ενημερώσου πάνω στο θέμα.
Ξεπέρασε τους φόβους σου και μην αφήνεις τίποτα στην τύχη. Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου και προστάτεψε τον εαυτό σου. Είναι τόσο απλό, όσο να κάνεις ένα εμβόλιο, που μπορεί να σώσει τη ζωή σου…