Γιατί νιώθεις κουρασμένη μετά την ηλιοθεραπεία; Η πολύ απλή εξήγηση και τί να κάνεις

Γιατί νιώθεις κουρασμένη μετά την ηλιοθεραπεία; Η πολύ απλή εξήγηση και τί να κάνεις

Ο ήλιος έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά του, αλλά η πολλή ώρα κάτω από αυτόν μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εντελώς εξαντλημένες.

Μπορεί να αγαπάμε το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τον ήλιο και τη θάλασσα, ωστόσο ακόμα και αυτές οι απολαύσεις θέλουν προσοχή.

Ίσως όταν κάθεσαι αρκετές ώρες κάτω από τον ήλιο διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο, να έχεις παρατηρήσει ότι νιώθεις λίγο παραπάνω κουρασμένη. Τι είναι όμως αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Το σώμα σου όταν εκτίθεται για αρκετή ώρα στον ήλιο κάνοντας ηλιοθεραπεία, θα πρέπει να ξέρεις ότι κάνει διπλή προσπάθεια για να μπορέσει να σε κρατήσει σε φυσιολογικά επίπεδα θερμοκρασίας.

Ο ήλιος έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά του, αλλά η πολλή ώρα κάτω από αυτόν μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εντελώς εξαντλημένοι. Η Sarah Lynn Quick, ειδική δερματολόγος, εξηγεί παρακάτω γιατί συμβαίνει αυτό.

Οδηγός αγοράς: 10 fashionable καπέλα τώρα που θα ξεκινήσεις ηλιοθεραπεία

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου όταν είσαι για ώρες κάτω από τον ήλιο;

Αφυδάτωση:

Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός , η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση και απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Η αφυδάτωση και οι απώλειες ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, καθώς αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας.

Ηλιακό έγκαυμα

Το να καείς από τον ήλιο έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή του δέρματος. Αυτό κάνει το σώμα να ξοδεύει περισσότερη ενέργεια στη διαδικασία επούλωσης, κάτι που μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη.

Μείωση θρεπτικών συστατικών

Το να περνάς χρόνο στον ήλιο αυξάνει τη χρήση ενέργειας και τον μεταβολισμό σου γεγονός που μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα του σώματός σε βασικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα και να συμβάλει στην κούραση.

Έκθεση στη θερμότητα

Επειδή η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός, το σώμα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει αυτομάτως στην κούραση».

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η θερμότητα προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων , κάτι που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε αισθήματα κούρασης ή ζάλης.

Ακτινοβολία UV

Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο μπορεί να βλάψει το DNA στα κύτταρα του δέρματός. Το σώμα ανταποκρίνεται στη ζημιά ξεκινώντας διαδικασίες επισκευής που απαιτούν ενέργεια. Αυτή η αυξημένη ενεργειακή δαπάνη μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά της και αυτή σε αισθήματα κόπωσης.

Πως μπορείς να είσαι πάντα προστατευμένη

Ενυδατώσου καλά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την έκθεσή σου στον ήλιο. Να πίνεις υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα ακόμα κι αν δεν αισθάνεσαι δίψα.

Σκέψου να προμηθευτείς διαλύματα ηλεκτρολυτών εάν ιδρώνεις.

Κάνε διαλείμματα στη σκιά ή σε δροσερές περιοχές. Αυτό δίνει στο σώμα σου ξεκούραση από τη θερμότητα.

Χρησιμοποίησε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Καλό θα είναι να επαναλαμβάνεις αυτή την κίνηση κάθε δύο ώρες ή πιο συχνά εάν κολυμπάς.

Ετοιμάζεσαι για εξορμήσεις το ΣΚ; 8 after sun που θα ανακουφίσουν την επιδερμίδα σου

Εφάρμοσε αλόη ή μια ενυδατική λοσιόν. Αυτό καταπραΰνει τα τυχόν ηλιακά εγκαύματα και βοηθά στη διαδικασία επούλωσης.

Θρέψε τον οργανισμό σου με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν το σώμα να επιδιορθώσει οποιαδήποτε βλάβη από την έκθεση στον ήλιο.

Τέλος η καλύτερη συμβουλή είναι να ακούς το σώμα σου. Δώστε προσοχή στα σημάδια κόπωσης, ζάλης ή υπερθέρμανσης και ανάλαβε αμέσως δράση για να δροσιστείς και να ενυδατωθείς.