H Οστεοπόρωση δε θα μείνει ανίκητη
Ελπίδα για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που πάσχουν από οστεοπόρωση.
Τα τελευταία δεδομένα ως προς την αιτιολογία και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, που επηρεάζει μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, παρουσιάστηκαν σε σχετική Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛ.Ι.ΟΣ.), την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.
Την οστεοπόρωση εάν δεν την προλάβουμε ή αν την αφήσουμε χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα και χωρίς προηγούμενα συμπτώματα, να μας οδηγήσει σε οστεοπωροτικό κάταγμα. Ο κίνδυνος για μεταγενέστερα κατάγματα είναι περισσότερο από διπλάσιος σε άτομα που έχουν στο ιστορικό τους ένα προηγούμενο κάταγμα ισχίου ή σπονδύλου.
Η ανάγκη για νέες θεραπείες για την οστεοπόρωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα είναι αποτελεσματικές σε όλα τα σημεία του σκελετού και όχι μόνο στο ισχίο και τη σπονδυλική στήλη, είναι μεγάλη.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεώργιος Λυρίτης, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΟΣ, συμπληρώνοντας ότι «στην Ευρώπη, 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια της ζωής της».
«Η επιστήμη της βιοτεχνολογίας, μετά από πολλά χρόνια έρευνας, ανακάλυψε πρόσφατα νέα μονοπάτια που οδηγούν στην στοχευμένη, αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης» σημείωσε ο κ. Πολυζώης Μάκρας, Eνδοκρινολόγος, Επιμελητής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. «Η ανακάλυψη του αναστολέα του RANK Ligand αποτέλεσε κομβικό σημείο στην εξέλιξη των θεραπειών της οστεοπόρωσης, αφού οδήγησε στην ανακάλυψη του Denosumab (PROLIA®), της πρώτης στοχευμένης θεραπείας για την όλο και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης».
«Το Denosumab (PROLIA®) - (ο πρώτος και μοναδικός αναστολέας του RANK Ligand) - αναστέλλοντας την ανάπτυξη και τη δράση των οστεοκλαστών που είναι υπεύθυνοι για την αποδόμηση των οστών, σταματά τη διαδικασία που προκαλεί οστική απώλεια σε ολόκληρο τον σκελετό, και έτσι οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη, το ισχίο και άλλα μη σπονδυλικά σημεία του ανθρώπινου σκελετού, αλλά και σε σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας», τόνισε η κ. Κατερίνα Κατσαλήρα, Ρευματολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Εργαστηρίου Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος.
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το Denosumab (PROLIA®) δύναται να συμβάλλει στην καλύτερη συμμόρφωση του ασθενούς καθώς χορηγείται μία φορά κάθε έξι μήνες με υποδόρια ένεση στον μηρό, χωρίς να χρειαστεί ο ασθενής να πάει στο νοσοκομείο, ή χωρίς να αναγκασθεί να ακολουθήσει ειδικές οδηγίες για τη λήψη του.